Nedeľnou depresiou trpí viac ako polovica pracujúcich: Poznáte syndróm Sunday Blues?

Čo to s tou nedeľou je, že namiesto toho, aby sme si užívali posledné chvíľky voľného víkendu, máme stiahnutý žalúdok z ďalšieho pracovného týždňa? Syndróm Sunday Blues nie je lekárska diagnóza, napriek tomu trápi viac ako polovicu populácie západného sveta. Obzvlášť, keď nenávidíte svoju prácu.

Piatok je najlepší. Je to náš milovaný piatok! Síce stále ide o pracovný deň, ale vo vzduchu už je od rána cítiť ten víkendový vibe. A cíti ho každý, takže sú všetci automaticky viac pokojní. Aj naši nadriadení. Je to deň, keď nikto nechce v práci zostávať dlhšie, než je nutné. Urob si rýchlo svoju prácu a utekaj domov. Uži si voľno a pekne si oddýchni, a doriešime to v pondelok.

Sobota? Tá je tiež úžasná. Nie je to pracovný deň. Môžete spať, ako dlho chcete. Váľať sa v posteli, urobiť si na raňajky lievance. Potom niečo podniknúť, ak práve neprežívate sobotnú opicu. A keby náhodou áno, tak čo sa stane, keď preležíte celý deň pri filme s donáškovou službou. Absolútne nič. Večer si užijete rovnako ako celý deň, máte dobrú náladu, pretože môžete ísť spať pokojne neskôr, v nedeľu ráno sa skoro nevstáva. Pred poludním vás z postele dostane len mimóza na nedeľnom brunchi. Potiaľto je víkend stále super a potom to začne.

To mravčenie v bruchu. Vedomie, že: „Panebože, to tak utieklo. Už je zase nedeľa. Celý víkend preč.” A vám sa nechce do práce. Posledné hodiny voľna trávite tým, že premýšľate nad pondelkom. Hovoríte si, prečo ste tú prezentáciu nedorobili už v piatok, teraz predsa budete mať prácu nad hlavu. A tá hromada mailov, čo na vás čaká v schránke. Pred vami je zase ďalších päť pracovných dní, kedy budete musieť vstávať, zarábať peniaze a držať krok... Ak na sebe pravidelne všetky tieto príznaky pozorujete, potom gratulujeme, práve ste si diagnostikovali syndróm Sunday Blues.

Klasická nedeľná depresia
Syndróm nedeľného popoludnia alebo blues nedeľnej noci. Má horkú, tklivú a smutnú príchuť. Nedeľnou depresiou trpia najčastejšie tí, ktorí chodia do práce presne od pondelka do piatku, majú stálu pracovnú dobu a voľné soboty a nedele. Na konci víkendu sa myseľ začne naraz naháňať za tým, čo všetko príde v novom pracovnom týždni. Dostaví sa hrôza, panika, zdrvujúce dojmy. Ale samozrejme sa nedeľná depresia nevyhýba ani ľuďom s alternatívnym pracovným rozvrhom, len možno príde iný deň v týždni.

Keď neznášate svoju prácu
Všetci si uvedomujeme, aké je dôležité mať zamestnanie, ktoré nás baví. Alebo prinajmenšom také, kde sa cítime dobre a nie je nám z neho zle. V zamestnaní trávite najčastejšie 8 hodín denne. Za týždeň to je 40 hodín. Jeden rok má 200 pracovných dní, to je 2000 pracovných hodín. A teraz si to vynásobte krát celý život. Nie sú v tom nadčasy a čas strávený dochádzaním do práce.

Z toho vyplýva, že prácou naozaj strávime viac času, než by sme si priali. Je ťažké nájsť motiváciu, keď sa do zamestnania nútite a cítite odpor. Vo chvíli, keď vám začne zamestnanie spôsobovať silné úzkosti a panické ataky, pokojne aj v priebehu týždňa, je najvyšší čas začať hľadať inde. Príčinou vašich nervóz potom môže byť aj nevyhovujúca pracovná doba alebo len obyčajná myšlienka na šéfa či šéfku.

Beriete si toho na seba veľa
Spúšťač Sunday Blues môže byť rôzny, možno vás práca baví, ale nakladáte si toho na seba príliš. Bojíte sa priznať, že takto to ďalej nejde. Potom ste na najlepšej ceste nielen z prehĺbenia depresií, ale aj k absolútnemu vyhoreniu. Je dôležité včas odmietnuť ďalšiu úlohu, pokiaľ naň nemáte čas. Alebo aspoň požiadať o pomoc.

Všetko dorobte už v piatok
My vieme, v piatok už sa nikomu nechce pracovať, riešili sme to hneď na začiatku. Lenže keď odídete z práce s pocitom čistého stola, bude sa vám do nej v pondelok aj lepšie vracať. Inak hrozí, že vám celý víkend budú utekať myšlienky k nedoriešeným úlohám av nedeľu večer vás pohltia úplne.

Cez víkend nepracujte
Pri klasickom pracovnom týždni pondelok až piatok je víkend od toho, aby ste si od práce oddýchli. Takže nepracujte. Pokiaľ sa nejedná o výnimočný stav, ujasnite si so svojim nadriadeným, že o svojom voľne nebudete vybavovať žiadne emaily, telefonáty a pod. Máte svoj osobný život, právo na zábavu a on by to mal rešpektovať.

Pohyb je liek na všetko
Keď si vopred naplánujete na nedeľu nejaký príjemný program, bude pre vás jednoduchšie sa nesústrediť na koniec víkendu a nadchádzajúci pondelok. Úplne najlepšie urobíte, pokiaľ ten program zahŕňa pohyb na čerstvom vzduchu. Akákoľvek prechádzka sa tiež počíta a za zlého počasia si stačí doma v obývačke hodiť desaťminútovú rozcvičku. Pohyb má dvojitý pozitívny efekt, pretože budete mať zároveň radosť, že ste pre seba niečo urobili.

Plánujte a hľadajte klady
Nedeľné popoludnie môže byť aj v znamení akejsi prípravy. Nepracujte, ale môžete si uvariť na ďalšie dni obed. Pred spaním si nachystajte oblečenie na ráno, ušetríte si nervy hektickým lovením outfitu v skrini. S touto vidinou sa vám bude aj lepšie zaspávať. V neposlednom rade nájdite na nadchádzajúcom týždni pozitíva, akékoľvek, ale: za päť dní bude zase piatok, sa medzi to nepočíta.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca Depresia Nedeľa
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, Better Help
 
Staršie správy
Staršie správy