Stali ste sa v roku 2023 vlastníkmi alebo nájomcami nehnuteľnosti? Nezmeškajte blížiaci sa termín podania daňového priznania za nehnuteľnosť

Kúpili ste si v minulom roku dom, rozhodli ste sa prenajímať svoj byt, prípadne ste nadobudli nehnuteľnosť darovacou zmluvou? Nezabudnite na podanie daňové priznania za nehnuteľnosť do konca januára. Prinášame vám stručný prehľad všetkých potrebných informácií týkajúcich sa podania daňového priznania k dani za nehnuteľnosť.

Kedy ste povinný podať daňové priznanie?

Ak ste sa stali vlastníkmi, prípadne nájomcami nehnuteľnosti v období medzi 2.1.2023 a 1.1.2024, musíte podať daňové priznanie najneskôr do 31.1. 2024, v opačnom prípade riskujete pokutu.

Podpísali ste kúpnu zmluvu v novembri 2023, ale rozhodnutie o povolení vkladu vlastníckeho práva bolo vydané až v januári 2024? V tomto prípade vám nevznikla povinnosť podať daňové priznanie do konca januára, ale až na budúci rok. Nie je rozhodujúci dátum podpisu kúpnej zmluvy, ale deň vydania rozhodnutia o povolení vkladu vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností.

Povinnosť podania daňového priznania sa týka aj majiteľov nehnuteľností, u ktorých v starom roku nastali zmeny a majú vplyv na výšku dane, napr. zmenila sa výmera či účel využitia pozemku, stavby, bytu alebo nebytového priestoru. V tomto prípade ste povinný podať čiastkové priznanie dani z nehnuteľnosti. Jedná sa o to isté tlačivo, v ktorom uvediete zmeny oproti pôvodnému daňovému priznaniu k dani z nehnuteľnosti.

Existujú aj výnimky, ktoré sa týkajú nadobudnutia nehnuteľnosti dedením alebo dražbou, v takom prípade ste povinný daňové priznanie podať do 30 dní od vzniku daňovej povinnosti.

Zo zákona sa rozlišujú tri druhy dane nehnuteľností: pozemky (záhrady, vinice, orná pôda, lesy a iné), stavby (dom, chata, garáž, drobná stavba, napr. letná kuchynka, altánok a iné.), bytové a nebytové priestory (garážové státie, využitie časti bytu na podnikanie a iné.).

Kde môžem podať daňové priznanie?

Daňové priznanie sa vždy podáva na príslušnom mestskom alebo obednom úrade, v ktorého katastri sa nehnuteľnosť nachádza. Čo to znamená? Ak sa jedná o nehnuteľnosť v mieste mimo vášho trvalého bydliska, musíte podať daňové priznanie v danom meste, či obci, v ktorého katastrálnom území sa nachádza.

Tlačivo nájdete na webovej stránke Ministerstva financií tu, prípadne vám ho poskytnú osobne na príslušnom mestskom alebo obecnom úrade.

Ak ste si mysleli, že výška dane je fixná na celé Slovensko, sklameme vás. Určuje si ju osobitne každé mesto či obec, rozhodnutie tzv. platobný výmer s vyrátanou výškou dane, by ste mali obdržať v mesiacoch marec/apríl. Pričom platí skutočnosť, čím väčšie mesto, tým vás môže prekvapiť vyššia daň.

Som povinný podávať daňové priznanie každý rok?

Ak ste daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti podali už v minulosti a nedošlo u vás k žiadnej zmene vlastníctva alebo účelu využitia nehnuteľnosti, daňové priznanie nie ste povinný podávať každý rok. Platobný výmer s výškou dane z nehnuteľnosti vám bude zaslaný automaticky.

Kto je oslobodený od platenia daní?

Samozrejme existujú výnimky, ktorým bude odpustené platenie daní za nehnuteľnosť, prípadne majú nárok na úľavu. Patria tu osoby staršie ako 65 rokov, ŤZP, osoby, ktoré sa ocitli v hmotnej núdzi, spadajú tu aj obmedzenia využitia z dôvodu rozsiahlej rekonštrukcie.

O úľavy či odpustenie dane (okrem úľavy z dôvodu dosiahnutia stanoveného veku) je taktiež nutné požiadať do 31. januára. Ak tento termín prešvihnete, prídete o možnosť si ich uplatniť a opätovný nárok vám vzniká až na budúci rok.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Poplatky Nehnuteľnosť Dane
  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy