Hľadáte si prácu? V lete je to o niečo ťažšie, tento trik vám však môže pomôcť!

Leto pre väčšinu firiem znamená pokojnejšie obdobie a relatívny pokoj nastáva aj na trhu práce. Zamestnávatelia sa do náborov nových ľudí nehrnú, čo však trochu komplikuje situáciu nezamestnaným. Neznamená to ale, že si prácu v letnom období nedokážete nájsť. Musíte však myslieť o krok dopredu. Ako uspieť pri hľadaní zamestnania, aj keď je na trhu práce menej priaznivá situácia? Skúste využiť tento trik!

 

 

Ako vyzerá hľadanie práce v lete?

Hľadaním práce sa s príchodom letných mesiacov začínajú zaoberať okrem nezamestnaných ľudí aj čerství absolventi. Mnohí z nich sa však rozhodnú, že si svoje posledné voľné leto užijú oddychom a zábavou, argumentujúc, že džob sa v lete aj tak hľadá ťažšie. A majú pravdu. „Počas leta sa všeobecne procesy na pracovnom trhu mierne spomaľujú, výberové konania môžu trvať dlhšie, resp. niektoré výberové konania sa presúvajú na september. Súvisí to predovšetkým s čerpaním dovoleniek či celozávodnými odstávkami,“ vysvetľuje Veronika Hrašková, Branch manager z personálnej spoločnosti Manpower.

Na zmenu pri hľadaní práci v lete upozorňuje aj Simona Parasková, Division Manager Bratislava z personálnej spoločnosti Grafton Slovakia, „V lete sa mení dĺžka výberového procesu. Tá je ovplyvnená dovolenkovým obdobím ľudí, ktorí rozhodujú o tom, ktorého kandidáta zavolajú na pohovor, ako zosúladia termíny pre prvé až tretie kolo pohovoru a, samozrejme, až po to, ktorému kandidátovi dajú ponuku.“
 

Čakať s hľadaním práce až do septembra však môže byť neskoro

Chcieť si užiť svoje posledné leto je síce fajn, odborníci si však myslia, že si takto absolventi koledujú o stratu zaujímavej príležitosti. „Množstvo firiem totiž otvára zaujímavé pozície pre absolventov už v druhom kvartáli a vyčkávaním do septembra môžu prísť o zaujímavé ponuky,“ objasňuje Hrašková.

Anna Ričányová, Branch manager Košice z Graftonu zas odporúča, že ak aj sa absolventi rozhodnú nehľadať si prácu po štátniciach, mali by radšej spojiť príjemné s užitočným. „Toto obdobie môžu využiť nielen na oddych, ale aj na zlepšovanie svojich jazykových a IT zručností. Ak si chce absolvent užiť, leto je ideálne nielen na cestovanie, ale aj na jazykové pobyty, ktoré určite vylepšia CV.“
 

Najprv práca, potom škola? To už dávno neplatí!

Situácia sa na pracovnom trhu značne zmenila. To, že vysoké školy a univerzity chrlia každoročne tisíce a tisíce absolventov, spôsobilo, že zamestnávatelia si začali klásť nové požiadavky. Jednou z nich sú aj pracovné skúsenosti a aspoň čiastočná prax. Uchádzačov o prácu iba s titulom a teoretickými poznatkami je totiž obrovské množstvo.

„Zaužívaný zvyk najprv škola, potom práca, je out. Absolventi by si mali prácu začať hľadať ideálne dva mesiace pred štátnicami, prípadne pracovať už počas štúdia vo forme praxe, stáže, brigády a následne po štátniciach plynule pokračovať v trvalom pracovnom pomere,“ vysvetľuje Dagmara Haľamová, Senior Recruitment Consultant z Grafton Slovakia.

K takémuto postupu sa pridáva aj Hrašková: „Určite by som im odporúčala, aby boli absolventi aktívni v hľadaní nového zamestnania hneď po ukončení štúdia, respektíve ešte predtým, ako definitívne opustia školské lavice.“


Získajte náskok pred ostatnými, myslite o krok vpred

Že ste aj vy plánovali spraviť si pekné posledné prázdniny, počas ktorých si ešte užijete výhody človeka neviazaného pracovnými povinnosťami? Presne takto však pravdepodobne uvažuje aj ďalšia tisícka absolventov. V septembri sa teda na nové pracovné pozície bude okrem vás hlásiť aj masa uchádzačov, ktorá si hľadanie práce nechala, rovnako ako vy, na potom. A čím viac uchádzačov, tým nižšie sú vaše šance na úspech.

V čom teda spočíva tajný trik, o ktorom hovoria aj odborníci? „Určite je lepšie hľadať si prácu v predstihu a nespoliehať sa, že si ju nájdem v septembri. Je veľa študentov, ktorí sa rozhodnú, že si prácu začnú hľadať až po skončení štúdia a po lete. Avšak keď si to povie naraz niekoľko tisíc študentov z jednotlivých univerzít, môže sa stať, že konkurencia bude vyššia a firmy si stanovia náročnejšie kritériá na kandidátov, keďže nastane príval nových potenciálnych zamestnancov,“ vysvetľuje Haľamová.

 

Ideálny uchádzač – absolvent. Ako si ho predstavujú firmy?

Zamestnávatelia majú nastavené isté štandardy, majú dokonca vytvorený profil ideálneho uchádzača, pokiaľ ide o absolventov. Viete, ako by mal vyzerať? „Ideálny uchádzač - absolvent ovláda angličtinu na pokročilej úrovni a ďalší svetový jazyk na aspoň mierne pokročilej úrovni, má za sebou účasť na zahraničných študijných či pracovných pobytoch, vie sa oprieť o svoje teoretické skúsenosti vo forme semestrálnych projektov, bakalárskej a záverečnej diplomovej práce, počas/po štúdiu nadobudol pracovné skúsenosti na Slovensku - či už vo forme stáže alebo brigádnického pracovného pomeru, je aktívny a rieši svoju pracovnú budúcnosť už v dostatočnom časovom predstihu,“ vymenúva Ričányová.

Nakoľko spĺňate tieto požiadavky? Ak vám niečo z tejto charakteristiky chýba, ešte stále máte čas to doplniť. Zlepšenie angličtiny ľahko dosiahnete jazykovým pobytom, chýbajúcu prax doženiete stážou.

 

Ste čerstvý absolvent a hľadáte si prácu? Máme pre vás 3 užitočné tipy

  1. Dbajte na to, aby ste mali dobre koncipovaný a obsahovo naplnený životopis: vyvarujte sa strohých informácií bez konkrétnych informácií, pri pracovných skúsenostiach a absolvovanom štúdiu uvádzajte okrem rokov aj mesiace, pri skúsenostiach špecifikujte vykonávanú pracovnú náplň (aspoň do 4 - 5 odrážok), uvádzajte skutočný level jazykov či IT zručností a do CV pridávajte iba profesionálnu fotografiu, radia odborníci z Graftonu.
  2.  „Nepodceňte prípravu na výberové konania, pripravte si kvalitný životopis a klaďte dôraz na správny výber pracovných pozícií. Premyslite si, akú prácu hľadáte a čo môžete potenciálnemu zamestnávateľovi ako absolvent ponúknuť,“ radí Hrašková a dodáva, aby absolventi zostali realistami aj pri platovom ohodnotení – veľmi často sa totiž preceňujú. Mzdové požiadavky by mali korešpondovať s ich skúsenosťami.
  3. Agentúra Grafton tiež odporúča, aby ste na pohovor prišli pripravený: zistite si informácie o spoločnosti, v ktorej ste na pohovore, naštudujte si podrobnosti o pozícii, o ktorú sa uchádzate. Mali by ste vedieť opísať, aké máte skúsenosti, čo máte za sebou a neodpovedajte stroho, napríklad „robil som v administratíve“. Uvedomte si totiž, že administratíva vo veľkej medzinárodnej spoločnosti na oddelení logistiky sa odlišuje od administratívy v menšej firme na účtovnom oddelení. Naučte sa, ako sa na pohovore predať.
Viac o téme: Leto Práca Zamestnanie Nájsť Trik Ako Hľadám Prácu Lete
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy