Toto je magický čas, kedy ste v práci šťastnejší: Prečítajte si prečo!

To, že sa tešíme na piatok, pretože je predzvesťou víkendu, nie je nič nové. Samotný piatok je pre nás malý sviatok a popri práci stíhame aj odrátavať čas do konca pracovnej doby. Viete ale, kedy presne sa dostaneme do víkendového módu? Vedci pred časom prišli so zaujímavou štúdiou, v ktorej tvrdia, že vedia presne určiť, kedy sa dostávame do víkendovej nálady. Otestujte si aj vy dnes, či sa budete o 14 hodine a 39 minúte cítiť inak!

Práve deväť minút po pol tretej má byť ten magický čas, kedy sa u zamestnancov „zlomí“ pracovné nasadenie a naladia sa na víkendovú atmosféru. Od tohto momentu – nech sa šéfovia akokoľvek snažia, produktivita ich podriadených klesá. Šesť z desiatich ľudí sa dokonca cíti oprávnených „vypnúť“ v práci piatok poobede a priemerný pracovník si minimálne tri pracovné úlohy odloží na pondelok.

Piatkové popoludnie v práci má veľmi špeciálnu atmosféru. Zvykneme sa zabávať, sme uvoľnenejší, venujeme sa skôr menším úlohám a tie náročnejšie – pokiaľ neponáhľajú, presúvame na pondelok. Ak sa aj v práci vyskytnú nejaké nepríjemné a stresujúce situácie, znášame ich oveľa lepšie, pretože vieme, že už o pár hodín nás čaká voľnosť a relax a budeme ich môcť hodiť za hlavu.


Prečítajte si tiež: Nenechajte sa v práci stresovať: Týchto 5 vecí vás dostane do pohody​


Nie je to pravidlom, ale víkendovej nálade nevedia odolať ani niektorí šéfovia. Niektorí si uvedomujú, že nemá zmysel tlačiť na zamestnancov. Preto je v mnohých firmách dovolené odísť v piatok už o tretej hodine poobede. Odborníci tiež pripomínajú dôležitosť flexibilnej pracovnej doby. Pracujú zamestnanci aj nad rámec pracovného času  počas týždňa? Potom si zaslúžia pokojnejšie piatkové poobedie a možnosť odísť z práce skôr.

Nezačnite sa však vyhovárať na prieskumy, keď sa vás šéf opýta, prečo v piatok poobede nič nerobíte. Keďže už viete, kedy približne začne vaša produktivita klesať, využite to vo váš prospech. Naplánujte si svoje povinnosti: to najdôležitejšie, čo musíte splniť, si určite ako prioritu. Na tieto úlohy sa sústreďte a splňte ich do spomínanej 14:39 hodiny.

Viac o téme: Odchod Práca Zamestnanie Nálada Piatok Doba Pracovná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: standard; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy