Nevychádzate dobre s kolegami? 7 tipov, ako riešiť napätú situáciu v práci

Do zamestnania nechodíme len preto, aby sme zarobili peniaze a “odkrútili” si to, čo musíme. Radi by sme mali dobré vzťahy s kolegami a nadriadenými, aby sme do práce chodili s úsmevom a nie s negatívnymi pocitmi. Práve napätá atmosféra na pracovisku môže výrazne ovplyvniť vašu produktivitu a celkovú pohodu. Je dôležité vedieť, ako sa s takouto situáciou vysporiadať.

Máme pre vás niekoľko tipov, ako zlepšiť pracovnú atmosféru, napäté situácie a vzťahy s kolegami.

1. Ak zaznamenáte napätie alebo konflikt, neignorujte ho. Hovorte otvorene s kolegami o problémoch a snažte sa pochopiť ich pohľad na vec. Otvorená komunikácia môže viesť k vzájomnému porozumeniu.

2. Snažte sa vyhnúť priamym konfrontáciám. Namiesto zbytočných hádok sa zamerajte na konštruktívne riešenia problémov spoločne s kolegami. Nájdite kompromis, ktorý bude vyhovovať všetkým stranám.

3. Ak vznikne nejaký problém, riešte ho čo najskôr. Čím dlhšie nedorozumenia a konflikty trvajú, tým väčšie napätie sa môže na pracovisku hromadiť.

4. Vyhýbajte sa šíreniu negativizmu. Nepodporujte ohováranie a šírenie klebiet, pretože to môže celú situáciu len zhoršiť. Kolegovia sa od vás môžu ešte viac dištancovať, pretože nie každý má rád takéto správanie. 

5. Snažte sa o vytvorenie pozitívneho prostredia v tíme. Použite k tomu humor a dobrú náladu. Pochváľte kolegov za ich úspechy a podporujte ich v  profesijnom raste, vďaka čomu sa budú cítiť lepšie. 

6. Zapájajte sa do tímových činností a teambuildingových aktivít. To môže pomôcť posilniť vzťahy v tíme a vytvoriť priateľskejšiu atmosféru. 

7. Ak sa vám nepodarí vyriešiť konflikt so svojimi kolegami, nebojte sa obrátiť na nadriadených. Keď si to situácia vyžaduje, je dôležité vyhľadať pomoc. V opačnom prípade by to mohlo mať negatívny dopad na vašu psychiku a celkovú pohodu. 

Nezabúdajte na to, že zlepšenie pracovnej atmosféry a vzťahov s kolegami nenastane zo dňa na deň a vyžaduje si úsilie zo strany všetkých zúčastnených. Snažte sa byť otvorení, trpezliví a ochotní pracovať na vytvorí lepšieho a pozitívnejšieho pracovného prostredia.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy