Tieto hard skills a soft skills sú budúcnosťou na trhu práce: Staňte sa TOP uchádzačom už teraz

Zdroj: thinstockphotos.com

Tvrdé a mäkké zručnosti má každý z nás a na základe nich sa odlišujeme. Kým hard skills sa týkajú technických znalostí a schopností potrebných na vykonávanie konkrétnych úloh, soft skills sú spojené s osobnými vlastnosťami a sociálnymi schopnosťami. Tie umožňujú ľuďom efektívne komunikovať, pracovať v tíme a riešiť problémy. Viete, ktoré sú najviac vyhľadávané?

Trh práce sa neustále mení a s tým súvisí aj zmena dopytu po jednotlivých hard skills a soft skills. Ak sa už teraz chcete stať najlepším uchádzačom o prácu a chcete si nájsť kariéru svojich snov, mali by ste sa zamerať na tie zručnosti, ktoré budú zamestnávatelia v najbližších mesiacoch a rokoch vyhľadávať viac. 

Hard skills budúcnosti

  1. Programovanie – Dopyt po šikovných a skúsených pracovníkoch v IT sektore neustále rastie. Kódovanie a ovládanie rôznych programovacích jazykov je vyhľadávané viac ako kedykoľvek predtým. Výhodou je možnosť pracovať na diaľku alebo mať flexibilný pracovný čas.
  2. Dátová analýza – Schopnosť analyzovať a interpretovať veľké množstvá dát je neoceniteľná v mnohých odvetviach, od financií až po zdravotníctvo. Znalosť nástrojov pre dátovú analýzu sa preto stáva nevyhnutnosťou. 
  3. Digitálny marketing a SEO – V dnešnej dobe väčšina značiek predáva aj online, preto je dôležité vedieť, ako efektívne propagovať produkty a služby. Zručnosti v oblasti digitálneho marketingu, SEO a sociálnych sietí sú a aj budú kľúčové.
  4. Umelá inteligencia – S rastúcim využívaním AI v rôznych aplikáciách a odvetviach sa zvyšuje aj dopyt po odborníkoch schopných vytvárať, implementovať a spravovať tieto technológie.
  5. Projektové riadenie – Schopnosť efektívne riadiť projekty, od plánovania po vykonávanie a hodnotenie, je dôležitá v mnohých odvetviach. Tieto zručnosti preto zamestnávatelia určite ocenia. 

Tieto hard skills a Galéria fotiek (3)

Medzi ďalšie hard skills, ktoré budú v budúcnosti nevyhnutné, môžeme zaradiť aj kybernetickú bezpečnosť, používanie a spravovanie virtuálnej a rozšírenej reality, prácu s fotografiou a videom, prípadne expertízu v oblasti energetiky a obnoviteľných zdrojov. 

Soft skills budúcnosti

  1. Komunikačné schopnosti – Efektívna komunikácia je základom pre úspech v akomkoľvek zamestnaní. Naučte sa presvedčivo vyjadrovať svoje názory a zároveň aktívne počúvať ostatných. 
  2. Riešenie problémov a kritické myslenie – V dynamickom pracovnom prostredí oceníte schopnosť rýchlo identifikovať problémy a nájsť efektívne riešenia. Nenechajte sa ovplyvniť, ale využívajte svoje kritické myslenie. 
  3. Flexibilita a prispôsobivosť – Svet sa mení rýchlejšie ako kedykoľvek predtým, a preto je schopnosť prispôsobiť sa novým situáciám a technológiám nevyhnutná.
  4. Tímová práca – Väčšina projektov vyžaduje úzku spoluprácu medzi rôznymi oddeleniami vo firme. Schopnosť efektívne spolupracovať a podporovať kolegov je preto viac než vítaná.  
  5. Emocionálna inteligencia – Rozoznávanie vlastných emócií a schopnosť porozumieť emóciám ostatným môže výrazne prispieť k lepšej pracovnej atmosfére a medziľudským vzťahom. 

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Rovnako dôležité budú aj schopnosť učiť sa, kreativita, inovatívne myslenie, zvládanie time managementu, schopnosť zvládať stres a líderské schopnosti. 

Ak aj vyššie zmienené soft skills a hard skills nemáte, nevadí. Život je o neustálom učení sa a zdokonaľovaní, takže aspoň viete, na ktoré oblasti sa máte zamerať. Môžete absolvovať rôzne kurzy alebo sa vzdelávať z odborných publikácií. Čím skôr s tým začnete, tým budete mať vyššiu šancu naozaj uspieť. 

Viac o téme: Soft skills Hard skills
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Thinkstockphotos

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy