LinkedIn expert radí: Toto je najdôležitejšia otázka, ktorú na pohovore položte firme, v ktorej chcete pracovať

Ilustračné fotoIlustračné foto

Pracovný pohovor nie je len o tom, že vy dostávate otázky ako uchádzač o zamestnanie. Aj vy máte nárok na pýtanie sa. Niektoré odpovede vám dokážu v priebehu niekoľkých sekúnd ukázať, o akú firmu ide a či naozaj chcete pre tohto zamestnávateľa pracovať.

LinkedIn expert Aneesh Raman pre CNBC uviedol, že najdôležitejšia otázka, ktorú by ste mali položiť pred prijatím do práce, znie: „Aká je vaša kultúra učenia?“

Táto jedna konkrétna otázka vám môže napovedať, ako spoločnosť investuje do budúcnosti svojich zamestnancov. Vzdelávanie je v súčasnosti veľmi dôležité, preto by ste mali uprednostniť zamestnávateľa, ktorému záleží na rozvoji svojich zamestnancov. 

Podľa experta je známe, že lepšie sa na súčasnom trhu práce dokážu prispôsobiť práve tie firmy, ktoré budujú kultúru učenia. Až 7 z 10 ľudí tvrdí, že učenie zlepšuje ich pocit spojenia s organizáciou a podľa 8 z 10 ľudí je ich práca zmysluplnejšia. 

Na čo si dať pri odpovedi pozor?

Ako ďalej Raman uvádza, je dôležité pozorne počúvať, ako vám potenciálny zamestnávateľ odpovie. S najväčšou pravdepodobnosťou vám na pohovore môžu hovoriť o procese nástupu, pravidelných školeniach alebo prístupe k online kurzom, no tieto veci podľa neho neriešia skutočnú kultúru vzdelávania. 

LinkedIn expert radí: Toto Galéria fotiek (2)

Namiesto toho by ste sa mali zamerať na nasledovné veci:

  1. Možnosti vzdelávania nie sú obmedzené len na plánované kurzy.
  2. Zamestnanci majú možnosť nájsť si vlastné odpovede prostredníctvom zdrojov na požiadanie.
  3. Organizácia poskytuje osobné aj virtuálne možnosti vzdelávania na požiadanie.
  4. Vedúci pracovníci podporujú podstupovanie rizika, zlyhanie a učenie sa z chýb s cieľom inovovať.
  5. Manažéri kladú aj koučovacie otázky, typu: „Ako vám môžem pomôcť pri vykonávaní vašej práce?“
  6. Vzdelávanie je súčasťou hodnotenia výkonu a zlepšenie je odmeňované.

Práve tieto body sú zárukou kultúry učenia. Súčasťou tejto kultúry učenia je podľa jeho slov naučiť sa dobre spolupracovať s ostatnými. Môžete sa tiež zaujímať o to, ako sú vzdelávanie a rozvoj prepojené s celkovými obchodnými cieľmi spoločnosti a ako to v danej firme naozaj chodí.

Na záver sa vyslovene opýtajte aj na to, ako vzdelávanie prispieva ku kariérnemu rastu a postupu v spoločnosti. Spoločnosti, ktoré si cenia vzdelávanie svojich zamestnancov, by podľa neho mali mať preukázateľné výsledky. To môže vplývať aj na zvýšenie platu. 

Viac o téme: Pracovný pohovor LinkedIn
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: CNBC | Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy