Odchádzate na dovolenku? Nezabudnite vyriešiť týchto 5 vecí

Dovolenka by mala byť časom na oddych a načerpanie nových síl, ale odpojiť sa od práce môže byť ťažké. Mnohé spoločnosti očakávajú, že zamestnanci zostanú v kontakte aj počas dovolenky, čo môže viesť k vyhoreniu. Ak chcete z voľna skutočne profitovať, je dôležité stanoviť si jasné hranice. Tu je päť tipov, ktoré vám pomôžu odpojiť sa a užiť si dovolenku.

1. Vytvorte si jasný plán
Po schválení dovolenky sa o svojom voľne porozprávajte so svojím nadriadeným. Vysvetlite, že nebudete k dispozícii, a načrtnite, aký prínos bude mať táto prestávka pre vašu prácu po návrate. Povedzte mu napríklad, že osviežená myseľ vám pomôže efektívnejšie riešiť nadchádzajúce projekty.

Pripravte si aj podrobný plán na pokrytie vašich povinností. Určite, kto bude riešiť naliehavé záležitosti, kto dokončí potrebné úlohy, a uistite sa, že vášmu nadriadenému tieto opatrenia vyhovujú. Dobre pripravený plán zmierni obavy vášho nadriadeného a umožní vám počas dovolenky viac relaxovať.

2. Označte si kalendár
Po schválení vašej dovolenky okamžite aktualizujte svoj pracovný kalendár. Pošlite celodennú pozvánku na podujatie svojmu manažérovi, členom tímu a kľúčovým partnerom s predmetom "[Vaše meno] mimo kancelárie - nedostupný". Toto upozornenie vopred pomôže všetkým naplánovať si vašu neprítomnosť a zníži počet prekvapení na poslednú chvíľu.

3. Oznámenie o stretnutiach
Neodmietajte stretnutia len počas týždňa vašej dovolenky. Organizátorom stretnutí pošlite e-maily, v ktorých ich informujete o svojej nadchádzajúcej neprítomnosti a spýtate sa, či od vás pred odchodom niečo nepotrebujú. Ak sú stretnutia virtuálne, vyžiadajte si záznam alebo poznámky, aby ste ich po návrate mohli ľahko dohnať. Táto proaktívna komunikácia je prejavom zodpovednosti a pomáha vašim kolegom plánovať dopredu.

4. Optimalizujte svoju správu mimo kancelárie
Nastavte si odpoveď na e-mail mimo kancelárie, v ktorej jasne uvediete, že budete až do dátumu návratu úplne nedostupní. Vyhnite sa vágnym formuláciám, ako napríklad "pomaly odpovedať", ktoré môžu vytvárať falošné očakávania. Uveďte kontaktné údaje na kolegov, ktorí môžu počas vašej neprítomnosti vybaviť naliehavé záležitosti. Taktiež aktualizujte svoj stav v komunikačných nástrojoch, ako je Slack alebo Teams, s rovnakými informáciami.

5. Pošlite záverečnú pripomienku
Týždeň pred dovolenkou pošlite e-mail s pripomienkou svojmu nadriadenému, členom tímu a kľúčovým partnerom. Zopakujte v ňom dátum svojej dovolenky a svoju nedostupnosť. Pripojte informácie o tom, kde nájdu potrebné zdroje a kto bude plniť vaše úlohy. Táto posledná pripomienka posilní váš proaktívny prístup a pomôže predísť problémom na poslednú chvíľu.

Stanovenie jasných hraníc pred dovolenkou vám zabezpečí, že sa budete môcť skutočne odpojiť a načerpať nové sily. Kolegovia budú rešpektovať vašu potrebu voľna, najmä ak podniknete kroky na zabezpečenie bezproblémového chodu všetkého počas vašej neprítomnosti.

Jozef, vedúci pracovník v oblasti prevádzky, si už viac ako desať rokov nevzal skutočnú dovolenku, pretože vždy zostával v spojení s prácou. To viedlo k vyhoreniu a ovplyvnilo jeho pohodu. Po stanovení jasných hraníc pomocou týchto tipov si Jozef vzal týždeň voľna bez toho, aby kontroloval e-maily alebo sa zúčastňoval na stretnutiach. Po návrate sa cítil svieži a angažovanejší v práci aj doma. Teraz plánuje ďalšiu dovolenku s úplným odpojením, pretože pocítil významné výhody skutočného voľna.

Ak sa budete riadiť týmito tipmi, môžete si užiť dovolenku bez stresu a vrátiť sa do práce s pocitom omladnutia. Nezabudnite, že kľúčom k úspešnej prestávke je stanovenie a udržiavanie jasných hraníc.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Dovolenka Plánovanie Práca Stres
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy