Stíhate v práci všetko? Jednoduchý návod, vďaka ktorému uspejete

Ničnerobenie dokáže človeka pekne potrápiť. Nielenže ste si počas neho celý čas jasne vedomý, že sa vyhýbate povinnostiam, ale ich tiež odkladáte, čo znamená, že ich budete musieť urobiť tak či onak. Ak prokrastinujete v práci, čas vám ubieha pomaly, trávenie času na pracovisku vás nebaví a domov idete s pocitom, že ste "zasa nič poriadne neurobili". Pocit z dobre odvedenej práce je totiž dôležitý k vašej spokojnosti v osobnom živote. Ako teda odchádzať z práce uspokojený z hľadiska pracovného výkonu?

 

  1. Napíšte si zoznam úloh
    Ten potom odškrtávajte. Zmenšujúci sa zoznam povinností vás bude motivovať k plneniu ďalších úloh. Je veľmi príjemné sledovať, ako sú všetky položky postupne vyškrtané. S poriadkom na papieri si robíte tiež poriadok v hlave. Naučte sa začínať pracovný deň tak, že si spíšete zoznam denných úloh a budete ich jednu po druhej zaznamenávať.

    Môže sa jednať aj o drobné povinnosti ako je vybavenie e-mailu, zaliatie kvetín na chodbe, oznámenie dôležitej správy nadriadenému atď. Tvorba takéhoto zoznamu by vás nemala stáť viac ako pár minút a nasledujúce pracovné hodiny tak dostanú jasnú náplň. Už nemusíte premýšľať nad tým, čo máte robiť, máte to napísané čierne na bielom.
  2. Zakážte si sociálne siete
    Niektorí zamestnávatelia svojim podriadeným zakazujú používať sociálne siete. Ak sa často pristihnete pri surfovaní po online profiloch vašich známych, dajte si sľub, že odteraz sa tam v práci pozerať nebudete. Zo začiatku vás to bude zvádzať, ak však vydržíte týždeň, dva, chuť pomaly ustane a zvyknete si na to, že tieto stránky sa v práci neotvárajú.

    Získate tak hodiny času, ktorý môžete venovať niečomu užitočnejšiemu. To platí aj pre nadužívanie mobilných telefónov a vybavovanie nedôležitých súkromných záležitostí v pracovnej dobe.
  3. Požiadajte svojho nadriadeného o pridelenie zložitejších úloh
    Ak budete mať v práci viac zodpovednosti, pravdepodobne vám neostane čas na flákanie sa. Ak vás vaša pracovná náplň "vtiahne do deja", ani sa nenazdáte a budete musieť ísť domov. Možno prokrastinujete v práci preto, že máte dosť času na nudenie sa.

    Viac činností zaručí, že si budete pripadať vyťaženejší a užitočnejší. Neradíme vám, aby ste sa prepracovali, ale ak vám čas v práci neubieha, skúste si nechať zveriť viac úloh. Budete tak viac vnímať prítomný moment a prokrastinácia nebude mať šancu.

Vyskúšajte tieto tri spôsoby a uvidíte, že vám zrazu práca začne ísť "od ruky". Domov prídete s pocitom zadosťučinenia a navyše, možno si vašu zvýšenú produktivitu všimne skôr alebo neskôr váš nadriadený, a vašu snahu odmení aj finančne.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, balancecareers

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy