Priznať si svoje chyby: Je to príležitosť alebo riziko?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Mali by ste priznať svoje vlastné chyby? Mýliť sa vo svojom predpoklade je často nepríjemné. Chyba sa môže stať v rodine, v kruhu priateľov alebo v profesionálnom živote. Zle dohodnuté stretnutie, zákazníci nesprávne porozumeli, zabudli na stretnutie - možností je veľa.

Nechcete stratiť tvár a musíte sa rozhodnúť: priznať si chybu alebo zostať pri svojom názore? Priznanie však môže byť pozitívnejšie, ako si myslíte, pretože vonkajší efekt je v prostredí priateľskejší a kompetentnejší.

4 kroky, ako sa vysporiadať s vlastnými chybami

1. Reflexia o vlastnom konaní

Chyby patria k životu rovnako ako úspechy a neúspechy. Aj keď sú často otravné, sú v prvom rade jedno: ľudské. Nehanbite sa, ak sa pomýlite. Najmä v hektickom každodennom obchodnom živote sa môže stať, že na veci zabudnete alebo budete nerozvážne komunikovať.

Je však dôležité, aby ste si položili otázku: Ako sa s tým vysporiadam, ak som sa správal nesprávne a som si toho vedomý? Mala by byť možná úprimná reflexia vlastných činov. Aké to malo následky a kto je teraz pravdepodobne poškodeným? Aby bolo možné takéto situácie správne riešiť, je potrebné uvedomenie si problému. To vytvára základ pre zodpovedné riešenie chýb.

2. Správne konanie

Ak ste sa pomýlili alebo náhodou urobili niečo zlé, určite by ste to mali priznať. Zakrývať to je zbytočné a neprejavuje to duševnú vyspelosť. Každý robí chyby a nikto nie je dokonalý alebo neomylný – v ľudskej povahe je robiť chyby a správať sa nesprávne. Väčšinou sa to nedeje zo zlej viery v každodennom živote, ale preto, že hlavnú úlohu zohrávajú faktory, ako stres a ľudské či emocionálne pocity, ako napríklad neistota.

Nepovedali ste kolegovi, že ho váš šéf nechce do tímu odborníkov, on sa o tom dozvedel inde a teraz vás odmieta? Potom to boli ľudské pocity, ktoré vám bránili byť k nemu otvorení, pretože vám muselo byť nepríjemné dať mu zlé správy. Takže žiadne zlé úmysly.

3. Čestnosť je najlepší spôsob

Faktom je, že nečestnosť nikdy nedopadne dobre, a ak sa niečo naozaj, ale naozaj pokazilo, skôr či neskôr to aj tak vyjde na povrch a zraní city alebo vytvorí skutočný konflikt.

Je oveľa zmysluplnejšie vidieť príležitosť v priznaní chýb – pretože ich môžete opraviť a vyrásť z nich. Otvárajú sa príležitosti na ospravedlnenie, úprimnú komunikáciu, nápravu, zmierenie, porozumenie a pokoj.

Naozaj by ste ich chceli nechať ísť? Na to ponúkajú až príliš veľký potenciál rastu. A možnosť získať rešpekt u kolegov a vlastných nadriadených tým, že ukážete ľudskú zrelosť.

4. Príklad, ako si priznať chybu

Aby sme zostali pri predchádzajúcom príklade, úspešné znenie môže vyzerať takto:

„Len som ti chcel povedať, že to nebolo odo mňa fér, že som ti minule zatajoval informácie o našom tíme odborníkov. A bohužiaľ som bol k tebe nespravodlivý. Dúfam, že mi rozumieš, bolo mi naozaj veľmi nepríjemné povedať ti, že ma vzali a teba nie. Nechcel som zraniť tvoju hrdosť a preto som mlčal. Môžeme to nejako vyriešiť? Chcel by som s tebou udržiavať kolegiálny vzťah a v budúcnosti budem transparentný, keď budem mať informácie, ktoré sa ťa osobne dotýkajú. OK?"

Ospravedlnenie sa stretáva s prijatím predovšetkým vtedy, ak sa končí návrhom riešenia. Choďte do toho so sebavedomím a oslovte svoje okolie. V ideálnom prípade môže byť obchodný vzťah alebo medziľudský vzťah dokonca konsolidovaný, pretože získa hĺbku a vzájomný rešpekt.

Zhrnutie

Chyby sú ľudské a nie sú absurdné, ale môžu sa stať každému. Prvým krokom k správnemu riešeniu chýb je uvedomiť si svoje vlastné nesprávne konanie. Teraz sa naskytá šanca vstúpiť do dialógu, konať úprimnými slovami a ospravedlniť sa tomu druhému, alebo prevziať za to zodpovednosť. Oveľa častejšie to vedie k úspechu namiesto neúspechu. Preto stojí za to riešiť vlastné chyby odvážne, otvorene a sebavedomo!

Viac o téme: Rast Zamestnanie Kolega Priznanie Chyby
  • Autor: © Zoznam/rd

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy