Výsledky novej štúdie varujú: Remote pracovníci čelia jednému zásadnému riziku

Ilustračné fotoIlustračné foto

Počas pandémie bolo množstvo ľudí nútených pracovať na home office a tento trend pretrval aj po jej skončení. Remote práca sa stala obľúbenou medzi zamestnancami a viaceré firmy ju zaradili medzi svoje ponúkané benefity. Niekedy ale môže priniesť aj problémy, čo dokazuje nedávna štúdia.

Portál Insight zverejnil výsledky štúdie zverejnenej v časopise Journal of Business, ktorá skúmala 445 účastníkov v dvoch časových úsekoch. Výskumníci z Coloradskej štátnej univerzity zistili, že remote zamestnanci pracujúci na diaľku, ktorí zažívajú izoláciu, sa v práci cítia menej angažovaní a viac vyčerpaní, čo môže viesť k vyhoreniu. 

Počas štúdie sa zisťovala nielen profesionálna izolácia, ale aj flexibilita rozvrhu a úroveň podpory, ktorú nadriadení poskytovali v oblasti rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom.

Výsledky odhalili jasnú súvislosť – zamestnanci, ktorí sa cítili izolovaní, uvádzali aj vyššie vyčerpanie a nižšie pracovné nasadenie.

Výsledky novej štúdie varujú: Galéria fotiek (2)

Ako sa s tým dá pracovať?

Štúdia na druhej strane identifikovala aj dva kľúčové faktory, ktoré môžu tento negatívny vplyv zmierniť. Po prvé, flexibilita rozvrhu dávala zamestnancom možnosť riadiť svoje pracovné zaťaženie a osobný život, čo podporovalo lepší pocit kontroly.

Druhým faktorom sú podporujúci nadriadení, ktorí boli schopní a ochotní riešiť konflikty medzi pracovným a súkromným životom. Svojim zamestnancom pomohli vytvoriť pracovné prostredie, ktoré bude aj na diaľku vyhovujúce pre všetky strany. 

Hlavní autori štúdie vytvorili návod pre zamestnávateľov, ako by mali pristupovať k svojim remote pracovníkom, ak nechcú, aby časom vyhoreli:

  • rozpoznajte a identifikujte zamestnancov náchylných na izoláciu,
  • zvýšte čas strávený face to face (aj online),
  • informujte o dostupných zdrojoch vrátane flexibilného plánovania a možnosti podpory rodiny,
  • jasne komunikujte a podporujte pohodu svojich zamestnancov. 

Myslíte si, že remote zamestnanie naozaj môže spôsobiť pocity izolácie, ktoré neskôr môžu vyústiť až do vyhorenia a iných problémov?

Viac o téme: Štúdia Remote práca
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Insight | Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy