Kto sú vaši konkurenti? Toto sú 3 typy uchádzačov, ktorých musíte prekonať

Zdroj: súperi, kandidáti, konkurencia, pohovor

Ak chcete na ďalšom pohovore uspieť, je dôležité vedieť, proti komu vlastne stojíte. To vám pomôže zvoliť vhodnú stratégiu, vďaka ktorej sa práve vy stanete osobou, ktorá získa vytúženú pracovnú pozíciu.

Extrémne pripravený kandidát

Vždy sa nájde aspoň jeden kandidát, ktorý berie prípravu na pohovor oveľa vážnejšie ako všetci ostatní. Je to človek, ktorý sa začne aktívne pripravovať v momente, keď dostane pozvanie na pohovor. Je to typ človeka, ktorý strávi každú voľnú chvíľu čítaním odborných časopisov. Zdokonaľuje svoje vedomosti v oblasti najmodernejších technológií a pripravuje si vhodnú odpoveď na každú otázku, ktorú by mu mohli v ten osudný deň položiť.

Ako ho teda porazíte?

Pripravte sa len do takej miery, aby ste pohovor zvládli. Ako vám to pomôže? Dôvodom je skutočnosť, že všetkého veľa škodí. Áno, možno si budete musieť zopakovať základy Excelu alebo naštudovať najnovšie účtovné techniky, ak si pozícia vyžaduje konkrétne zručnosti alebo znalosti, ale musíte si naozaj pripraviť všetky možné odpovede na všetky možné otázky? Nie.

Ak to urobíte, riskujete, že budete znieť ako robot. Vyvarujte sa vopred pripravených odpovedí, ktoré neukazujú vašu schopnosť rýchlo premýšľať. Zamestnávatelia hľadajú ľudí, ktorí sa dokážu vyrovnať aj s neočakávanými situáciami. Vopred sa pripraviť je chvályhodné, nemusíte to však preháňať.

Absolútne nepripravený kandidát

Totálny opak človeka, ktorého spomíname vyššie. Je to typ voľnomyšlienkara, ktorý si pred pohovorom nenájde ani 30 minúť na prípravu. Má dostatok sebavedomia a verí, že vie dosť na to, aby to nejako uhral a zabezpečil si novú prácu pomocou svojho šarmu.

Ako ho môžete poraziť?

Na úvod si urobte domácu úlohu. Nájdite si čas a prečítate si niečo o danej spoločnosti, jej zamestnancoch, úspechoch a výzvach. Pripravte si niekoľko otázok, ktoré ukážu, že máte prehlaď a vynaložili ste dostatočné úsilie na prípravu. Možno si budete chcieť pohovor vopred nacvičiť s priateľmi alebo rodinou. Tu sa nám pripomína známy výrok: „Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku“.

Dokonalý kandidát

Dokonalý kandidát je typ človeka, ktorý má 85 % právo na danú pozíciu. Má veľa predchádzajúcich skúseností, všetky zručnosti, ktoré spoločnosť hľadá, a niekoľko rokov práce v rovnakom alebo veľmi úzko súvisiacom odbore. Vyzerá ako dokonalý kandidát a máte pocit, že neexistuje spôsob, ako by ste ho mohli prekonať.

Ako ho teda prekonáte?

Nemajte vopred pocit, že ste porazený. Môžete mať obavy, no stále nie je nič rozhodnuté. Pamätajte tiež na to, že skúsenosti nemusia znamenať, že sa personalistom bude kandidát pozdávať. Možno by tú prácu zvládol, ale je sympatický? Hodí sa do danej spoločnosti? To sú dve oblasti, v ktorých by ste mohli poraziť kohokoľvek – pokiaľ ste kompetentný. Určite sa preto nikdy vopred nevzdávajte. Prajeme vám veľa šťastia.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Pohovor Príprava Konkurencia Úspech Uchádzač Kandidát
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, onthejob

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy