Má 24 rokov, dala výpoveď a je na mini dôchodku: Jej život by ste brali aj vy

Dinah Chutzová je na mini penzii v 24 rokoch. Nasporila si 14-tisíc dolárov, opustila Californiu a vybrala sa na Nový Zéland. Tu odštartovala svoje cestovateľské dobrodružstvo. Aj napriek tomu stále pracuje ako freelancerka, aby si zarobila nejaké peniaze. Mladá žena tvrdí, že jej terajšie fungovanie je oveľa lepšie pre jej kreativitu, kvalitnejšie ju pripravuje na budúcnosť a je dokonca viac produktívna, než keby robila v kancelárii.

Mnoho ľudí funguje podľa rovnakého scenára: ísť na vysokú školu, úspešne odpromovať, nájsť si prácu, začať zarábať, odkladať si peniaze a zabezpečiť si bývanie. Pre Dinah Chutzovú, 24-ročnú ženu, to bolo ale trošku inak.

Má za sebou vysokú školu a hneď po nej sa zamestnala vo veľkej firme v San Diegu. Peniaze, ktoré zarobila, sa ale rozhodla odkladať si na cestovanie. Po siedmich mesiacoch tvrdej práce a nadčasoch sa jej podarilo nasporiť 14-tisíc dolárov a v zamestnaní dala výpoveď.

So svojím priateľom si zbalili kufre a kúpili si jednosmernú letenku na Nový Zéland. Ich plánom je cestovať rok až rok a pol. Na presúvanie sa im slúži dodávka, ktorú si kúpili a ktorú Dinah nazýva svojím domovom.

Má 24 rokov, dala Galéria fotiek (6)

Má 24 rokov, dala Galéria fotiek (6)

"Ako sme dospievali, stále sme mysleli na to, čo bude ďalej. A nepáčila sa nám predstava ísť životom bez toho, aby sme sa zastavili a  naozaj si ho užili," vysvetľuje Chutzová. "Mini dôchodok je spôsob, ako môžem spomaliť, objavovať svet, spoznávať samu seba a zisťovať, čo milujem, kým som ešte mladá. Vyskúšala som si korporátny život, užila vývzvy a potom som našla cestu ako si splniť svoj sen o cestovaní ešte pred tým, ako sa budem chcieť usadiť."

Viac ako sedem mesiacov strávila Dinah s priateľom na cestách po Novom Zélande. Ich dni pozostávali z objavovania skrytých pláží, návštev lokálnych farmárskych trhov, potápania sa, rýbárčenia, vyrábania šperkov, hrania šachu a fotografovania západu slnka. Všetko zaznamenáva mladá žena na svojom blogu s názvom Mini penzia. Ich plánom je presunúť sa do Ázie a Indie do konca roka. Aby mali z čoho žiť, Chutzová pracuje ako freelancerka a tiež si privyrába bočnými prácami ako opatrovateľka.

Má 24 rokov, dala Galéria fotiek (6)

Má 24 rokov, dala Galéria fotiek (6)

"Stráviť čas mimo toho ruchu a zhonu v živote, najmä na mieste ako je toto, spôsobilo, že sa cítim oveľa kreatívnejšia," napísala na svojom blogu. "Učím sa veci nechať tak a užívať si každý moment. Začínam rozumieť tomu, aké cenné je užívať si prítomnosť a každý deň."

Ak si však myslíte, že mladá žena takto plánuje preplávať celým svojim životom, mýlite sa. Keď sa jej cesty skončia, Chutzová plánuje vrátiť sa do San Dieta a energiu, ktorú získala, vloží do svojej práce. 

Čo hovoríte na takýto životný štýl vy? Súhlasíte s tým, že je lepšie užiť si cestovanie v mladosti, alebo si myslíte, že je lepšie hneď po škole začať pracovať na svojej kariére?

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 6
Viac o téme: Dôchodok Freelancer
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: jm; Foto: miniretirement.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy