Minimálna mzda od 1. januára 2024: Takáto bude jej výška

Zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov sa na augustovom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR dohodli na určení sumy mesačnej minimálnej mzdy na rok 2024. Mesačná minimálna mzda v roku 2024 bude predstavovať sumu 750 eur. Na tlačovej konferencii o tom informoval vtedajší premiér Ľudovít Ódor.

"Nie je to štandard na Slovensku a už vôbec nie v poslednom období, že existuje konštruktívna diskusia a podarí sa nájsť kompromis, aj keď je každá strana svojím spôsobom nespokojná. Odborári by chceli vyššie mzdy pre svojich zamestnancov a podnikatelia si musia chrániť konkurencieschopnosť," povedal Ódor s tým, že ho teší, že k dohode došlo.

Vtedajšia ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Soňa Gaborčáková v súvislosti s dohodou medzi zamestnávateľmi a zamestnancami pripomenula, že žiadna strana nie je stopercentne o dohode presvedčená. Rokovania o mzde by mali byť postavené na dátach a nie emóciách. "Teším sa, že Aliancia sektorových rád bude zastrešená zástupcami obidvoch strán a do budúcnosti sa môžeme oprieť o tieto dáta," uviedla Gaborčáková.

Zástupcovia organizácií zamestnávateľov a odborárov tiež potvrdili, že je potrebné, aby sa vláda ku mzdám postavila zodpovedne a poskytovala dáta, na základe ktorých budú môcť viesť diskusiu.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR a Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR sa v júli nedohodli na výške minimálnej mzdy na rok 2024. Možnosť rokovať o minimálnej mzde mali sociálni partneri v tripartite do konca augusta.

Ak by sa počas rokovania tripartity nerozhodlo v prospech žiadnej zo strán, minimálna mzda by bola výsledkom automatu. Automat určuje minimálnu mzdu ako 57 % priemernej mzdy spred dvoch rokov. Súčasná dohoda je tak nad rámec toho, čo hovorí zákon. Suma 750 eur je o šesť eur vyššia, než ako by sa zdvihla podľa automatu.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca Plat Minimálna mzda
  • Autor: © Zoznam/TASR
  • Zdroj: TASR, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy