7 tipov, ako originálne odpovedať na klišé otázky na pracovnom pohovore: Takto ich zaujmete

Zdroj: Getty Images

Pracovný pohovor je kľúčovým momentom, ktorý môže otvoriť dvere k vašej vytúženej pracovnej príležitosti. Aj preto by ste prípravu naň nemali podceňovať. Na niektoré otázky sa totiž dá pripraviť už vopred, pretože sa opakujú takmer na každom pohovore. Aby ste sa však odlíšili od konkurencie a ďalších uchádzačov, môžete si pripraviť originálne odpovede, ktorými potenciálneho zamestnávateľa určite zaujmete.

„Povedzte nám niečo o sebe.“

Univerzálna otázka, ktorú môžete odfláknuť pár vetami, no na druhej strane vám ponúka možnosť zaujať. Namiesto bežných informácií o vzdelaní, skúsenostiach či koníčkoch môžete vybrať jeden okamih v živote, vďaka ktorému ste sa niečo nové naučili. Ak radi maľujete, môžete spomenúť, ako vás tento koníček naučil trpezlivosti a detailnosti zároveň. Týmto vyjadrením ukážete svoju osobnosť a zručnosti v jednom. Môžete to, samozrejme, použiť na akúkoľvek inú činnosť, stačí popustiť uzdu fantázii.

„Aké sú Vaše silné a slabé stránky?“

Namiesto tradičného vymenovania zoznamu kvalít a nedostatkov môžete pridať príklady z reálneho života, kedy sa vaša slabá stránka premenila na príležitosť. Možno ste vďaka svojej lenivosti vymysleli niečo, vďaka čomu ste uľahčili prácu sebe a svojim kolegom. Prípadne vás vaša netrpezlivosť donútila k tomu, aby ste všetky úlohy dokončili hneď, ako ich dostanete a vďaka tomu neprokrastinujete. 

„Ako sa dokážete vysporiadať so stresom a tlakom?“

Väčšina uchádzačov spomenie hlboké dýchanie či meditáciu, no vy môžete pridať aj príklad z minulosti, kedy ste reálne čelili stresovej situácii. Ako ste sa voči nej postavili? Nemusíte si vymýšľať, autentická odpoveď bude oveľa lepšia ako nejaká naučená alebo poučková. Pokojne spomeňte aj to, čo by ste teraz s odstupom času urobili inak. 

„Kde sa vidíte o 5 rokov?“

Materská dovolenka, zakladanie rodiny či cestovanie po svete nie sú tie najlepšie odpovede, ktorými by ste zaujali potenciálneho zamestnávateľa. Ak máte naozaj záujem pracovať v danej firme, spojte svoje ambície s cieľmi firmy. Môžete napríklad povedať, že chcete prispievať k vytváraniu inovatívnych noviniek, ktorú posúvajú hranice priemyslu či marketingu. 

7 tipov, ako originálne Galéria fotiek (2)

„Prečo by sme si mali vybrať práve Vás?“

Namiesto vopred pripraveného zoznamu svojich kvalít sa môžete odvolať na zážitok z pohovoru. Napríklad môžete povedať, že v priebehu rozhovoru ste si všimli, že spoločnosť kladie dôraz na inovácie a tímovú spoluprácu, čo sú hodnoty, ktoré sa zhodujú s tými vašimi. Môžete si tam, samozrejme, doplniť čokoľvek iné. Nezabúdajte na to, že cieľom je byť čo najviac autentický a ukázať svoju skutočnú osobnosť. Nebojte sa ukázať, kto naozaj ste.

„Prečo sa chcete stať súčasťou našej firmy?“

Namiesto všeobecných informácií o firme môžete zdôrazniť špecifické prvky spoločnosti, ktoré sa vám skutočne páčia. Možno je to ich zameranie na udržateľnosť, inovácie v oblasti technológií alebo ich spoločenská zodpovednosť. Tým ukážete, že ste sa naozaj zamysleli nad tým, čo ich robí jedinečnými na trhu práce.

„Prečo ste odišli z posledného zamestnania?“

Zabudnite na kritiku predchádzajúceho zamestnávateľa. Aj keď sa vám vo firme nepáčilo, snažte sa nájsť aspoň niečo dobré, čo si odtiaľ odnášate. Zamerajte sa tiež na nové príležitosti, ktoré hľadáte a ktoré ste v tej spoločnosti nemohli dosiahnuť. Určite nič nepokazíte odpoveďou, že ste hľadali možnosti na svoj rozvoj, no tam vám neboli umožnené a ponúknuté.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Pracovný pohovor Otázky na pohovore
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy