Kedy je čas na zmenu zamestnania? Ak sa v práci stretávate s týmto, je najvyšší čas odísť

V práci strávime tretinu každého pracovného dňa. Za život to tvorí priemerne 8976 pracovných dní - 71 808 hodín. Zamestnanie sa stalo alfou a omegou všetkého. Keď stretnete starého známeho, prvá otázka je jasná: "A čo ty teraz robíš?" Nie je ani tak dôležité, koľko toho vlastníte a či máte auto za 20 alebo 50 tisíc. Synonymom úspechu v novej dobe sa stala miera spokojnosti v zamestnaní a jeho prestíž.

Nie je tak divu, že zmena zamestnania je v slovenských hlavách na dennom poriadku - 40 % Slovákov nie je so svojou prácou spokojných. Lenže koľko ľudí sa rozhodne pre zmenu? Koľko ľudí má strach podať výpoveď kvôli obavám, že neuživí deti, nájom a hypotéku? Viete, čo je horšie ako dočasne zhoršená finančná situácia? Vystresovaní rodičia. Toto sú niektoré z dôvody na zmenu zamestnania:

Nefér podmienky

Očakáva sa od vás, že budete pracovať od nevidím do nevidím a pritom nedostanete ani euro naviac? Čo je povinnosťou zo zákona je jedna vec, čo je bežná prax slovenských zamestnávateľov, je vec druhá. Neplatené nadčasy, nezodpovedajúce pracovnú náplň alebo očakávanie, že sekretárka má zastať aj prácu servírky? O dovolenku musíte žobrať a skončiť v práci skôr kvôli lekárovi je nemožné? Zamestnanec nie je otrok. Prestaňte s typickým "Lepšia práca ako žiadna práca" a vydajte sa na lov pracovných ponúk. O tom, že chodíte na pohovory, nemusí nikto vedieť a výpoveď podajte, až keď nájdete tú "pravú".

Neprajnícky kolektív s arogantným šéfom na čele

Ak chodíte každé ráno do práce s falošnou maskou na tvári, pretože o vašu skutočnú osobu nikto nemá záujem, zbystrite. K spokojnosti v práci nepomôže ani večné ohováranie ostatných kolegov, pretože je vám jasné, že akonáhle zmiznete za dverami, ohováranie padne aj na vašu hlavu. Výnimkou nie je ani skryté šikanovanie alebo sexuálnej harašenie. Arogantný šéf je v takom prípade už len čerešničkou na torte.

Nikto nehovorí, že kolegovia majú nahradiť kamarátov z detstva. Avšak rešpekt a úcta jedného k druhému je základ, ktorý by na pracovisku nemal chýbať. Ak tomu tak nie je, skúste šťastie o dom ďalej.

Nedocenená práca

Financie spolu s kariérou a zaujímavou pracovnou náplňou tvoria trojuholník nutný k spokojnosti nielen slovenských zamestnancov. Uvádza to takmer 100% opýtaných. Ak sa cítite nedocenene, mrknite na ponuky iných spoločností. Urobíte si tak obraz o plate v okolitých firmách a podľa toho sa rozhodnete, či je na čase odísť, alebo nie.

Ak sa váš plat nehýbe, navrhnite vedúcemu zvýšenie. Divili by ste sa, ako často šéf radšej pristúpi k zvýšeniu platu, než aby hľadal nového zamestnanca. Výber a zaučenie totiž stojí nemalé peniaze.

Žiadna možnosť posunu

Vo firme už ste niekoľko rokov a všetko vám pripadá rovnaké. Máte chuť sa posunúť, dokázať, že máte na viac. Lenže ono to nejde. Možno kvôli firemnej štruktúre, možno vo vás šéf nevidí potenciál. Každopádne verte tomu, že niekto iný vo vás iste potenciál uvidí. A ešte ho rád zaplatí.

Stres v práci

Na stole máte veľký projekt a termíny horia. V žalúdku vám škvŕka už od rána, ale namiesto obedovej pauzy radšej pracujete, aby ste všetko stihli.

K migréne nemáte ďaleko a večer zaspávate hodinu. To všetko by sa dalo zvládnuť, keby sa to dialo len výnimočne. Lenže vy viete, že toto ste zažili už miliónkrát predtým. Naozaj to chcete zažiť aj miliónkrát potom? Zvážte, či by vám nebolo lepšie niekde, kde vedia, čo je to organizácia práce a vedia, ako ju správne robiť.

Spoznali ste sa v predchádzajúcich odsekoch? Odhoďte strach a pozrite sa po novej práci. Za skúšku nič nedáte - prehliadka pracovných inzerátov stojí len čas a výpoveď môžete dať, až budete mať novú prácu istú. Myslite tiež na aktuálnu ekonomickú situáciu - ak je trh na vzostupe, odhoďte zábrany - firmy sa o vás najskôr pobijú. Ak sa však blíži kríza, svoju voľbu dobre zvážte - niekedy je lepšie zaťať zuby s vidinou lepších zajtrajškov. Ak ste ale nespokojní, nezapustite korene a akonáhle sa situácia zlepší, utekajte, čo vám nohy stačia.

Ak zvažujete zmenu práce, možno je načase začať si hľadať nové zamestnanie už dnes. Využiť na to môžete Agenta na Kariera.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email každý deň nové pracovné ponuky podľa vašich kritérií. Denne za vás prezrie stovky ponúk a tie, ktoré vám vyhovujú, vám pošle na email.

Viac o téme: Čas Práca Zmena Zamestnanie Nespokojnosť Nová práca
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, jobsinfo

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy