Viac ako tretina ľudí na Slovensku absolvuje aspoň 3 pohovory, kým si nájde novú prácu

Registrácia nových uchádzačov na Kariéra.sk stúpla o +56 % a vzrástla aj registrácia počtu firiem až o +30 %. Zhruba 17 % Slovákov a Sloveniek dostáva v prácu 13. a 14 platy či odmeny. Na trh prichádza aj novodobý fenomén na Job hopping: Skákanie z práce do práce.

Pracovných ponúk je veľa a vhodných kandidátov je nedostatok. Pre ľudí túžiacich po zmene zamestnania je táto situácia výhodná a môžu si vyberať z viacerých ponúk, porovnať si podmienky, ktoré budú pre nich výhodnejšie. Či už z pohľadu platu, benefitov alebo dochádzania do práce. V posledných rokoch zamestnávatelia kladú dôraz aj na employer branding, to znamená, že sa snažia vytvárať pozitívny obraz o svojej značke a dbajú aj na pracovné prostredie, ktoré by malo byť pre uchádzačov čo najviac atraktívne. Všetky tieto atribúty vplývajú na výber zamestnávateľa pri hľadaní si novej práce. V prieskume, do ktorého sa zapojilo 3 800 respondentov sme sa pýtali aj na to, koľkých pohovor sa museli kandidáti zúčastniť, kým sa im podarilo zamestnať sa. Viac ako tretina ľudí na Slovensku absolvuje aspoň 3 pohovory, kým si nájde novú prácu. Jeden úspešný pohovor stačil zhruba 26 % respondentov. 

Viac ako tretina ľudí Galéria fotiek (2)

Registrácia nových uchádzačov na Kariéra.sk stúpla o +56 %

 

Posledné obdobie prinieslo na trhu rekordy v počte pracovných ponúk na portáli Kariéra.sk. Predpokladáme, že aj v tomto období sa podarí udržať trend vo zverejňovaní pracovných ponúk o čom nasvedčuje aj pozitívny štart v novom roku 2023. „O tom, že ľudia na Slovensku pracovať chcú naznačuje aj nárast nových uchádzačov na portáli Kariéra.sk. Registrácia nových uchádzačov na Kariéra.sk stúpla o +56 % a vzrástla aj registrácia počtu firiem až o +30 %,“ uviedla Katarína Tešla, manažérka komunikácie a PR Kariéra.sk.

 

Zamestnávatelia  však stále majú problémy obsadiť kvalifikované pozície ako sú: lekári, zubári, vytratil sa záujem aj o učiteľské povolanie. Gastro segment hlási nedostatok nových kandidátov, ľudia ktorí stratili prácu počas pandémie sa už do gastra nevrátili. Rovnako sú na tom povolania, ktoré vyžadujú manuálnu prácu. Tá nevonia ani dnešnej mladej generácii, ktorá vstupuje na pracovný trh. Kedysi sa remeslo tradovalo z otca na syna, čo je dnes už minulosťou. Slabý záujem je o odevníctvo, poľnohospodárstvo, manuálnu prácu. 

 

Zamestnávatelia ponúkajú najčastejšie práve finančné benefity

Keď si ľudia hľadajú prácu, jednou z podmienok, na ktoré prihliadajú, sú nepochybne aj pracovné benefity. Túžia totiž po tom, aby za odpracované hodiny získali o čosi viac než len výplatu. Rovnako dôležité by ale mali byť aj pre zamestnávateľov, ktorí sa snažia získať do svojich firiem čo najkvalitnejších zamestnancov. Aby ich na dané pracovné miesta nalákali, musia ponúknuť aj niečo navyše. Pracovné benefity sú proste niečo, bez čoho by súčasný trh práce už nemal fungovať, pretože môžu priniesť pozitíva pre obidve strany.

17 % Slovákov a Sloveniek dostáva v prácu 13. a 14 platy či odmeny

V rámci prieskumu portál Kariéra.sk zisťoval aj to, aké zamestnanecké benefity súčasní zamestnávatelia v skutočnosti ponúkajú. Najviac odpovedí (17 %) sme zaznamenali pri 13. a 14. plate a taktiež pri odmenách. Vyzerá to tak, že dopyt pracujúcich ľudí po týchto výhodách je naozaj splnený a najčastejšie si prilepšia práve po finančnej stránke. Nasledovali odpovede, ktoré zahŕňajú príspevok na dôchodkové sporenie (15 % opýtaných) a flexibilnú pracovnú dobu (10 % respondentov). Slovenskí zamestnávatelia tiež ponúkajú dni voľna navyše, ktoré uviedlo 9 % opýtaných. Zamestnanecké zľavy a home office určilo zhodne 8 % respondentov.

Novodobý fenomén na trhu práce Job hopping: Skákanie z práce do práce

Časy, keď zamestnanci zotrvávali vo svojich zamestnaniach viac ako dvadsať rokov a častá zmena zamestnania sa považovala za akúsi formu nedostatku odhodlania, sú už dávnou minulosťou. Do popredia sa naopak dostáva vidina lepšieho zárobku a túžba budovať kariéru. 

Neustále sa zvyšujúce životné výdavky v dôsledku rastúcej inflácie, energetická kríza, ale aj neschopnosť udržať si zamestnancov zo strany spoločností, sú dôvodom najčastejších rozhodnutí pre odchod zo zamestnania.

Čo je to job hopping?

Doslovný preklad tohto anglického spojenia znamená, preskakovania z jedného zamestnania do druhého, v ktorom zamestnanec nezotrvá dlhšie ako jeden alebo dva roky. Job hopping môže mať viacero podôbZatiaľ čo niektorí preskakujú z jednej práce do druhej, aby ďalej rozvíjali svoju kariéru a zručnosti, iní takto konajú z dôvodu udržania si životnej úrovne, v dôsledku zhoršujúcej sa ekonomickej situácie. Špeciálnu kategóriu tvoria už len zamestnanci, ktorí nie sú schopní zotrvať v jednom zamestnaní dlhšie ako pár mesiacov. Niektorí pracovníci majú pocit, že ich vedenie nedokáže oceniť, a tak si hľadajú inú prácu v nádeji, že nájdu lepšie pracovné zázemie. Ďalšími častými dôvodmi sú nerovnováha medzi pracovným a súkromným životom, zlé pracovné vzťahy, alebo nestotožnenie sa s firemnými hodnotami.

 

  • Autor: © Zoznam/tesla
  • Zdroj: RED, Foto: Pixabay
 
Staršie správy
Staršie správy