Týmto 7 vetám sa na pohovore vyhnite: Znižujú vaše šance na úspech

pohovor, muž, ženapohovor, muž, žena

Pri pohovore je dôležité, aby ste pôsobili autenticky. Preto je dobré vyhnúť sa formulkám, ktoré kandidáti pri pohovor používajú až príliš často. Je jednoduché hovoriť o vašich pozitívnych stránkach, no vhodne objasniť tie negatívne je náročnejšie. Možno sa bojíte, že vaše vysvetlenie bude nesprávne interpretované. Možno si dokonca vôbec nie ste vedomý svojich slabých stránok. Tak teda, aké sú vaše slabé stránky? Ak budete počuť túto otázku, určite sa vyhnite týmto siedmim odpovediam. Dôvodom je, že aj keď sa zdá, že fungujú vo váš prospech, v skutočnosti je to naopak.

  1. Nemám žiadne slabé stránky
    Je to veta, ktorej by ste sa mali vyhnúť za každú cenu, pretože neexistuje človek, ktorý sa v ničom nemusí zlepšovať. Nevyhýbajte sa rozhovoru o tom, v ktorých oblastiach môžete byť slabší. Radšej si ich vopred vypíšte a hovorte o tom, čo medzitým robíte, aby ste sa v nich zlepšili.
  2. Som perfekcionista
    Akokoľvek dobre to môže znieť, je to klišé, ktoré každý opakuje. Preto je lepšie takúto vetu preskočiť, aj keď ste skutočne perfekcionista.
  3. Som workoholik
    Aj toto je veta, ktorú mnoho zamestnávateľov opakovane počúva od kandidátov. Preto je lepšie uviesť príklady situácii, v ktorých ste boli ochotný vydať zo seba maximum. Väčšina dobrých zamestnávateľov dbá na to, aby ich pracovníci dosiahli rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Nie je rozhodujúce, či ste ochotný sa pre prácu zodrať.
  4. Premyslite si, či sa na pozíciu skutočne hodíte
    Ak sa vás pýtajú na slabé stránky, mali by ste byť čestný, ale buďte opatrný, aby ste nepovedali niečo, čo by vás mohlo pripraviť o novú prácu. Ak sa hlásite na pozíciu predajcu, ste hanblivý a neradi budujete vzťahy, len ťažko sa dostanete do výberového konania. Pred pohovorom si teda dobre prečítajte popis práce, aby ste zistili, ako do nej zapadáte.
  5. Vyvarujte sa poukazovaniu na vaše technické nedostatky
    Nemá zmysel, aby ste si hádzali polená pod nohy. Nemusíte spomínať, že neviete pracovať vo Photoshope alebo inom programe. Nie je to rozhodujúce - chcú vás ohodnotiť ako človeka.
  6. Vyhýbajte sa vtipom
    Ak ste na pohovore pod tlakom, možno máte chuť žartovať. Určite však nezačnite hovoriť veci ako: „Mojou slabosťou je čokoláda“ alebo „Mojou slabinou sú prijímacie pohovory“, pretože nikdy neviete, ako to druhá strana vníma. Radšej sa vtipom vyhýbajte, ak si nie ste úplne istý, že ste v „bezpečnej zóne“.
  7. Pripravte si odpovede, ale nie od slova do slova
    Ak sa pripravujete na pracovný pohovor, určite zvážte, aké sú vaše slabosti v súvislosti s prácou, o ktorú sa uchádzate, ale neučte sa odpovede naspamäť. Ak by sa vás opýtali otázku, ktorú ste nečakali, mohli by ste vyznieť zle. Odpovedajte úprimne a ukážte, že ste si vedomý svojich slabých stránok, a že na nich pracujete.

Každý človek, má svoje nedostatky, na pohovore ich však predstavte ako niečo, v čom sa chcete zlepšovať. Ukážte im, že sa nebojíte naučiť sa niečo nové a prekonať sám seba.

Viac o téme: Odpovede Práca Zamestnanie Pohovor Príprava Silné Slabé Stránky
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, mojposao

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy