Veľká zmena na úradoch práce vás poteší: Toto uľahčuje evidenciu medzi uchádzačov

Zdroj: TASR

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny informuje o novinke, ktorá poteší mnohých ľudí na Slovensku. Po novom sa uľahčí spôsob, akým sa môžete registrovať do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úradoch práce. Osobná návšteva už nebude nevyhnutná.

Po skončení pracovného pomeru sa môžete zaradiť do evidencie uchádzačov o prácu na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Nie je to povinné, avšak mnohí ľudia túto možnosť využívajú, aby nemuseli platiť zdravotné odvody. Doteraz bolo možné zaradiť sa do evidencie osobnou návštevou, poslaním listu alebo odoslaním žiadosti prostredníctvom prístupového miesta, ktoré vyžaduje úspešnú autentifikáciu občana. Štát si pre ľudí pripravil novinku.

Všetko vybavíte cez internet

Prostredníctvom portálu slovensko.sk sa po novom budete môcť jednoduchšie registrovať do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Doteraz bolo vo väčšine prípadov nutné navštíviť úrad práce v územnom obvode trvalého bydliska. Teraz stačí podať žiadosť cez internet. Na vybavenie ale budete potrebovať občiansky preukaz s čipom. 

Ako podať žiadosť? Na hlavnej stránke slovensko.sk si vyberte kategóriu "Zamestnanie" a následne možnosť "Strata a hľadanie zamestnania". Vyberte si "Podávanie žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie" a následne zvoľte poskytovateľa služby, teda ten úrad práce, ktorý je vo vašom územnom obvode trvalého bydliska. 

Veľká zmena na úradoch Galéria fotiek (2) Zdroj: slovensko.sk

Následne vás to presmeruje na príslušný elektronický formulár. Ak ste sa predtým ešte neprihlásili na stránku slovensko.sk, budete automaticky presmerovaný na prihlasovaciu stránku. Prihlásiť sa môžete prostredníctvom občianskeho preukazu alebo cez aplikáciu Slovensko v mobile.

Zmeny aj pri záujemcoch o zamestnanie

Zjednodušené to budú mať aj záujemcovia o zamestnanie, ktorí sa od uchádzačov o zamestnanie odlišujú tým, že môžu byť zamestnaní, avšak zvažujú zmenu svojho zamestnania. Výhodou je, že nie sú viazaní miestom trvalého bydlska.

Postup je podobný ako v prvom prípade, avšak v katalógu na slovensko.sk si záujemcovia vyberú možnosť "Podávanie žiadosti záujemcu o zamestnanie o sprostredkovanie vhodného zamestnania". 

Táto novinka odstránila potrebu fyzickej návštevy úradu práce, sociálnych vecí a rodiny či komplikovaného podávania žiadosti cez internet.

„Na prvý pohľad drobné zlepšenie má potenciál ušetriť ľuďom mnoho času a úradom práce, sociálnych vecí a rodiny podstatne zefektívniť prácu. Práve registrácia uchádzačov o zamestnanie cez portál slovensko.sk je ďalším príkladom toho, že sa snažíme poskytnúť nezamestnaným ľuďom čo najväčšiu podporu,“ uviedol generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy.

Viac o téme: Evidencia uchádzačov
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny | Foto: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy