Máte dlh v Sociálnej poisťovni? Od februára vám budú odpustené penále

Sociálna poisťovňa sa pripravuje na tretí generálny pardon vo svojej histórii. Posledné dva boli pred vyše 10 rokmi, ten tretí nadobudne účinnosť 1. februára 2023. Viac ako milión subjektov tak môže ušetriť nemalé peniaze za penále, ktoré by za iných okolností museli zaplatiť.

Na základe novely zákona o sociálnom poistení odpustí Sociálna poisťovňa penále fyzickým aj právnickým osobám. Ale len v tom prípade, ak celé dlžné poistné z minulosti, ktoré im vzniklo za obdobie poistenia pred 1. júlom 2022, uhradia v lehote najneskôr do 31. augusta 2023. Takýmto spôsobom chce štát motivovať dlžníkov, ktorí by si nemohli dovoliť uhradiť celú sumu, aby zaplatili aspoň dlžné poistné a zvyšné penále im budú odpustené.

Tretí generálny pardon sa môže dotknúť viac ako 1 milióna subjektov, z toho takmer 354-tisíc zamestnávateľov a 716-tisíc samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) alebo dobrovoľne poistených fyzických osôb (DPFO). Penále spadajúce do tohto pardonu predbežne predstavujú sumu približne 885 miliónov eur.

Ak máte záväzky voči Sociálnej poisťovni, určite využite túto príležitosť, pretože v najbližších rokoch sa nemusí opakovať.

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: red, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy