3 najčastejšie chyby, kvôli ktorým nemusíte získať vysnívanú prácu: Tomuto sa vyhnite

Ilustračné fotoIlustračné foto

Ak si hľadáte novú prácu, mali by ste si dať na tom naozaj záležať, inak sa môže stať, že ju nedostanete. Nemusíte ani pokaziť pracovný pohovor, stačí, že sa dopustíte týchto 3 chýb, ktoré patria k pomerne častým a pre náborových pracovníkov sú varovaním, aby si dávali pozor.

Portál CNBC zverejnil výsledky prieskumu, v ktorom personalisti zverejnili 3 najväčšie chyby, ktoré vás môžu stáť pracovné miesto, hoc aj to vysnívané. Snažte sa im preto vyhnúť. 

Životopisy generované umelou inteligenciou

Viac ako polovica náborových manažérov tvrdí, že má výhrady voči životopisom, ktoré majú obsah generovaný umelou inteligenciou. Problémom je hlavne to, ak použijete umelú inteligenciu na to, aby vám za pár minút napísala životopis alebo motivačný list bez toho, aby ste sa tomu vy venovali. AI by ste mali využiť skôr na úpravu už napísaného textu.

„Umelá inteligencia je skvelá na korekciu a vylepšenie toho, čo ste už napísali, ale nie je to univerzálny nástroj na vytvorenie dokonalého životopisu,“ uviedla náborová špecialistka. Podľa jej slov personalisti dokážu rozoznať, či ste uviedli konkrétne detaily z vašich predchádzajúcich zamestnaní alebo či píšete osobným, ľudským hlasom.

Zlé formátovanie životopisu 

Problémom je aj neprofesionálny životopis. Náboroví manažéri si všímajú zlé formátovanie, neorganizované usporiadanie, použitie nezrozumiteľného písma alebo pravopisné chyby. Najefektívnejšie sú pritom čisté a jednoduché životopisy, ktoré sú ľahko čitateľné a prehľadné. Ideálne je používať čierne písmo, skrátiť ho na jednu stranu a mať jasne označené a usporiadané časti. 

3 najčastejšie chyby, kvôli Galéria fotiek (2)

Častá zmena zamestnania

Podľa prieskumu až 50 % personalistov váhalo, či dať šancu uchádzačovi, ktorý často striedal pracovné miesta. Pre niektorých môže ísť o obdobie pár týždňov až mesiacov, zatiaľ čo iní personalisti považujú za časté aj zmenu každé 1 – 2 roky. Job hopping je pritom aktuálnym trendom vo svete a čoraz viac ľudí strieda zamestnanie, v ktorom nie sú spokojní. 

Ak máte v životopise niekoľko kratších pracovných skúseností, odborníci odporúčajú, aby ste ku každej uviedli stručný kontext, prečo ste odišli alebo čomu ste sa venovali. 

V prípade, že by sa tieto veci vo vašom životopise nachádzali, môže sa stať, že nedostanete šancu sa o nejakú pozíciu uchádzať. Čo najskôr ich preto odstráňte. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Ako nájsť prácu Chyby pri hľadaní práce
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: CNBC | Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy