Oplatí sa vám tento rok požičať si na vianočné darčeky? Vyvarujte sa najčastejším chýbam, ktoré môžu zruinovať váš rozpočet

Už asi každý z nás pocítil každoročný ošiaľ z blížiacich sa sviatkov. Niekto to vníma s ľahkosťou a pre druhého to značí veľkú dilemu. Doprajem sebe a svojim blízkym Vianoce, aké si zaslúžime aj za cenu, že sa zadĺžim? Alebo budem nútený utiahnuť si opasok a prispôsobiť sa svojim aktuálnym finančným možnostiam? Pozrite sa s nami na najčastejšie chyby, ktorých sa dopúšťame pri vianočnej „nákupnej horúčke“.

Nechávame sa strhnúť atmosférou

Chytľavé vianočné hity a koledy na nás útočia z každej strany, niet sa čomu čudovať, ak podľahnete skôr či neskôr vianočnému ošiaľu. V prvom rade, zabudnite na honbu za dokonalosťou. Vianočný stôl sa nemusí prehýbať množstvom jedla, ktoré aj tak nedokážete skonzumovať ani za týždeň. To isté platí aj o darčekoch, vianočný stromček nimi nemusí byť obsypaný, aby ste niekomu dokázali svoju lásku a vďačnosť. Vyhoďte si z hlavy mylnú ilúziu vianočnej hojnosti a zabudnite na kvantitu. Ak vám môžeme poradiť, tak sa určite vyhnite aj chaotickým a nepremysleným nákupom na poslednú chvíľu.

Podliehame ľahšie emóciám

Autori televíznych reklám vedia, ako zahrať na tú správnu strunu a získať si našu pozornosť. Nie je všetko zlato, čo sa blyští a vy skutočne nepotrebujete mať všetko, čo na vás vykukne z televíznej obrazovky. Nenechajte sa vtiahnuť do víru konzumného správania a nedajte sa bezhlavo zmanipulovať médiami.

Nepremýšľame nad dôsledkami

Práve počas Vianoc poskytujú banky svojim klientom najviac úverov. Tento rok si priplatíme nie len za stravu ale aj obľúbené darčeky. Len nákup potravín na Vianoce nás vyjde o takmer 10 % drahšie v porovnaní s minulým rokom. Ak uvažujete nad úverom, tento rok vás to vyjde podstatne drahšie. Odborníci na financie, preto vyzývajú všetkých, aby svoje rozhodnutie požičať si na darčeky zvážili a zbytočne sa nezadlžovali.

Riaditeľ Odboru finančnej stability NBS Marek Ličák pripomína, že ľudia by mali pristupovať zodpovedne k tomu, aké úvery si zoberú. „To bremeno treba niesť pomerne dlhú dobu,“ hovorí.

Je potrebné si uvedomiť dopad svojich činov na váš rodinný rozpočet z dlhodobého hľadiska. Typickým príkladom je splátkový predaj. Aj napriek tomu, že predajcovia ho garantujú bez úroku a akontácie, váš rozpočet to výrazne oslabí na niekoľko mesiacov.

Aké sú úrokové sadzby na úveroch?

Spotrebný úver

od 4,69 % do 12,9 % p.a.

Nebanková pôžička

od 6,9 % do 25 % p.a.

Kreditná karta

Od 10,9 % do 19,5 % p.a.

Povolené prečerpanie

Od 19,5 % do 19,9 % p.a.

Zdroj: FINGO.SK

Ak vám to nestojí za to, že ešte v lete si budete pripomínať minuloročné Vianoce prostredníctvom splátkového kalendára, dobre si premyslite svoje rozhodnutie.

Zabúdame na pravé hodnoty

Honosné dary, kvôli ktorým sa zbytočne zadĺžite z vás nespravia lepších ľudí. Miesto toho sa radšej skúste zamyslieť nad tým, čo vás a vašu rodinu spraví skutočne šťastnými. Ak ste nútený sa tento rok uskromniť na Vianoce, nepokladajte to za svoje zlyhanie, ale pokúste sa nájsť spôsob, ako si spríjemniť sviatky aj bez toho, aby ste zaťažili rodinný rozpočet na značnú dobu.

„Je dobré mať peniaze a veci, ktoré si za ne kúpite, no tiež je dobré raz za čas uistiť sa, že ste neprišli o veci, ktoré si za peniaze nekúpite.“ George Lorimer

  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy