5 znakov dobrého životopisu: Overte si, či ich spĺňa aj vaše CV!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Pristupovať k životopisu zodpovedne sa vypláca. Je to totiž vaša vizitka, predstavuje váš prvý kontakt s potenciálnym zamestnávateľom. Napovie mu o vás, kto ste, čo dokážete a čo mu môžete ponúknuť. Preto by ste mali venovať jeho vytváraniu či úpravám dostatok času. Zaujíma vás, aký životopis považujú personalisti za kvalitný? Zistite, aké sú znaky dobrého CV, ktoré má šancu na úspech!

 

 

 

  1. Je prehľadný a vkusne spracovaný
    Keď personalista dostane do rúk dobrý životopis, vie rýchlo zistiť, kto sa na danú pozíciu hlási. Informácie o uchádzačovi sú prehľadne zoradené, pozornosť neodvádzajú rôzne typy písma, prehnaná kombinácia farieb či zbytočné obrázky. Kvalitný životopis má vkusný dizajn. Ak neviete, ako na to, môžete si jeden taký vytvoriť tu.  
  2. Nemá viac ako 2 strany
    Siahodlhý životopis personalistu skôr odradí. Potenciálny zamestnávateľ sa síce potrebuje o vás dozvedieť čo najviac, do životopisu však uvádzajte iba to najdôležitejšie a najzaujímavejšie. Ak máte za sebou napríklad množstvo letných brigád, nevypisujte ich rad za radom. Vyberte tie, ktoré najviac súvisia s pozíciou, na ktorú sa hlásite. Ostatné skúsenosti môžete spomenúť na pohovore.
  3. Nie sú v ňom zbytočné informácie
    Dobrý životopis neobsahuje zbytočné údaje. Zamestnávateľa nezaujíma, či máte súrodencov, kde pracovali vaši rodičia či na aké známky ste zmaturovali. V životopise by mali byť údaje o vás, vaše vzdelanie, pracovné skúsenosti, znalosti a zručnosti a nakoniec záujmy a vlastnosti.
  4. Je z neho jasné, čo máte za sebou
    V kvalitnom životopise personalista nenájde iba názvy vašej pozície, pri každej z nich si môže prečítať stručný, ale podrobný popis toho, čo ste v danej spoločnosti vykonávali. Nielen náplň práce, ale aj vaše právomoci, zodpovednosti, prípadne aj úspechy, ktoré sa vám podarili dosiahnuť.
  5. Je dokonale zvládnutý po gramatickej stránke
    Dobrý životopis, ktorý sa dostane personalistovi do rúk, neobsahuje chyby. Ani preklepy. Nemusíte byť odborníkom na pravopis, potenciálny zamestnávateľ však nechce vidieť vo vašom životopise tvrdky. Obráťte sa na niekoho, kto je dobrý v gramatike a poproste ho o kontrolu. Dajte si tiež pozor na preklepy, tie personalistovi naznačia, že ste pravdepodobne životopisu nevenovali veľkú pozornosť. Oslovte sestru, brata alebo známych a poproste ich o finálnu kontrolu vášho CV.

Mohlo by vás zaujímať: 8 vecí, ktoré pochovajú každý životopis: Toto vo vašom CV neuvádzajte!​


Viac o téme: Životopis Mať Ako Dobrý CV Kvalitný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy