Zamestnanci pripravte sa: Tieto technológie a trendy ovplyvnia aj vašu prácu

Technológie naďalej narúšajú tradičné priemyselné odvetvia, zatiaľ čo v reakcii na potreby hospodárstva 21. storočia vznikajú nové pracovné pozície. Podľa štúdie Svetového ekonomického fóra do roku 2025 automatizácia nahradí 85 miliónov pracovných miest, ale tieto nové technológie zároveň vytvoria 97 miliónov nových pracovných miest.

Na dnešnom rýchlo sa meniacom trhu práce majú lepšiu šancu uspieť tí, ktorí držia krok s najnovšími trendmi. Preto vám prinášame tento článok, ktorý vám pomôže pochopiť, čo sa deje vo svete práce. Budeme sa bližšie venovať veľkým zmenám, ktoré otriasajú pracovným trhom v roku 2023.

  1. Vzdialené a hybridné pracovné prostredie bude naďalej normou.
    Po tom, čo sa zamestnávatelia v roku 2022 presvedčili, že zamestnancom možno dôverovať pri práci z domu, mnohé podniky zostávajú pri vzdialených alebo hybridných pracovných podmienkach. To znamená, že ľudia môžu pracovať z domu alebo rozdeliť svoj čas medzi domov a kanceláriu. Štúdie ukazujú, že väčšina pracovníkov uprednostňuje tento spôsob práce a je dokonca produktívnejšia.
     
  2. Umelá inteligencia nahrádza pracovné miesta
    Pokročilé technológie, ako sú roboty a inteligentné počítače, možno do roku 2025 prevezmú niektoré pracovné miesta, ale dobrou správou je, že vytvoria ešte viac nových pracovných miest. Pracovných miest, ako sú úradníci a pracovníci v maloobchode, možno ubudne, ale vzniknú nové typy pracovných miest.
     
  3. Promptné inžinierstvo sa stane novým pracovným zameraním
    Fascinujúce zamestnanie s názvom promptné inžinierstvo je na vzostupe. Títo odborníci pracujú s inteligentnými počítačmi a učia ich lepšie komunikovať. Táto nová kariérna dráha môže byť lukratívna, pričom platy v Spojených štátoch dosahujú až 375 000 EUR ročne.
     
  4. Algoritmické predsudky prichádzajú ako nová výzva
    Inteligentné počítače sa niekedy dopúšťajú nespravodlivých chýb. Napríklad, ak je počítač vycvičený na základe životopisov prevažne bielych mužov, môže uprednostňovať bielych kandidátov. Spoločnosti musia transparentne informovať o tom, ako používajú inteligentné počítače, a dať ľuďom možnosť nepoužívať ich na prijímanie zamestnancov.
     
  5. Rozmanitosť, rovnosť a inklúzia budú v centre pozornosti
    Spoločnosti v súčasnosti uprednostňujú mať rozmanité a rovnocenné pracovné miesta. Mnohí zamestnanci hovoria, že by mohli dať výpoveď, ak sa o to spoločnosť nezaujíma. Cieľom je zabezpečiť, aby sa s každým zaobchádzalo spravodlivo, bez ohľadu na to, kto je.
     
  6. Nábor zamestnancov prostredníctvom sociálnych médií
    Záujemcovia o prácu čoraz častejšie využívajú na hľadanie zamestnania sociálne médiá, najmä platformy ako LinkedIn. Zamestnávatelia tiež používajú sociálne médiá, aby sa dozvedeli viac o potenciálnych zamestnancoch. Nejde len o životopisy, dôležitá je aj vaša online prítomnosť.
     
  7. Web3, DAO a metaverse otvárajú nový svet príležitostí
    Existuje vzrušujúci vývoj online, ako napríklad "Metaverse", kde by ľudia mohli pracovať a zabávať sa v digitálnom svete. To by mohlo zmeniť spôsob, akým pracujeme a komunikujeme online, a poskytnúť nové príležitosti.
     
  8. Generácii Z chýbajú sociálne zručnosti potrebné na vstup do zamestnania
    Niektoré štúdie naznačujú, že dnešní mladí ľudia by mohli potrebovať pomoc s komunikačnými zručnosťami. Spoločnosti musia investovať do vzdelávacích programov, ktoré im pomôžu rozvíjať tieto kľúčové mäkké zručnosti.
     
  9. Tiché prijímanie zamestnancov
    Počas "veľkej rezignácie" v roku 2022 začali niektorí pracovníci robiť v práci minimum, aby uprednostnili svoj blahobyt. Aby to firmy riešili, hľadajú nové spôsoby, ako využiť zručnosti existujúcich zamestnancov, napríklad ich povýšením alebo rozšírením ich úloh.
     
  10. Digitálne zručnosti budú vysoko žiadané
    Keďže technológie sú čoraz dôležitejšie v každej práci, osvojenie si digitálnych zručností je kľúčové. Ak technológiám dobre rozumieme a používame ich, môžeme svoju prácu vykonávať lepšie a dokonca zarobiť viac peňazí.
     
  11. Počet ekologických pracovných miest naďalej rastie
    Počet pracovných miest zameraných na pomoc životnému prostrediu, ako sú obnoviteľné zdroje energie alebo udržateľné poľnohospodárstvo, je na vzostupe. Podniky sa zaväzujú byť šetrnejšie k životnému prostrediu, čo vytvára príležitosti pre záujemcov o ekologické povolania.
     
  12. Ekonomika brigád bude prekvitať 
    Viac ľudí pracuje na voľnej nohe alebo vykonáva krátkodobé práce pre rôzne spoločnosti. Táto gig ekonomika sa rozširuje aj mimo tradičných pracovných miest v službách, vrátane kvalifikovaných profesií, ako je ošetrovateľstvo a právo.
     
  13. Duševné zdravie a pohoda zamestnancov
    Spoločnosti si uvedomujú dôležitosť vytvárania pozitívneho pracovného prostredia a zameriavajú sa na duševné zdravie zamestnancov. Tento trend uznáva, že spokojní a dobre podporovaní zamestnanci sú produktívnejší.
     
  14. Zručnosti nad pracovnými miestami
    Namiesto toho, aby sa spoločnosti pozerali len na pracovné pozície, v súčasnosti sa viac zaujímajú o zručnosti, ktoré zamestnanci majú. Získanie nových zručností môže otvoriť rôzne pracovné príležitosti a pomôcť preklenúť medzery v zručnostiach.
     
  15. Štvordňový pracovný týždeň
    Niektoré spoločnosti experimentujú s kratšími pracovnými týždňami, napríklad so štyrmi dňami namiesto piatich. Zdá sa, že zamestnancom sa to páči, a štúdie ukazujú, že produktivita a pohoda sa pri tomto modeli môžu zlepšiť.

Spôsob práce sa mení a je nevyhnutné sa mu prispôsobiť. Učenie sa novým zručnostiam, flexibilita a zameranie sa na spokojnosť zamestnancov sú kľúčom k prosperite v tomto vyvíjajúcom sa pracovnom prostredí. Spoločnosti a zamestnanci musia tieto zmeny prijať, aby uspeli na budúcom trhu práce.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Trendy Práca Zamestnanosť AI
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, Feedough

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy