Zamestnanci vo verejnom sektore si v roku 2023 výrazne polepšia

Zamestnancov v štátnej a verejnej správe čaká dlho očakávané zvyšovanie platov. Od 1. januára 2023 sa zvýši výška platov o 7% a od 1. septembra 2023 o ďalších 10%. Zvyšovania platov sa dočkali aj pedagogickí a odborní zamestnanci, tí si k aktuálnym výplatám môžu prirátať od 1. januára 10% a 1. septembra ďalších 12%. V novom roku si prilepší aj 25 zdravotníckych profesií. Je potrebné poznamenať, že historicky prvýkrát na Slovensku dôjde k tak zásadnému navýšeniu platov.

Vláda plánuje použiť 1 miliardu eur na zvýšenie platov verejných zamestnancov. Počas najbližších dvoch rokov porastú ich mzdy o 21,2 %. Jedná sa prakticky o sumu, ktorá pokrýva očakávaný nárast inflácie na tento a budúci rok.

Učitelia a odborní zamestnanci si v roku 2023 prilepšia o 22%

Boli to práve učitelia, ktorí najzásadnejšie pociťovali medzery v odmeňovaní vysokoškolsky vzdelaných ľudí zo strany štátu. Výrazným zvýšením mzdy v novom roku, sa štát snaží o opätovné zatraktívnenie pozícií v školstve a chce tak prilákať mladých absolventov pedagogických fakúlt. Otázne však ostáva, či to skutočne vyrieši dilemu začínajúcich učiteľov informatiky, matematiky, alebo cudzích jazykov, ktorých deficit je najväčším kameňom úrazu aktuálneho školstva. Nezabúdajme ani na učiteľov, žijúcich v okresoch s vysokými nákladmi na živobytie.

Priemerná mzda vo verejnej správe je aktuálne vyššia o viac ako 200 eur v porovnaní so súkromným sektorom.

Pritiahne zvýšenie platov zdravotníkov späť do nemocníc?

Nie je tomu tak dávno, kedy Slovenskom otriasol veľký boom hromadných výpovedí zdravotníkov. Štát bol nútený pristúpiť k razantným krokom. Parlament schválil novelu zákona, ktorá zvyšuje platy 25 zdravotníckych profesií, týkajúcich sa nemocníc a ústavných zariadení. Platy zdravotníkov od januára 2023 narastú od 6,9% do 45,8%. Po novom bude významnú rolu pri zvyšovaní platu zohrávať aj počet odpracovaných rokov v nemocnici. Bude však ohraničené a zastaví sa po 20 rokoch praxe. Napriek zvýšeniu, reálne platy ostanú naďalej nižšie ako v susednom Česku.

Na zvýšenie platov zdravotníkov v budúcom roku minie štát v prepočte 232 miliónov eur. Jedná sa o najvyššie zvýšenie platov za dlhé roky, aj keď je predpoklad, že nezaručí uspokojenie všetkých zdravotníkov.

Pre zaujímavosť, z 380 000 zamestnancov verejného sektora zaznamenaných v roku 2006, počet aktuálne vzrástol na 430 000 zamestnancov.

Zvyšovanie platov v roku 2023 má napomôcť verejnému sektoru, ktorý doposiaľ nedokázal adekvátne zaplatiť vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Dúfa, že o verejný sektor prejavia záujem vysokokvalifikovaní pracovníci, ktorých finančné požiadavky po minulé roky nedokázali uspokojiť.

Viac o téme: Financie Plat Príplatky Verejná správa Slovensko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy