Kariérne poradenstvo priamo na úradoch práce: Prinesie nový projekt výrazne zníženie nezamestnanosti na Slovensku?

Rezort práce prichádza so sľubnou novinkou pomoci pre nezamestnaných. Pričom má jasný cieľ, pomôcť uplatniť sa na trhu práce evidovaným uchádzačom a zvýšiť celkovú zamestnanosť.

Dokáže nový projekt za statisíce eur čerpaných z eurofondov docieliť želaný výsledok? Stanú sa z pracovníkov na úrade práce experti na kariérne poradenstvo? Zníži sa nezamestnanosť vďaka intenzívnej príprave záujemcov o zamestnanie?

Aké zmeny plánujú úrady práce s príchodom nového projektu?

Okrem preškolenia aktuálnych úradníkov, má na úrady práce do 5 rokov pribudnúť viac ako 200 zamestnancov, ktorí by mali byť nápomocní pri budovaní kariéry evidovaných uchádzačov o zamestnanie. Vízia expertov na danú problematiku otvára nezamestnaným nové obzory. Okrem pravidelného hlásenia, predkladania potvrdení o hľadaní práce a ponúkania dajme tomu vhodných pracovných pozícií, prichádza konečne na rad snaha o vzdelávanie či zvýšenie povedomia o aktuálnom trhu práce. Ako dodáva Iveta Dorčáková, hovorkyňa ÚPSVaR, bude sa jednať maximálne o 10 stretnutí v skupinových alebo individuálnych formách.

Pre koho je určený projekt kariérneho poradenstva?

Pilotná verzia projektu by mala byť určená pre mladých nezamestnaných do 30 rokov. Kariérne poradenstvo by im malo napomôcť k nájdeniu novej práce a pripraviť ich na pohovor u budúceho zamestnávateľa. Absolventi tohto intenzívneho kurzu by si mali odniesť aj vedomosti a zručnosti súvisiace s napísaním kvalitného životopisu, ktorý zohráva významnú rolu pri prvotnom výbere kandidátov. Budú si môcť vyskúšať simulovaný pohovor a naučiť sa, ako správne reagovať na otázky personalistov.

Iróniou je, že práve táto veková kategória nemá problém s vyhľadaním potrebných informácií na internete a nájdením si vhodného zamestnania do 6 mesiacov, čo potvrdzujú aj štatistiky samotného rezortu práce. Väčšina mladých ľudí vníma evidenciu na úrade práce ako nevyhnutnú medzi zastávku, ktorá im v danom období vykryje predovšetkým platenie odvodov do zdravotnej poisťovne. Aj z toho hľadiska je otázne, či projekt za pol druha milióna eur je skutočným riešením otázky zamestnanosti mladej generácie, alebo len snahou vyčerpať eurofondy.

Bude účasť na poradenstve povinná pre evidovaných uchádzačov o zamestnanie?

V prípade, ak úrad práce ponúkne poradenstvo, pre evidovaných to značí povinnú účasť, inak im hrozí vyradenie z evidencie. Akceptovateľné budú len veľmi vážne dôvody, ktoré im bránia absolvovať daný kurz. Pri absolvovaní všetkých 10 stretnutí, majú nárok na 67 eur slúžiacich na pokrytie výdavkov súvisiacich s cestovaním a stravou. Či je daná čiastka postačujúca na pokrytie všetkých nákladov, je už diskutabilné.

Dobrou správou je, že do budúcna sa rezort práce chystá rozšíriť poradenstvo aj pre ostatných nezamestnaných.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy