Stovky Slovákov trpia chorobou z povolania: O aké najčastejšie ide a prečo v takomto zamestnávaní zostávajú?

Nie každý človek má možnosť vybrať si bezpečné zamestnanie, kvôli čomu vznikajú aj choroby z povolania.

Úrad verejného zdravotníctva SR zverejnil štatistiky za rok 2022, z ktorých vyplýva, že zamestnanci nahlásili 518 chorôb z povolania. Z tohto počtu bolo 321 hlásení u žien (61,97 %).

Ktoré choroby z povolania patria na Slovensku k najčastejším?

  • prenosné a parazitárne ochorenia – 247 zamestnancov (47,7 % zo všetkých uznaných chorôb z povolania na Slovensku)
  • ochorenie horných končatín z dlhodobého nadmerného a jednostranného zaťaženia – 164 zamestnancov (31,7 %)
  • ochorenie horných končatín z vibrácií – 44 zamestnancov (8,5 %)
  • porucha sluchu z hluku – 14 zamestnancov (2,7 %)
  • vonkajšie alergické alveolitídy – 14 zamestnancov (2,7 %)
  • profesionálne dermatózy – 12 zamestnancov (2,3 %)
  • choroba  zaprášenia pľúc prachom obsahujúcim oxid kremičitý - silikóza – 8 zamestnancov (1,5 %)
  • profesionálna bronchiálna astma – 7 zamestnancov (1,4 %)

Najvyšší výskyt chorôb z povolania bol zaznamenaný v odvetví zdravotníctvo a sociálna pomoc. Konkrétne išlo o 247 hlásení, takže takmer polovica zo všetkých na Slovensku. Na druhom mieste skončila priemyselná výroba (162 hlásení) a na treťom ťažba a dobývanie (39 chorôb z povolania). Medzi ďalšie odvetvia patria stavebníctvo a poľnohospodárstvo, lesníctvo a rybolov.

Čo sa týka veku, najhoršie sú na tom pracujúci ľudia vo veku 55 až 59 rokov. V tejto vekovej skupine bolo hlásených 21,4 % zo všetkých uznaných chorôb z povolania. Keď sa na to pozrieme z hľadiska krajov, najvyšší počet bol hlásený v Banskobystrickom kraji (161 hlásení, čo je približne tretina). Ďalej nasleduje Košický, Žilinský a Trenčiansky kraj.

Prečo ľudia zostávajú v práci, kde im hrozí riziko vzniku choroby z povolania?

Niekedy ľudia možno nemajú na výber a kvôli mzde a plateniu účtov pracujú aj na miestach, ktoré nie sú najbezpečnejšie. Viac nám k tomu prezradila aj Viera Škopová, psychologička online poradne MOJRA.sk. Takáto práca podľa nej so sebou nesie finančné benefity, určitú mieru adrenalínu a inakosti. “Pre ľudí to prináša benefity na materiálnej úrovni, ale aj na prestížnosti. Zároveň si túto prácu vyberú ľudia, ktorí sú schopní aj v bežnom živote prijať určité riziko a majú vyššiu mieru odolnosti na fyzickej, psychickej a sociálnej úrovni,” prezradila psychologička.

Často podľa nej dochádza k veľkej fluktuácii zamestnancov, najmä vo veľkých firmách. Zamestnávatelia by nemali preto ponúkať podporu len na finančnej úrovni, ale mali by sa o zamestnancov starať aj po duševnej stránke. “Vplyvy z vonkajšieho okolia, sociálne prostredie a klíma na pracovisku výrazne ovplyvňujú prežívanie zamestnancov a podporujú ich osobnostný a pracovný rozvoj. Zotrvať v rizikovom povolaní vypovedá o predpokladoch a schopnostiach človeka zvládať záťaž, adaptabilite, asertivite, sebareflexii a v neposlednom rade schopnosti sa ľahšie vyrovnať s náročnými situáciami,” dodala na záver psychologička Viera Škopová.

Viac o téme: Zdravie Práca Choroba Povolanie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy