Zaslúžia si mladí ľudia skvelý plat a benefity? Personalisti si to nemyslia

Mladí ľudia sú v súčasnosti firmami veľmi žiadaní. Zamestnávatelia si ich cenia pre ich odhodlanie, čerstvé nápady, vážia si tiež to, že sú „nepopísaným“ papierom – že nie sú poznačení pracovnými návykmi a pravidlami z iných firiem. Predsa však má táto generácia niečo, čo sa personalistom, ale aj manažérom firiem nepáči. Čo je to? Na čo by si mladí ľudia mali dať pozor?

Väčšina súčasnej generácie mladých ľudí sa chce dostať k svojmu želanému zamestnaniu či mzdovej úrovni bez potrebnej aktivity, respektíve bez aktivity navyše a obetovania svojho času,“ hovorí Ivan Jurkovič z personálnej a pracovnej agentúry P.J. Servis. Personalisti tvrdia, že nároky mladých ľudí sú neúmerne vysoké pracovným skúsenostiam, ktoré ponúkajú. Mnohí z nich totiž nemajú pri príchode na trh práce čo ponúknuť.


Prečítajte si tiež: Chcete uspieť na pohovore? Týchto 5 viet nikdy, ale naozaj nikdy nepovedzte personalistovi!


„Mnoho mladých ľudí skončí školu, potom si hľadá prácu a keď prídu na pohovor, sú o sebe presvedčení, že sú tí najschopnejší uchádzači a budúci zamestnávateľ by sa mal o nich potrhať,“ vysvetľuje Eva Molnárová, HR manažérka zo spoločnosti DOKA.

Na trhu je ale veľmi veľa ľudí s potrebným vzdelaním, problémom je však chýbajúca prax. „Len veľmi malé percento mladých ľudí je ochotných „ukrojiť“ zo svojho voľného času v prospech aktivít, ktoré vedú k zlepšovaniu samého seba v profesijnej oblasti, k sebavzdelávaniu, zvyšovaniu praxe, jednoducho k aktivitám smerovaným a súvisiacim s ich potenciálnym budúcim zamestnaním,“ dopĺňa Jurkovič. Mnohí z nich totiž nevyužívajú čas, ktorý majú – predovšetkým na vysokej škole či univerzite, efektívne. Pritom majú veľa možností, ako nadobudnúť prax. O spôsoboch, ako získať chýbajúce skúsenosti, sme písali v tomto článku.

Mladí ľudia si chcú uľahčiť cestu k úspechu. Tak to však nefunguje  

„Sú dve skupiny úspešných ľudí,“ vysvetľuje Molnárová. „Prvá skupina si vyšliapala svoj chodníček k úspechu postupne: začínali vo firmách ako bežní zamestnanci a pretože na sebe pracovali, dostali sa až na manažérske pozície. Tento proces sa ale nedá uskutočniť za pár mesiacov, trvá aj niekoľko rokov,“ hovorí.

Na druhej strane stoja médiá s príbehmi úspešných ľudí, miliardárov, ktorí sa chvália svojím bohatstvom. „Títo ľudia sú viditeľnejší ako tí, ktorí sa k svojmu úspechu dopracovali postupne. Úspech síce získali, mnohí z nich ale väčšinou rôznymi podvodmi. A aj keď sú z nich uznávaní podnikatelia, sú to ľudia bez charakteru a pokory,“ myslí si Molnárová.

Zaslúžia si mladí ľudia Galéria fotiek (2)

Mladí ľudia však vnímajú skôr týchto ľudí. Je pre nich lákavé vidieť svet bohatstva, slávy a luxusu, ku ktorému sa dá dostať takpovediac bez námahy. „A to je ten hlavný problém: keď po skončení školy prídu do svojho prvého zamestnania, chceli by hneď pracovať na manažérskych postoch, samozrejme so super platom a množstvom výhod -  autom, mobilom či tabletom,“ tvrdí Molnárová.

Chcete skvelý plat a množstvo benefitov? Takto si ich zaslúžite   

Každý mladý človek vstupuje na trh práce s tým, že chce uspieť a niečo dokázať. Chce získať uznanie v práci a plat, ktorý mu umožní žiť plnohodnotný život. Očakávania mladých ľudí a absolventov sú však niekedy nereálne. Najmä ak kolónka Pracovné skúsenosti v ich životopise zíva prázdnotou. Čo radia personalisti? Ako si zaslúžiť dobré pracovné miesto s dobrou výplatou a benefitmi?

Jurkovič vidí riešenie v nadobúdaní praxe a aktívneho prístupu k získavaniu pracovných skúseností. Čím viac, tým lepšie. „Odporučil by som viac angažovanosti - napríklad pri dobrovoľníckej činnosti, kde možno získať výrazné skúseností s riadením procesov a ľudí. Výbornou možnosťou sú stáže a rôzne internshipy. Takto sa môžu mladí ľudia dostať do pozornosti ich želaným budúcim zamestnávateľom. Tým, ktorí zatiaľ neuspeli, odporúčam orientovať sa možno aj na menšie spoločnosti, nielen na korporáty, kde sa môžu reálne dostať k riešeniu konkrétnych projektov a situácií,“ radí.


Prečítajte si tiež: Ste bez práce? Nečakajte na zázrak, choďte za ňou sami!


Molnárová odporúča mladým ľuďom naučiť sa dvom základným veciam: „Pokore a trpezlivosti. Keď prídu mladí ľudia do svojho prvého zamestnania a nemajú žiadne skúsenosti s pracovným procesom, mali by byť trpezliví a začať na sebe pracovať. Môžu absolvovať rôzne kurzy, zamerané na jazykové znalosti či zlepšenie svojich odborných zručností. Ak budú na sebe pracovať, za pár rokov sa môžu dostať na manažérsku pozíciu, alebo sa dokonca osamostatniť a mať vlastnú firmu,“ uzatvára. 

Viac o téme: Práca Pohovor Plat Absolventi Benefity
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy