Kde sa vidíte o 5 rokov? Naučte sa, ako správne odpovedať personalistovi na túto otázku!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Niektoré otázky na pohovoroch sa stali tak známymi, až zľudoveli. Keď sa povie pohovor, väčšina z nás dokáže vysypať z rukáva niekoľko typických, až klišé otázok, ktoré sa personalisti pýtajú uchádzačov. Jednou z nich je napríklad aj „Kde sa vidíte o 5 rokov?“. Zaujíma vás, či majú ešte personalisti v repertoári túto otázku? Ak áno, čo sa ňou snažia od uchádzača zistiť? Opýtali sme sa priamo personalistov - pozrite sa, čo sme zistili.

 


Personalisti sa túto otázku pýtajú aj dnes, zmenili však formuláciu

Personalisti tvrdia, že táto otázka sa aj dnes kladie bežne. Ľubomír Dranga z personálno-poradenskej spoločnosti Appel Counselling tvrdí, že na pohovoroch sa objavuje dokonca veľmi často. Peter Lazový, HR Consultant z personálno-poradenskej spoločnosti DRILL B.S., súhlasí a dodáva, že hoci sa ju personalisti uchádzačov pýtajú pravidelne, nemali by sme čakať presne takéto znenie: „Personalisti dnes používajú iné otázky na získanie odpovede kde sa vidíte o päť rokov. Na druhej strane si viem predstaviť personalistu, ktorý sa otázku spýta zámerne, už len zo zvedavosti. To, ako kandidát na ňu zareaguje, tiež niečo hovorí o jeho osobnosti,“ vysvetľuje.

Čo sa ňou snažia personalisti zistiť?

Aj vy ste sa zamýšľali, prečo sa vás personalista pýta na budúcnosť? Ako predsa môžete vedieť, čo sa stane o päť či desať rokov? Nenechajte sa zmiasť, cieľom tejto otázky je niečo úplne iné. Dranga tvrdí, že jej primárnym cieľom je zistiť, aké sú ambície uchádzača. „Podobnými otázkami sa zisťuje smerovanie a motivácia kandidáta – napríklad či ho zaujíma segment budúceho zamestnávateľa. Či má ambície rásť na vyššie pozície, alebo by sa rád stal špecialistom na určitú oblasť. Personalista sa tiež snaží zistiť, či sú očakávania kandidáta reálne a či vie správne zanalyzovať svoje možnosti. Firma samozrejme očakáva, že o päť rokov budete pracovať pre ňu, hoci aj na inej pozícii,“ vysvetľuje Lazový.

 

Aká je správna odpoveď na túto otázku?

Personalisti sa zhodujú, že správna odpoveď na túto otázku neexistuje. Predsa len však upozorňujú na niektoré typy nesprávnych odpovedí. „Ak na pohovore dostanete takúto otázku, v žiadnom prípade ju nesmiete zosmiešniť – napríklad prekvapeným zvolaním To nemyslíte vážne. Reagujte diplomaticky, ako na každú položenú otázku,“ odporúča Lazový. Dajte si tiež pozor na prehnané a príliš sebavedomé odpovede. „Je síce dobre, ak má absolvent vysoké ambície, ak by však chcel po 5 rokoch v prvom zamestnaní riadiť veľký tím, hovorí to nereálnom premýšľaní a slabom prehľade v odbore,“ vysvetľuje.

Dranga radí staviť na úprimnosť. „Niekedy personalista hľadá ambiciózneho uchádzača, v iných prípadoch menej ctižiadostivého kandidáta. Povedzte preto vždy pri tejto otázke radšej pravdu.“


Prečítajte si tiež: 8 vecí, ktoré pochovajú každý životopis: Toto vo vašom CV neuvádzajte!


Lazový odporúča, aby sa uchádzači na podobné otázky pripravili už doma: „Položte si otázky sám pre seba:  Baví ma segment, kde pracujem? Vyhovuje mi zameranie mojej pozície a chcel by som sa v nej špecializovať? Odchádzam zo súčasného zamestnania, pretože by som rád viedol tím?  Je pre mňa atraktívna firma, kde sa uchádzam o pozíciu a rád by som v nej pracoval ďalších 5 rokov (ak áno, prečo)?,“ odporúča. „Kandidátovi môže poslúžiť aj sieť LinkedIn, kde si môže vyhľadať zamestnancov firmy, v ktorej sa uchádza o zamestnanie – zanalyzovať si, aký majú profil, ako rýchlo stúpali pozíciami či ako menili oddelenia,“ uzatvára Lazový.

Viac o téme: 5 Pohovor Príprava Päť Rokov Otázky Kde Personalisti Pohovore Pripraviť Vidíte
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy