Mladí ľudia sa nevedia zamestnať: Čo je ich najväčší problém?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) schválilo 18. decembra 2014 rezolúciu, v ktorej vyhlásilo 15. júl za Svetový deň zručností mladých ľudí (World Youth Skills Day). Prvýkrát sa slávil v roku 2015.

Cieľom tohto dňa je napomáhať vytváraniu priaznivých spoločenských a ekonomických podmienok pre súčasných mladých ľudí tak, aby bolo možné odstraňovať problém ich nezamestnanosti a nízkej zamestnanosti. Daný problém predstavuje závažné znepokojenie v rozvojových ako aj rozvinutých štátoch sveta, uviedla OSN na svojej internetovej stránke. 

OSN znepokojená z vysokého počtu nezamestnaných mladých ľudí, väčšina ktorých žije prevažne v rozvojových krajinách, zastáva názor, že podporovanie mladých ľudí v nadobúdaní pracovných návykov im umožní lepšie sa rozhodovať v živote a dá im prostriedky na vstup na stále sa rozvíjajúci pracovný trh.

Organizácia Spojených národov podľa údajov z roku 2013 odhadla, že na celom svete je 74,5 milióna mladých ľudí bez práce. Väčšina z nich žije v rozvojových krajinách. Podľa Medzinárodnej organizácie práce (International Labour Organization, ILO) mladí ľudia sú trikrát viac vystavení nezamestnanosti ako dospelí. Každý piaty mladý človek, teda 125 miliónov osôb na celom svete, má síce prácu, ale žije v krajnej chudobe. To znamená, že nemajú ani jeden americký dolár na deň.


Prečítajte si aj: Kde sa vidíte o 5 rokov? Naučte sa, ako správne odpovedať personalistovi na túto otázku!​


Zlepšenie pracovných zručností preto predstavuje prvoradý prostriedok na to, aby sa mladým ľuďom umožnilo prejsť bez otrasov zo školy do pracovného života. Ako ďalej OSN uviedla, treba schváliť globálny prístup zameraný na začleňovanie mladých ľudí na trh práce najmä tým, že sa im poskytne účinná a kvalitná odborná príprava a umožní prístup k informáciám o pracovnom trhu. Zlepšenie základného vzdelávania a základných pracovných návykov označila OSN za osobitne dôležitý bod na to, aby sa mladí ľudia mohli celoživotne vzdelávať a začleniť sa do aktívneho života.

V mnohých krajinách sveta vzdelávanie, technická i odborná príprava na zamestnanie sú prístupné len pre nízky počet mladých ľudí, upozornila OSN. 

V rezolúcii OSN vyzvala všetky svoje členské štáty, ďalšie medzinárodné, regionálne organizácie i občiansku spoločnosť, vrátane organizácií, ktoré riadia mladí ľudia, aby slávili Svetový deň zručností mladých ľudí v súlade s národnými prioritami najmä v rámci edukatívnych iniciatív, kampaní a ďalších na túto tému zameraných aktivít.


Mohlo by vás tiež zaujímať: 9 toxických návykov, ktoré vám škodia: Čo najskôr sa s nimi rozlúčte!​


Viac o téme: Podpora Práca Ľudia Mladí Návyky Zručnosti OSN Prácu Zručností
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy