9 najlepšie zarábajúcich kapiel v histórii: Pozrite sa, ako sa im darilo

Skupina U2Skupina U2 Zdroj: TASR/Photo by Evan Agostini/Invision/AP

The Beatles, Queen alebo The Rolling Stones - to je len pár príkladov hudobných velikánov, ktorí navždy zmenili hudobný priemysel. Niet teda divu, že zároveň patria medzi najzárobkovejšie kapely histórie. Koľko si zarobili a kto ďalší patrí do rebríčka najlepšie platených kapiel všetkých čias? Pozrite sa na najúspešnejšiu deviatku.

U2

Írska kapela sa drží na scéne už viac ako 40 rokov, počas ktorých získala rekordných 22 cien Grammy. Opakovane sa tiež objavujú na prvom mieste v rebríčkoch najlepšie platených umelcov roka, kde sa umiestnili aj minulý rok. Ich turné Joshua Tree prebiehajúce v rokoch 2017 a 2018 im vynieslo 316 miliónov dolárov, rekordné však bolo turné 360 °, ktoré zarobilo 736 miliónov dolárov. Všetky doterajšie turné im dokopy vyniesli takmer 2 miliardy dolárov. Najznámejší člen kapely, Bono, má imanie v hodnote 700 miliónov dolárov.

ABBA

Hoci Škandinávia produkuje skôr rockových a metalových interpretov, najznámejšou a najlepšie zarábajúcou kapelou pochádzajúcou z týchto končín je bezpochyby švédska Abba, ktorej tanečné hity sú obľúbené dodnes. Kapela si na predaných albumoch a singloch, turné, koncertoch, licenčných predmetoch a autorských právach počas svojich aktívnych rokov zarobila 2 miliardy dolárov a súčasné imanie každého z jej štyroch členov je odhadované na 200 až 300 miliónov dolárov.

The Beatles Galéria fotiek (7) Zdroj: SITA

The Beatles

"Chrobáci" pochádzajúci z anglického Liverpoolu bohatli veľmi pomaly. Chýbal im schopný manažér a na svojich prvých albumoch zarábali len jednu až dve pence za kus. Neskôr sa však situácia zmenila a nakoniec si v rokoch 1960 až 1970 zarobili dohromady okolo 600 miliónov dolárov. Autorské práva a licenčné predmety im prinášali obrovské zisky aj po rozpade skupiny. Doteraz aktívny Paul McCartney má imanie v hodnote 1,2 miliardy dolárov, čo z neho robí najbohatšieho muzikanta na svete. Ringo Starr má majetok vo výške 350 miliónov dolárov. Zosnulí členovia John Lennon a George Harrison mali v čase svojho úmrtia imanie 800 miliónov a 400 miliónov dolárov.

The Rolling Stones

Britská kapela s jedným z najznámejších katalógov hudobnej histórie je aktívna od roku 1962 až doteraz. Cez 200 miliónov dolárov jej vynieslo len koncertovanie. Celkové imanie legendárnej štvorice je odhadované na 900 miliónov až jednu miliardu dolárov, z toho 360 miliónov je prisudzovaných spevákovi Mickovi Jaggerovi a 340 miliónov gitaristovi Keithovi Richardsovi.

Pink Floyd

Ďalšia britská kapela, ktorá ovládla svet hudby začala svoje pôsobenie v 60. rokoch a na výslní sa udržala po tri ďalšie dekády. Predané albumy, nahrávky a turné im zarobili vyše 250 miliónov dolárov. Turné organizované medzi rokmi 2010 až 2013 iba jedným z členov, Rogerom Watersom, The Wall Live zarobilo dokonca 458 miliónov dolárov. Momentálne robí imanie všetkých členov kapely 685 miliónov dolárov, z toho 310 miliónov patrí práve Watersovi.

Freddie Mercury Galéria fotiek (7) Zdroj: Queen Productions

Queen

Britské hudobné zoskupenie začalo pôsobiť rovnako ako spomínaná Abba začiatkom 70. rokov. Úmrtie Freddieho Mercuryho v roku 1991 síce znamenalo koniec Queen tak, ako ich svet poznal, traja zostávajúci členovia sú napriek tomu aktívnymi hudobníkmi dodnes. Predané nahrávky, turné a koncerty im zarobili vyše 200 miliónov dolárov a imanie žijúcich členov kapely sa v súčte blíži 590 miliónom dolárov. Freddie Mercury mal na sklonku svojho života imanie v hodnote 30 miliónov dolárov, čo zodpovedá dnešným 50 až 60 miliónom dolárov.

AC/DC

S austrálskymi AC/DC sa v tomto rebríčku konečne vydávame mimo Európy, hoci bratia, ktorí kapelu začiatkom 70. rokov založili, majú škótsky pôvod. Skupina je aktívna dodnes a celkové imanie jej členov je odhadované až na pol miliardy dolárov, z toho zakladajúcim členom Angusovi a Malcolmovi Youngovým je prisudzovaných 140 a 100 miliónov. Medzi ich najzárobkovejšie roky tohto tisícročia patril zatiaľ rok 2009, ktorý priniesol 114 miliónov dolárov, a rok 2015 so zárobkom vo výške 68 miliónov dolárov.

Led Zeppelin Galéria fotiek (7) Zdroj: SITA/Amy Sancetta, File

Led Zeppelin

Aj ďalšia veľmi úspešná kapela pochádza z Veľkej Británie. Vznikla roku 1968, pôsobila 12 rokov a predala cez 110 miliónov albumov. Predané oficiálne nahrávky a turné vyniesli jej členom vyše 300 miliónov dolárov, z toho 3 milióny zarobila iba skladba Stairway To Heaven. Imanie bývalých členov Jimmyho Page a Roberta Planta je odhadované na asi 170 miliónov dolárov a u Johna P. Jonesa je to asi 80 miliónov dolárov. Už zosnulý bubeník John Bonham mal v čase smrti imanie v hodnote 10 miliónov dolárov, čo by dnes zodpovedalo približne 30 miliónom.

The Eagles

Americká rockovo-country ladená kapela tiež vznikla začiatkom 70. rokov a jej najväčším hitom je jednoznačne Hotel California, ktorý už prespievalo mnoho ďalších interpretov. Okrem prestávky medzi rokmi 1980 až 1994 je aktívna dodnes. Predajmi albumov a koncerty si jej členovia do roku 2010 zarobili vyše štvrť miliardy dolárov, podobnú sumu im potom vynieslo jediné turné The History of Eagles organizované medzi rokmi 2013 až 2015. Od roku 2016, kedy zomrel Glenn Frey, vystupujú zvyšní členovia spoločne s jeho synom , nie však už pod menom The Eagles. Za minulý rok si prišli na 100 miliónov dolárov.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 7
Viac o téme: Hudba Rebríček Úspech Bohatstvo
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: TASR, fondik

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy