Aké sú vaše silné stránky? Návod, ako odpovedať na klišé otázky na pohovore

V dnešnej dobe je omnoho ľahšie pripraviť sa na pracovný pohovor, ako kedysi. Na väčšinu pracovných pohovorov už dopredu viete, aké štandardné otázky dostanete a tak si svoje odpovede môže od pohovoru na pohovor zlepšovať.

Keď pri najbližšom pracovnom pohovore dostanete jednu z klišé otázok, ako napríklad: „Prečo chcete pre nás pracovať?“ „Aké sú vaše slabé a silné stránky?“, vaša odpoveď nemusí znieť taktiež nalinajkovane, ako odpovede všetkých kandidátov. Odlíšte sa od vašej konkurencie a pripravte si originálnu odpoveď, ktorá manažéra prekvapí.

Najsilnejšie odpovede sú tie najlepšie a pomôžu vám získať viac „bodov“ na pohovore.

7 tradičných otázok a ako na ne odpovedať na pohovore

  1. Povedzte nám niečo o sebe
    Zamestnávatelia najčastejšie začínajú pracovný pohovor so slovami „Povedzte nám niečo o sebe“, aby si otestovali kandidáta a získali o ňom prehľad – o jeho komunikácií, vyjadrovaní sa alebo jeho skúsenostiach. Aby ste sa vyhli klišé odpovediam a zopakovali iba to, čo zamestnávateľ vidí z vášho životopisu, zamerajte sa skôr na vaše pracovné úspechy a preukážte entuziazmus k práci.

    Predstavte si, že chcete získať vytúženú prácu a manažér vám povie, že máte iba tridsať sekúnd na to, aby ste sa odprezentovali v rekordne krátkom čase. V angličtine existuje na to výraz „elevator speech“, čo v preklade znamená prezentácia vo výťahu. Pri prezentácii sa zamerajte na tri oblasti vašej kariéry: posledné zamestnanie, najpôsobivejší úspech a vytýčené ciele do budúcnosti. Nezabudnite, že ak chcete zaujať, musíte byť stručný.
     
  2. Prečo chcete u nás pracovať?
    Túto otázku kladú manažéri na pohovoroch, aby zistili váš záujem o pracovať v danej spoločnosti. Zároveň tým odhalia, čo ste si pred samotným pohovorom naštudovali informácie o spoločnosti. Zistia taktiež váš záujem o firemnú kultúru.
     
  3. Aké sú vaše silné stránky?
    Tak ako budete musieť odpovedať na svoje silné stránky, taktiež budete musieť odpovedať aj na vaše slabé stránky. Vaše silné stránky by mali byť spárované s požadovanými znalosťami na pracovnú pozíciu, o ktorú sa uchádzate. Nestačí ich však iba vymenovať, mali by ste ich aj "zdokladovať" uvedením konkrétneho príkladu, akým spôsobom by ste ich využili na danej pracovnej pozícii. Určite sa vyhnite odpovedi, že vašou najväčšou silnou stránkou je schopnosť komunikovať.
     
  4. Aké sú vaše slabé stránky?
    Pri vymenovaní vašich slabých stránok sa vyhnite odpovedi, že ste perfekcionista. Skúsený manažér vám „nenaletí“ na túto odpoveď. Namiesto takejto odpovedi si vyberte vašu skutočnú slabú stránku a vneste jej pozitívny nádych. Nehanbite sa rozprávať o slabých stránkach, pokiaľ si ich priznáte a teda viete o nich, je cennejšie si ich priznať. Nezabudnite však doplniť informáciu, že o vašej slabej stránke viete a pracujete na jej odstránení. Pozor však na to, čo poviete. Slabá stránka by nemala byť jedna z požadovaných vlastností na pracovnú pozíciu, ktorá sa bude vyžadovať od kandidáta.
     
  5. Kde sa vidíte o desať rokov?
    Vaša odpoveď na túto otázku musí preukazovať, že máte záujem rásť na danej pracovnej pozícii a v rámci spoločnosti. Pre manažérom môžete vymenovať, ako by ste sa chceli ďalej vzdelávať, v akých oblastiach, ideálne je, aby vaše samoštúdium zodpovedalo pracovnej pozícii. A taktiež sa môžete zmieniť o tom, že táto pozícia je iba začiatkom vašej dlhej kariéry v spoločnosti.
     
  6. Ako riešite konflikty?
    Pri tejto otázke môžete uviesť príklad, kedy ste mali konflikt na pracovisku. Vysvetlite danú situáciu, jej priebeh a ako ste ju vyriešili.
     
  7. Prečo by sme vás mali zamestnať?
    Táto otázka by mala byť jedna z posledných, ktoré môžete dostať na pracovnom pohovore. Tak, ako ste prezradili niečo o vás, aj na túto otázku musíte byť pripravení. Opäť zdôraznite vaše schopnosti a úspechy, ktoré dokazujú, že ste ten správny človek pre firmu. Odhaľte o sebe niečo, čo ste neuviedli v životopise.

Aktuálne pracovné pozície, pridané za posledných 24 hodín, nájdete na pracovnom portáli Kariera.sk.

Vložte svoju otázku:

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy