Pracovať na dovolenke sa oplatí: Skúste nový trend "workation"

Niekde sme počuli, že človek by mal aspoň raz za rok na 14 dní vypnúť. V záujme duševného zdravia. Čím ďalej viac sme sa ale naučili rozdiely medzi prácou a zábavou stierať a ukazuje sa, že to za určitých podmienok môže byť aj prospešné. Kedy je to dobre a kedy už ani útek do inej krajiny nepomôže?

Každodenné pracovné povinnosti v jednej a tej istej kancelárii sú po čase nuda a šeď, začíname sa cítiť zahltení, kolegovia už nám tiež pri každej príležitosti lezú na nervy a ku všetkému vám niekto zase zjedol jogurt z kuchynky! :P Najvyšší čas vypadnúť na dovolenku, nastaviť automatickú odpoveď „momentálne nie som na dispozícii” a všetci si trhnite nohou. Lenže práve tento spôsob úplného odpojenia môže byť koľkokrát aj oveľa viac stresujúci. Navyše, vždy sa nájde aspoň jeden mudrlant so slovami: „Ježiš prepáč, ja nevedel, že si na dovolenke. No keď už ťa mám na telefóne…”

Patríte do skupiny, ktorá striktne oddeľuje prácu a dovolenku? Alebo ste ten typ, čo si nedá pokoj ani na pláži a ten email od jednoducho klienta otvorí? „Ani jeden z prístupov nie je len správny alebo zlý. Oba majú výhody aj nevýhody. A nefunguje to tak, že si každý z nás musí nájsť ten svoj, a ten potom naveky dodržiavať. Trik je naopak v tom vedieť, kedy použiť ktorý. Na tom stojí úspech, pohoda aj radosť zo života,“ upozorňuje CEO technologickej firmy Gabriela Teissing.

Nepracujte, keď je toho na vás veľa

Na úvod si poďme povedať, že pokiaľ svoju prácu neznášate, nevyrieši to žiadna dovolenka. Naopak sa vrátite s ešte väčším znechutením. Nehľadiac na to, že posledné dni dovolenky strávite so stiahnutým žalúdkom z blížiaceho sa návratu do reality. V takom prípade buď musíte prísť na spôsob, ako to zmeniť a zamestnanie si spríjemniť, alebo začať uvažovať o výpovedi.

Ale aj keď svoju prácu máte radi, môže toho na vás občas byť veľa. V takom prípade odíďte a vypnite. Nie je totiž nič produktívne na tom, keď si užijete napríklad syndróm vyhorenia. Problém nastáva v prípade, že vás nemá počas neprítomnosti kto nahradiť alebo že na vás niektoré povinnosti skrátka nepočkajú. Potom sa z tešenia na dovolenku stáva horor, kedy sa cez deň v noci snažíte všetko stihnúť dorobiť, narobiť, zariadiť, aby ste si potom totálne vyžmýkaní na pár dní oddýchli.

  • Jedna z možností je zaobstarať si za seba záskok, ktorý vás síce dokonale nenahradí, ale svoju základnú funkciu splní.
  • Tým sa váš objem práce pred odchodom aj po návrate výrazne zmenší. Alebo pouvažujte o tom, že si časť práce vezmete so sebou.

Práca na dovolenke

Pre skupinu „na dovolenku nejdem preto, aby som tam pracoval” je to úplná hlúposť. Sú ale ľudia a situácie, kedy si týmto prístupom paradoxne uľahčíte a zároveň aj kvalitnejšie oddýchnete. Samozrejme, že keď pracujete ako predavačka v potravinách, prácu si so sebou ťažko vezmete. V mnohých ďalších odboroch ako marketing alebo obchod ale všetko beží ďalej aj bez vás, a pokiaľ práve napríklad finišujete dôležitý projekt, psychicky vám uľahčí, keď pár emailov alebo telefonátov vybavíte od bazéna na Kanároch.

Každý sme to už určite zažil, keď paradoxne akonáhle prácu úplne odstrihnete, ako by sa za vami rovnako stále tiahla ako tieň a vy v snahe vôbec nepracovať nakoniec myšlienkami robíte pravý opak. Výsledok, vy si neoddýchnete a po návrate vám povinnosti spadnú na hlavu, preto zvážte, čo je pre vás v danej situácii najvýhodnejšie.

Work + Vacation

Od pandémie covidu sa začína rozmáhať nový trend, ktorý zámerne spája prácu aj dovolenku a je veľmi podobný digitálnemu nomádstvu. Digitálny nomád je človek, ktorý dlhodobo cestuje rôzne po svete a živí sa prácou cez internet. Môže to byť freelancer, zamestnanec aj podnikateľ. Ale nedávno sme zistili, že na diaľku sa dá vykonávať oveľa viac povolaní, než sme doteraz mali zažité, a to aj za predpokladu, že by tým práca akokoľvek utrpela.

Samozrejme sa nájdu takí, komu vyhovuje dochádzať do kancelárie a inde sa nedokážu sústrediť. Tí ďalší si užívajú pozitíva, ktoré práca na diaľku prináša a začali jazdiť na takzvané workation, čo je v preklade aj praxi pracovná dovolenka. Vyzerá tak, že odídete do zahraničia na dlhšiu dobu a na oplátku časť z toho pracujete.

Zrazu nie ste odkázaní na 25 dní predpísanej dovolenky. Nemusíte ísť k moru na týždeň a potom byť zvyšok roka nešťastní, ako to rýchlo utieklo. Vezmite si workation, odíďte na dva týždne a jeden týždeň z toho pracujte. Všetko záleží na dohovore s vašim vedúcim. „Čím dlhšiu dobu v zahraničí strávite, tým skôr je vhodné pracovať. Jednak si potom budete môcť dovoliť zostať dlhšie, jednak nemusíte čerpať dovolenku a navyše práca nestojí a nečaká na vás. Prináša to istú slobodu a pokoj,“ potvrdzuje Gabriela Teissing.

Zmena prostredia môže dokonca prispieť k zlepšeniu pracovného výkonu. Ďaleko od kancelárie získate odstup, nový nadhľad a podnety a výskumy ukazujú , že konkrétne tento pracovný prístup zvyšuje produktivitu, dobíja baterky, pomáha proti syndrómu vyhorenia a celkovo si zamestnanci prácu viac užívajú. A čím viac flexibilný pracovný čas si môžete dovoliť, tým lepšie možnosti sa vám otvárajú. Poznávate nové miesta, cestujete, plníte si sny, ale zároveň plníte aj každodenné povinnosti a vďaka tomu si na zážitky zároveň zarábate.

Je skvelé, že aj majitelia firiem začínajú byť tomuto trendu otvorení a spolu so svojimi zamestnancami, bez ktorých by to nefungovalo, nachádzajú kompromis výhodný pre obe strany. Mali sme hlboko zakorenené, že práca a zábava by sa nemali miešať, trend doby sa ale začína obracať a vyzerá to, že sa pracovné dovolenky stanú bežnou praxou. Pracovať, zatiaľ čo tvoríte spomienky na celý život, nie je práve aj to spôsob, ako sa naučiť svoju prácu skutočne milovať?

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Dovolenka Trend Práca
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, iglanc, deepwork

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy