Ako naplno využiť rekreačný príspevok na rok 2022 a užiť si dovolenku počas celého roka

Blíži sa koniec leta a vy ste v návale pracovných povinností nemali čas sa chvíľku zastaviť a premyslieť si dovolenku? Stihli ste využiť váš rekreačný príspevok, alebo je to pre vás novinka? Nezabudnite na túto možnosť aj v roku 2022. Získajte príspevok od zamestnávateľa až do výšky 275 eur a užite si zaslúžený pobyt na Slovensku.

Kto má nárok na príspevok na rekreáciu?

Pokiaľ plánujete využiť príspevok, musíte spĺňať základné podmienky, ktoré sú povinné pre poskytnutie príspevku na rekreáciu:

  • spoločnosť, ktorá vás zamestnáva má viac ako 49 zamestnancov
  • u daného zamestnávateľa pracujete nepretržite minimálne 24 mesiacov
  • máte uzatvorený pracovný pomer na pracovnú zmluvu (zamestnanci pracujúci na dohodu nemajú nárok žiadať o príspevok)

V prípade splnenia zákonných podmienok na poskytnutie príspevku na rekreáciu, už nemusíte čakať na žiadne dodatočné povolenie, ani rekreačný poukaz od zamestnávateľa.

 

Pre zamestnávateľov s nižším počtom zamestnancov je poskytovanie príspevku na rekreáciu dobrovoľné, zatiaľ čo zamestnávatelia s počtom zamestnancov viac ako 49, sú povinní zamestnancom preplatiť príspevok v prípade splnenia požadovaných zákonných podmienok.

Najneskôr do 30 dní od ukončenia pobytu ste povinný predložiť zamestnávateľovi účtovný doklad (faktúru).

Mám nárok na rekreačný príspevok, ako ho môžem využiť?

 

Pre uplatnenie spomínaného príspevku musíte síce spĺňať niekoľko kritérií, no zároveň máte viacero možností ako ho využiť.

 

  • Rekreačný príspevok sa vzťahuje na ubytovanie alebo pobytové balíčky na území Slovenskej republiky, s minimálnym počtom dvoch prenocovaní (súčasťou môžu byť stravovacie služby alebo doplnkové služby - napríklad wellness, bowling alebo cena parkovania, ktoré s pobytom na území Slovenska súvisia)
  • Preplatiť je možné aj mimoškolské aktivity počas prázdnin (detský tábor) na území Slovenskej republiky pre dieťa zamestnanca, ktoré navštevuje základnú školu alebo niektorý z prvých štyroch ročníkov osemročného gymnázia

 

Uplatnenie rekreačného príspevku zákon umožňuje aj v prípade, že zakúpený pobyt slúži ako darček pre členov rodiny, s ktorými žijete v jednej domácnosti. Podmienkou je účasť žiadateľa na danom pobyte a platba realizovaná z účtu dotyčného, ktorý o príspevok žiada.

Je možné využiť príspevok na rekreáciu viackrát počas roka?

Dobrou správou je, že nie ste odkázaný na jeden pokus a o príspevok môžete svojho zamestnávateľa požiadať aj viackrát, pokiaľ neminiete stanovený limit 275 eur.

Nevyčerpaný príspevok nie je možné preniesť do ďalšieho kalendárneho roku.

Príklad:

Pani Anna využila prvýkrát svoj rekreačný poukaz na víkendový wellness pobyt strávený na Slovensku v Januári 2022, za ktorý zaplatila 280 eur a zamestnávateľ jej preplatil 154 eur (55% zo sumy 280 eur)

Druhýkrát ho uplatnila v lete na týždenný pobyt s rodinou v Nízkych Tatrách, za ktorý uhradila 540 eur. V tomto prípade síce 55% zo sumy predstavuje 297 eur, ale zamestnankyňa Anna má za kalendárny rok 2022 nárok na preplatenie do výšky 275 eur. Z toho dôvodu jej nebol zamestnávateľom uhradený celý pobyt, ale len časť zodpovedajúca výške maximálne možného príspevku, čo bolo v danom prípade 121 eur. 

154 eur + 121 eur = 275 eur

Rekreačný príspevok nie ste povinný využiť výhradne na jeden pobyt. Môžete si ho prerozdeliť na viac pobytov, pričom jednotlivé faktúry z nich sa spočítajú a vám bude preplatených maximálne 275 eur.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy