18 úplne oprávnených dôvodov, prečo sa vyhovoriť z práce

Existuje mnoho oprávnených dôvodov, prečo si vziať deň voľna, a nemali by ste sa kvôli tomu cítiť previnilo. Tu je 18 dobrých dôvodov, prečo sa vyhovoriť z práce, a niekoľko tipov, ako vysvetliť svoju neprítomnosť šéfovi.

Absencie súvisiace so zdravím

Choroba: Ak ste chorí, je dôležité zostať doma, aby ste sa zotavili a zabránili šíreniu choroby. To platí pre pracovníkov v kancelárii aj pre pracovníkov na diaľku, pretože práca počas choroby môže viesť k vyhoreniu a zníženiu produktivity.

Deň duševného zdravia: Deň zameraný na duševné zdravie môže zredukovať pocity vyhorenia, úzkosti a izolácie, čo v konečnom dôsledku vedie k zvýšeniu produktivity. Aktivity ako terapia, aktivity v prírode alebo relaxácia vám môžu pomôcť zregenerovať sa.

Fyzické vyčerpanie: Ak ste extrémne unavení, môže to ovplyvniť váš pracovný výkon a bezpečnosť, najmä ak do práce jazdíte autom alebo vykonávate manuálnu prácu. Čas na odpočinok a regeneráciu je veľmi dôležitý pre udržanie vášho celkového zdravia.

Dôvody súvisiace s rodinou

Núdzová situácia v rodine: Nepredvídané mimoriadne udalosti v rodine si môžu vyžadovať vašu okamžitú pozornosť a podporu. Čo najskôr informujte svojho zamestnávateľa a priebežne ho informujte o situácii.

Starostlivosť o chorého príbuzného: Možno si budete musieť vziať voľno, aby ste chorého príbuzného dopravili na lekárske vyšetrenie alebo mu poskytli starostlivosť. Informujte o tejto potrebe svojho zamestnávateľa a podľa potreby mu poskytnite aktuálne informácie.

Dôležité rodinné udalosti: Svadby, promócie a iné významné rodinné udalosti sú oprávneným dôvodom na čerpanie voľna, najmä ak zamestnávateľa dostatočne vopred upozorníte.

Stretnutia a povinnosti

Lekárske vyšetrenia: Niekedy nie je možné naplánovať návštevu lekára mimo pracovného času. Vopred informujte svojho nadriadeného a v prípade potreby predložte potvrdenie od lekára.

Náboženské sviatky: Dodržiavanie náboženských sviatkov je dobrým dôvodom na čerpanie voľna. Vopred o tom informujte zamestnávateľa, aby ste sa mohli prispôsobiť potrebám.

Domáce a technické záležitosti

Výpadky internetu: V prípade pracovníkov na diaľku môžu výpadky internetu zabrániť dokončeniu úloh. Okamžite to oznámte zamestnávateľovi a preskúmajte alternatívne riešenia, ako je používanie hotspotu alebo práca v kaviarni.

Výpadky elektrickej energie: Výpadky elektriny môžu narušiť vašu prácu. Informujte svojho zamestnávateľa a prediskutujte možné riešenia, napríklad prácu z iného miesta alebo úpravu rozvrhu.

Opravy v domácnosti: Núdzové opravy v domácnosti, ako napríklad oprava úniku, si môžu vyžadovať okamžitú pozornosť. Informujte svojho nadriadeného a ponúknite mu, že môžete pracovať na diaľku alebo si čas vynahradiť neskôr.

Nepredvídané okolnosti

Problémy s dopravou: Problémy s autom alebo meškanie verejnej dopravy vám môžu zabrániť dostať sa do práce. Okamžite to oznámte zamestnávateľovi a prediskutujte možné riešenia.

Nepriaznivé poveternostné podmienky: Nepriaznivé počasie môže spôsobiť, že cestovanie nebude bezpečné. Informujte svojho zamestnávateľa a poraďte sa o práci na diaľku alebo o osobnom voľne.

Nehody: Ak sa vám stane nehoda, zamestnávateľ by mal mať pochopenie a poskytnúť vám potrebné voľno na zotavenie a vybavenie všetkých súvisiacich záležitostí.

Problémy súvisiace s domácimi zvieratami

Choré domáce zviera: Starostlivosť o choré domáce zviera si niekedy vyžaduje okamžité konanie. Informujte svojho zamestnávateľa a dodržiavajte firemné pravidlá pre čerpanie voľna.

Veterinárne vyšetrenia: Pravidelné návštevy veterinára sa nemusia vždy hodiť mimo pracovného času. Prediskutujte potrebu vziať si voľno so zamestnávateľom.

Naliehavé prípady zvierat: Ak váš domáci miláčik chýba alebo je zranený, možno si budete musieť vziať voľno, aby ste situáciu vyriešili. Bezodkladne informujte zamestnávateľa o potrebe voľna.

Tipy ako komunikovať 

Komunikujte s vedením: Čo najskôr informujte svojho nadriadeného o svojej neprítomnosti a uveďte potrebné podrobnosti.

Dodržiavajte zásady spoločnosti: Dodržiavajte postupy vašej spoločnosti pri žiadaní o voľno, aby ste ukázali, že je na vás spoľah.

Buďte úprimní: Pravdivo uveďte dôvody, prečo ste sa rozhodli odvolať, ale nemusíte uvádzať príliš osobné údaje.

Existuje mnoho dôvodov na neprítomnosť v práci, vrátane zdravotných problémov, rodinných záležitostí, stretnutí, problémov v domácnosti, nepredvídaných okolností a problémov súvisiacich s domácimi zvieratami.

Efektívnou komunikáciou so zamestnávateľom, dodržiavaním firemných pravidiel a úprimnosťou pri uvádzaní dôvodov si môžete zachovať pozitívny vzťah a zároveň zabezpečiť zdravú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

Uprednostnite svoje blaho a blaho svojich blízkych a necíťte sa vinní, keď si vezmete potrebný čas.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, Bestlifeonline
 
Staršie správy
Staršie správy