Aké je vaše EQ? Toto sú znaky, že máte vysokú emocionálnu inteligenciu

Keď sa prvýkrát začala skúmať emocionálna inteligencia, prišlo sa súčasne na zaujímavú vec - priemerne inteligentní ľudia môžu mať vyššiu emocionálnu inteligenciu (EQ) ako ľudia nadpriemerne inteligentní (tí s vysokým IQ). Tento objav nekompromisne nabúral doterajšie predpoklady, že vysoké IQ je jediným zdrojom úspechu.

Emočná inteligencia sa ťažko definuje - ide totiž o všetko to, čo spolu racionálnym uvažovaním ovplyvňuje naše správanie a rozhodovanie.

Emócie zažívame všetci, ale len málokto ich sám od seba dokáže presne identifikovať a pomenovať. A to je problém, pretože nesprávne označené emócie (u seba i druhých) sú často chybne interpretované, čo vedie k iracionálnym voľbám a kontraproduktívnym činom.

Ako spoznáme vysoké EQ?

Tak ako pri IQ, existuje tiež množstvo vedecky overených spôsobov merania EQ. V nasledujúcich riadkoch sú na základe výskumu spoločnosti TalentSmart zhrnuté poznatky o tom, čo je jasnou známkou vysokého EQ:

  1. Máte rozsiahlu emočnú slovnú zásobu
    Ľudia s vysokým EQ zvládajú svoje emócie, pretože im rozumejú a vedia ich pomenovať. Kým niektorí povedia, že sa cítia zle, ľudia emočne inteligentní dokážu rozlíšiť podráždenosť, frustráciu či úzkosť. Čím špecifickejšie je pomenovanie, tým lepší je aj náhľad do pocitov - čo ich spôsobilo a čo s nimi robiť.
  2. Zaujímate sa o ostatných ľudí
    Nezáleží na tom, či ste introvert, alebo extrovert - emočne inteligentní jedinci sa zaujímajú o ľudí vo svojom okolí. Táto zvedavosť je vedená empatiou - predpokladom vysokého EQ.
  3. Nevadia vám zmeny
    Emočne inteligentní ľudia sú flexibilní a prispôsobiví voči permanentným zmenám svojho prostredia. Vedia, že neriadená averzia k zmenám je prekážkou úspechu a šťastia.
  4. Poznáte svoje silné a slabé stránky
    Emočná inteligencia neznamená len rozumieť svojim emóciám, ale tiež vedieť, v čom ste dobrý a v čom nie. Viete, ako využiť svoje prednosti k úspechu, a pritom pracovať so slabými stránkami, ktoré vás môžu držať späť.
  5. Viete odhadnúť charakter
    Vysoké EQ sprevádza schopnosť prečítať ostatných ľudí - pochopiť, čím prechádzajú. Zmýšľanie ostatných ľudí pre vás nie je záhadou - rozumiete ich skrytým motiváciám.
  6. Máločo sa vás dotkne
    Ak máte dobré povedomie o tom, kto ste, je pre ostatných veľmi ťažké sa vás dotknúť. Emočne inteligentní ľudia sú sebavedomí a nezaujatí. Sú schopní si sami zo seba robiť srandu alebo to nechávajú robiť ostatných, pretože vedia rozoznať hranicu medzi humorom a ponižovaním.
  7. Viete povedať nie
    Sebaovládanie - teda odkladanie vlastného uspokojenia a vyhýbanie sa impulzívnemu správaniu - je ďalším prejavom EQ. Výskum Kalifornskej univerzity v San Franciscu zistil, že čím je pre nás ťažšie povedať nie (v situáciách, kedy by sme to chceli alebo mali urobiť), tým viac sme v strese a hrozí nám vyhorenie alebo depresia.
  8. Odpúšťate chyby
    Emočne inteligentní ľudia sa nerýpu vo svojich chybách, ale nezabúdajú na ne, aby sa im v budúcnosti mohli vyvarovať. Pitvanie sa vo vlastných chybách je rovnako nebezpečné ako ich ignorovanie.
  9. Dávate, bez toho aby ste očakávali niečo na oplátku
    Keď vám niekto dá niečo (aj keby "len" pozornosť a čas) len tak, bez toho aby od vás niečo očakával, urobí to veľký dojem. Emočne inteligentní ľudia si budujú silné vzťahy, pretože myslia na ostatných a konajú podľa toho.
  10. Necítite nenávisť
    Výskumníci z univerzity Emory preukázali, že chronický stres zvyšuje krvný tlak a vyvoláva tak ochorenia srdca. Pociťovanie nenávisti znamená byť v strese, a ľudia s vysokým EQ vedome i podvedome pracujú na tom, aby si podobné kontraproduktívne pocity nespôsobovali.
  11. Dokážete neutralizovať toxických ľudí
    Rozhovory s nepríjemnými ľuďmi sú frustrujúce a vyčerpávajúce. Vysoké EQ umožňuje pri interakcii s takto náročnými jedincami držať emócie na uzde a riešiť situáciu racionálne. Emočne inteligentní ľudia vedia zvážiť názor toxických osôb a sú schopní s nimi hľadať riešenia a spoločnú pôdu bez toho, aby sa nechali zmanipulovať.
  12. Nehľadáte dokonalosť
    Emočne inteligentní ľudia nemajú za cieľ dokonalosť, pretože vedia, že neexistuje. Ľudské bytosti sú od prírody nedokonalé. Ak je vaším cieľom dokonalosť, bude vás neustále nahlodávať pocit nevyhnutného zlyhania.
  13. Oceňujete to, čo máte
    Tráviť čas premýšľaním nad tým, za čo ste vďačný, je prospešné aj zo zdravotného hľadiska: podľa niektorých štúdiách prispieva tento vnútorný proces k zníženiu produkcie stresových hormónov až o 23%. Logickým dôsledkom je lepšia nálada a viac energie a spokojnosti.
  14. Viete sa odpojiť
    Ak ste štandardne dostupný 24 hodín denne 7 dní v týždni (čo moderné technológie umožňujú), vystavujete sa záplave stresu bez príležitosti k dostatočnej regenerácii. Súčasťou EQ je návyk v pravidelných intervaloch odložiť telefón, odpojiť sa od internetu a venovať sa sebe a blízkym.
  15. Obmedzujete príjem kofeínu
    Nadmerný príjem kofeínu uvoľňuje adrenalín. Ten stimuluje tzv. poplašnú reakciu riadenú vývojovo najstaršími štruktúrami v mozgu, ktorá znemožňuje racionálne uvažovanie v stresovej situácii. To sa iste hodí, keď vás pri prechádzke v horách prenasleduje medveď; avšak nie tak veľmi pri odpovedaní na nepríjemný e-mail.
  16. Máte dostatok spánku
    Počas spánku sa mozog doslova nabíja. Spracováva spomienky z prežitého dňa, ktoré následne ukladá alebo "maže". Vďaka tomu sa ráno prebudíte svieži a s čistou hlavou. Pri nedostatku spánku sa znižuje pozornosť, oslabuje sebakontrola a pamäť. Pre jedincov s vysokým EQ je preto dostatočný a kvalitný spánok prioritou.
  17. Nie ste negativistický
    Čím viac sa zaoberáte negatívnymi myšlienkami, tým silnejšie sú - čo je dôsledkom prirodzenej tendencie mysle zaoberať sa primárne hrozbami. Väčšina z nich je ale len tým, čím sú - teda myšlienkami, nie faktami. Ľudia s vysokým EQ dokážu rozoznať dojmy od reality.
  18. Nenecháte si kaziť radosť
    Keď majú emočne inteligentní ľudia radosť z niečoho, čo dokázali, nenechajú si túto radosť nikým pokaziť. Nie sú závislí na tom, čo si o nich myslia ostatní, pretože ich sebaúcta prichádza zvnútra.

Ako ste na tom ste s emocionálnou inteligenciou vy? Na čom by ste chceli a mohli ľahko zapracovať?

Viac o téme: Inteligencia Emocionálna EQ
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, fitbusiness

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy