Máte v pracovnom kolektíve Ukrajincov alebo ľudí inej národnosti? 6 tipov, čo robiť a ako sa k nim správať

Situácia na Ukrajine ovplyvnila napríklad aj trh práce u nás. O pracovné miesta v rôznych odvetviach sa uchádzajú práve ľudia z Ukrajiny, čo mnohým Slovákom prekáža a nedokážu sa s tým stotožniť. To isté platí o spolupracovníkoch iných národností a etník. Je veľmi dôležité, ako sa k týmto ľuďom zachováte. Veľa z nás sa totiž dopúšťa rôznych chýb, s ktorými by sa malo skoncovať.

Prinášame vám 6 tipov, ako sa správať v pracovnom kolektíve zloženom z viacerých národností. Pokojne ich posuňte aj svojim kolegom, ktorí s tým majú nejaký problém.

Nepodliehajte stereotypom a predsudkom

Nie všetko, čo sa píše alebo hovorí, musí byť automaticky aj pravda. Nenechajte sa ovplyvniť stereotypmi, ktoré ste o ľuďoch danej národnosti alebo etnika počuli či videli v médiách. Kvôli predsudkom nedokážete prijať to, akí skutočne sú. Je lepšie, ak si o nich vytvoríte názor až po tom, ako ich naozaj spoznáte. 

Neohovárajte ich a nedívajte sa stále na nich

Jednou z najhorších vecí, ktoré môžete urobiť, je neustále na nich hľadieť a ohovárať ich. Tým im len dáte najavo, že ich v kolektíve nechcete a kvôli tomu sa môžu cítiť dosť nepríjemne. Ak s nimi z nejakého dôvodu nechcete alebo neviete vychádzať, nechajte si svoje názory pre seba a nesnažte sa ich šíriť medzi ostatnými. 

Nešikanujte a nevtipkujte 

Odpustite si nevhodné a na prvý pohľad nevinné vtipy na adresu iných etník a národností. Nemôžete hádzať všetkých ľudí do jedného vreca. V žiadnom prípade by ste sa nemali dopustiť šikany, či už slovnej alebo fyzickej. Ak sa vám niečo nepáči, obráťte sa na nadriadeného alebo personálne oddelenie, no neriešte veci na vlastnú päsť. 

Nerobte rozdiely

Nerobte medzi svojimi kolegami rozdiely len na základe toho, kto je akej národnosti. Všetci by ste spolu mali vychádzať a pokúsiť sa vytvoriť tím, v ktorom to bude fungovať. Neodstrkujte ľudí od seba len preto, že pochádzajú z inej krajiny, hovoria inou rečou alebo majú inú farbu pleti. Hraničí to už s rasizmom a určite nechcete, aby sa to o vás hovorilo. 

Komunikujte s nimi

Pokúste sa nájsť si k nim cestu. Nemusíte sa s nimi hneď skamarátiť alebo chodievať spolu po práci von, ale snažte sa s nimi aspoň komunikovať a brať ich ako rovnocenných kolegov. Ak sa im niečo nedarí, pomôžte im alebo poraďte, ako to napraviť. Namiesto nenávisti zvoľte skôr pozitívny, priateľský a empatický prístup. Predstavte si, že by ste boli v ich koži. Určite by vám padlo dobre, ak by vás ľudia neodstrkovali. 

Ak môžete, ponúknite pomoc

Nie je to vašou povinnosťou, ide skôr o vašu ľudskosť. Opýtajte sa pracovníkov inej národnosti, či s niečím nepotrebujú pomoc. Môže ísť o pracovné či úradné záležitosti, no pokojne aj materiálne. Neskôr na seba môžete byť hrdí za to, že ste urobili dobrý skutok a pomohli niekomu, kto to naozaj potreboval. 

 

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy