8 tipov ako sa pripraviť na návrat do zamestnania po materskej dovolenke a nepodľahnúť pritom panike

Nad pomenovaním materská „dovolenka“ sa pousmeje nejedna mamička. Pracovný stres a povinnosti síce pominuli, no vystriedalo ich náročné obdobie spojené s výchovou dieťaťa. Skoré ranné vstavanie do zamestnania nahradili prebdené noci, a tak by sme mohli pokračovať ďalej a ďalej. Mesiace či roky strávené na materskej dovolenke vniesli chtiac či nechtiac do života nejednej ženy stereotyp. Niet sa čomu čudovať, že blížiaci sa koniec rodičovskej dovolenky prináša so sebou množstvo otáznikov, pochybností a obáv.

Inšpirujte sa niekoľkými radami, ktoré vám zaručene uľahčia návrat do zamestnania a pozdvihnú stratené sebavedomie:

1. Užívajte si svojho drobca plnými dúškami, ale nezabúdajte pri tom myslieť aj na seba

Materská a rodičovská dovolenka je ideálne obdobie, kedy sa môžete venovať svojim zabudnutým koníčkom, alebo v sebe objaviť nový talent, ktorý sa môže dokonca stať vašim budúcim zdrojom obživy. Svet takto obohatili stovky talentovaných umelkýň, nápaditých dizajnérok, fantastických pekárok atď. Stačí naštartovať svojho dobrodružného a podnikavého ducha a ktovie kam vás to zavedie.

2. Buďte sebavedomá a nenechajte sa strhnúť lavínou pochybností
„Byť matkou znamená objaviť silné stránky, o ktorých ste ani nevedeli.“ Linda Wooten

Materstvo je úžasná skúsenosť, ktorá so sebou prináša aj nové vedomosti a zručnosti. Vezmite si napríklad taký time management a stress management. Zladiť výchovu s chodom domácnosti, byť flexibilnou a dokázať zvládnuť niekoľko povinností naraz, alebo flexibilne reagovať napriek tomu, že ste pod veľkým tlakom na pokraji vlastných síl. To sú všetko zručnosti, ktoré z vás spravili silnejšiu osobnosť akou ste boli doteraz.

3. Vyjasnite si, čomu by ste sa chceli v živote venovať

Položte si kľúčovú otázku: „Chcem sa vôbec vrátiť do svojho pôvodného zamestnania?“ Môžete sa zamestnať v inej spoločnosti, zmeniť úplne charakter svojho zamestnania a prispôsobiť ho rodinnému životu, alebo sa vrhnúť na podnikanie. Nezabúdajte, že máte množstvo možností, stačí sa ich len pevne chopiť a mať dostatočne silnú vnútornú motiváciu.

4. Pracujte na vlastnom sebarozvoji

Vzdelávanie nie je len o nadobúdaní potrebných skills, ale aj zdvihnutí si svojho vlastného sebavedomia. Nikomu nezaškodí vytrhnúť sa z každodenného stereotypu a naučiť sa pritom niečo nové. Zamerajte sa na certifikované školenia, vďaka ktorým si zvýšite svoju doterajšiu kvalifikáciu. Umocníte si tak postavenie u doterajšieho zamestnávateľa, prípadne zlepšíte šance na úspech v iných spoločnostiach. Nechýba vám odvaha?  Vrhnite sa do neznámych vôd a nadobudnite potrebné vzdelanie v úplne inej sfére, ako ste pracovali doteraz. Nezabúdajte, že v dnešnej dobe je priam nevyhnutnosťou ovládať cudzí jazyk. Oprášte si svoju angličtinu, napríklad pri obľúbených seriáloch na Netflixe.  

5. Nenechajte nič na náhodu

Buďte v prvom rade aktívna a pripravená siahnuť po príležitosti, ktorá vám otvorí dvere k novému zamestnaniu. Popracujte na svojom životopise a motivačnom liste, vyhnite sa častým chybám, ktoré by vás mohli pripraviť o šancu uspieť. Poznáte LilnedIn, najobľúbenejšiu profesijnú sociálnu sieť na svete? Dajte o sebe vedieť a budujte si cenné kontakty. Spravte si prehľad na pracovných portáloch o aktuálnych pracovných možnostiach vo vašom regióne. Na www.kariera.zoznam.sk nájdete širokú ponuku pracovných príležitostí, z ktorých si dokážete vybrať tu najvhodnejšiu pre vás.

6. Prezistite si možnosti u svojho zamestnávateľa

Patríte medzi mamičky, na ktoré počas materskej dovolenky navonok spoločnosť úplne pozabudla? To, že vás nepozývali na firemné večierky a nezaujímali sa o to ako sa máte, nie je dôvod myslieť na predčasné katastrofické scenáre. Nestrácajte entuziazmus a informujte sa o možnostiach návratu do práce. Nebojte sa navrhnúť skrátený úväzok, požiadať o flexibilnú pracovnú dobu alebo home office. Možno vás prekvapí, aký dokáže byť ústretový váš zamestnávateľ.

7. Vytvorte rovnováhu medzi pracovným a rodinným životom

„To, čo dobré matky a otcovia inštinktívne chcú urobiť pre svoje deti, je zvyčajne to najlepšie.“ Benjamin Spock

Návrat do zamestnania je silným a stresujúcim faktorom v živote matky. Základom je zosúladiť rodinu so zamestnaním a byť pripravená na možné komplikácie. Každý vzniknutý problém berte s rezervou a nepodliehajte zbytočne panike. Spoľahnite sa na inštinkt a počúvajte svoj vnútorný hlas. Kým si nájdete vyhovujúci princíp fungovania, nebojte sa požiadať o pomocnú ruku svoju rodinu, či priateľov.

8. Nepreceňujte svoje sily

„Neexistuje spôsob, ako byť dokonalou matkou, ale milión spôsobov, ako byť dobrou.“ Jill Churchill

Pamätajte si, že nikto od vás nežiada nadľudský výkon hodný Wonder woman. Určite si zdravé hranice únosnosti a nesnažte sa ich nasilu prekročiť.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Slovensko Peniaze Rodičovský dovolenka
  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy