12 malých tipov, vďaka ktorým ušetríte veľa peňazí

Každý je určite spokojnejší, keď vie, že má dostatok peňazí na splatenie dlhov, investície do budúcnosti, alebo napríklad len na zážitky a darčeky, ktoré potešia. Takýto luxus by nemal patriť len vyvoleným. Finančná zabezpečenosť by nemala byť výsadou bohatých. Dovoliť si ju môže každý, kto dokáže so svojím majetkom hospodáriť a vie, že aj z mála sa dá vytvoriť niečo. Chcete sa to tiež naučiť?

Prečítajte si 12 odporúčaní, ako pomocou jednoduchých trikov ušetriť veľké množstvo peňazí. Nezabúdajte však, že ani s tou najlepšou stratégiou svoje finančné sny pravdepodobne nedosiahnete hneď - dosiahnete ich pomaly, ale isto.

  1. Odkladajte si peniaze bokom
    Tento tip ste už pravdepodobne niekde videli. Nemusí ich byť veľa. Stačí pravidelnosť. Začnite každý mesiac časť svojho platu delegovať smerom k úsporám. Zriaďte si nový sporiaci účet, zadajte trvalý príkaz a posielajte naň v opakujúcich sa intervaloch určitú časť výplaty. Alebo si ju dávajte stranou do obálky. Nezáleží na tom, ako to budete robiť, ale na tom, že to budete robiť. O niekoľko mesiacov vás možno príjemne prekvapí, koľko už máte na svojom sporiacom konte našetrené.
  2. Vyhnite sa poplatkom za nedodržanie termínov splatnosti
    To sa týka čohokoľvek. Strážte si účty a majte prehľad o úhradách, ktoré vás každý mesiac čakajú. Pomocníkom sa môže stať trvalý príkaz, ktorý za zabezpečí pravidelné platby, takže na ne nemusíte myslieť a ušetríte si veľa zbytočných starostí.
  3. Naučte sa hovoriť jazykom peňazí
    Investičný fond... Akontácia... Zložený úrok... Akcie... Dlhopisy...
    Hovoria vám tieto slová niečo? Alebo sa jedná o neznáme pojmy? Nebojte sa. Ak im takmer vôbec nerozumiete, rozhodne v tom nie ste sami. Ak sa chcete naučiť účelne spravovať svoje financie, mali by ste venovať nejaký čas štúdiu. Naučte sa hovoriť jazykom peňazí. Znalosť aspoň základných finančných podmienok vám na trhu poskytne veľké výhody.
  4. Šetrite na viacerých miestach
    Uvažujte ekonomicky. Poistite sa proti prípadnému riziku na viacerých miestach. Kto hovorí, že musíte mať len jeden sporiaci účet? Majte ich viac a do každého chlieviku zasielajte určitú čiastku. Povedzte si, koľko mesačne chcete venovať šetreniu, a túto sumu rozdeľte na viac dielov. Každý z nich potom poputuje do iného šuplíka. Na bývanie, na dovolenku, pre najhorší prípad...
    Poraďte sa so svojím bankovým poradcom, čo by vám odporučil. Zverte sa mu so svojimi plánmi, so svojou situáciou a nájdite spoločne to najlepšie možné riešenie. Postupné vytváranie finančných zásob vám poskytne prístup k vyšším čiastkam v prípade, že nastane ďalšia kríza.
  5. Sledujte vaše výdavky
    Jeden mesiac si poctivo zapisujte všetky svoje výdavky. Nie iba to, za čo miniete najviac. Skrátka všetko. Ku koncu mesiaca všetko vyhodnoťte a zistite, či je možné znížiť nejaké zbytočné výdavky s cieľom zvýšiť sumu, ktorú venujete sporeniu.
  6. Nájdite si parťáka
    V dvoch sa to ťahá lepšie. To sa iste nehovorí len tak. Dohodnite sa s partnerom, súrodencom či kamarátom, že odteraz budete šetriť spoločne. Nabádejte sa navzájom k zodpovednosti. Podporujte sa a kráčajte za svojimi snami bok po boku.
  7. Neporovnávajte sa
    Porovnávajte sa iba sami so sebou. Nie s ostatnými. Neviete, aká je ich finančná situácia. To, že si váš kolega kúpil nové auto, ešte nutne nemusí znamenať, že skutočne mal peniaze na to, aby si ho kúpil. Existujú pôžičky. Obraz bohatstva môže byť len obrazom. Preto nehodnoťte situácie druhých. Hodnoťte len svoju situáciu. Zamerajte sa na ňu a pokúste sa byť každý deň lepší, než ste boli ten včera.
  8. Nekupujte si to, čo si nemôžete dovoliť
    Aké jednoduché.
  9. Nepoužívajte kreditné karty
    Tento bod je previazaný s predchádzajúcim bodom. Nie všetci sú natoľko disciplinovaní, aby každý mesiac pravidelne vracali to, čo zaplatili prostredníctvom kreditných kariet. Je síce pohodlné udržiavať sa vo vedomí, že si môžete kúpiť, čo sa vám zapáči, pretože máte na konte patričný finančný obnos. Menej pohodlné však býva následné zistenie, koľko ste za toto vedomie na konci mesiaca povinný zaplatiť.
    Hotovosť je menej pohodlná. Ale keď už si peniaze vyberiete a vidíte ich, je zrazu ťažšie sa s nimi rozlúčiť. Je to iné ako priložiť kartu. Musíte sa ich skutočne fyzicky vzdať. Cítite náhle ich plnú hodnotu. Prieskumy ukazujú, že ľudia utrácajú, keď dávajú prednosť skôr platbe kartou ako v hotovosti.
  10. Pýtajte sa
    Neviete, prečo vám položku, ktorá je v zľave, zaúčtovali plnú cenu? Spýtajte sa. Zabudli ste, čo urobiť pre to, aby ste mali vedenie bankového účtu zadarmo? Zavolajte svojmu bankovému poradcovi a opýtajte sa. Nepochopili ste, ako si máte v práci naplánovať odchod do dôchodku? Spýtajte sa. Sľúbili vám, že dostanete pridané, ale ešte sa tak nestalo? Spýtajte sa prečo. Mnohým z nás je nepríjemné hovoriť o financiách. Ak chcete nad nimi ale prevziať plnú kontrolu, nemáte iné východisko. Preto naberte odvahu a pýtajte sa. Nemáte čo stratiť. Môžete len získať.
  11. Neodsudzujte veci z druhej ruky
    Nezavrhujte vopred možnosť nákupu z druhej ruky. Že je niečo použité, nemusí nutne znamenať, že to nie je hodné ďalšieho užívania.
  12. Znížte náklady na dopravu
    Doprava predstavuje jeden z najväčších mesačných výdavkov. Ak žijete blízko svojho pracoviska, chodievajte do práce pešo. Keď to počasie dovolí, jazdite na bicykli, na korčuliach, na kolobežke. Nielen, že výrazne ušetríte, ale urobíte navyše aj niečo pre svoje zdravie a štíhlu líniu. A to sa tiež počíta, alebo nie?

Viac o téme: Peniaze Financie Šetrenie Úspory Bohatstvo Utrácanie Minúť
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: businessinsider, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy