Prečo by ste nemali chcieť byť bohatí? Toto vysvetlenie vás prekvapí

Zdroj: Getty Images

Každý túži po úspechu. Väčšinou si ho totiž spájame s obrovským bohatstvom, slávou a životom v luxuse. David Orr, známy ekológ a autor, však prichádza s úplne inou ideou: podľa neho naša planéta už nepotrebuje ďalších úspešných ľudí. Zúfalo ale potrebuje ľudí, ktorí sa snažia o mier, liečia, opravujú pokazené veci, majú radi svet a ľudí okolo seba. Potrebuje ľudí, ktorí sa neboja žiť jeden vedľa druhého – ktorí sa snažia o to, aby sa svet stal viac humánnym. Podľa Orra sú práve tieto kvality synonymom úspechu.

 

Nemožno poprieť, že západné hodnoty sa veľmi rýchlo rozšírili nielen u nás, ale aj v rámci celého sveta. Výrazne ovplyvnili vnímanie ľudí, ktorí si úspech väčšinou spájajú s celebritami. Za úspešných pokladajú hercov a spevákov, politikov, biznismenov, inými slovami niekoho, kto má moc, peniaze a popularitu. Čo ale také povolanie lekára? Prečo nie sú aj oni vnímaní ako úspešní? Zachraňujú životy, starajú sa o pacientov, robia záslužnú prácu – majú plné právo byť považovaní za úspešných. A takýchto príkladov sa dá nájsť oveľa viac.

Orr tvrdí, že toto sú paradoxy, s ktorými sa dnes stretávame. Úspešní ľudia totiž môžu byť aj tí, ktorí nemajú túto nálepku od spoločnosti. Sú to úspešní ľudia, ktorí učia a vzdelávajú deti, sú to tí, ktorí zachraňujú planétu, medzi úspešných patria aj tí, ktorí živia obrovskú masu ľudí a pečú každú noc chlieb. A hoci sú tieto povolania veľkým prínosom pre spoločnosť, tá ich neoceňuje tak ako spevákov, manažérov či magnátov.

V dnešných časoch je slovo úspech úzko spojené s predstavou šťastia. Výskumy však ukazujú, že ľudia na vysokých pozíciách – napríklad top manažéri, si nežijú až takým šťastným životom, ako by sa mohlo zdať. Žijú vo svete, ktorý je často neprajný, nepriateľský, pociťujú odvrátenú stránku konkurencie a „ružové“ to nemajú ani v partnerskom živote. Ťažko hľadajú niekoho, kto by ich mal rád úprimne, pre to, akí sú a nie pre to, čo vlastnia.

Čo je vlastne úspech?

Možno nastal čas, aby sa prehodnotil význam slova úspech. Je dôležité začať vnímať ako úspešných tých ľudí, ktorí sa reálne pričiňujú o lepší život na zemi. Spoločnosť by mala začať oceňovať skutočné činy a nie iba reči. Pracujte preto, že svoju prácu máte radi, nielen preto, aby ste dosiahli úspech. Ak vašu prácu nemáte radi, je čas s ňou skončiť a hľadať takú, ktorá vás bude napĺňať a obohacovať. 

Úspech nerovná sa peniaze. Šťastní nezačnete byť v momente, keď zbohatnete. Môžete sa cítiť spokojne, šťastne a ako úspešný človek, aj keď na svojom účte nemáte milióny. Stačí, že žijete dobrý život a svojou prácou ste prínosom pre iných. Ste podľa týchto kritérií aj vy úspešný človek? 

Viac o téme: Peniaze Neúspech Úspech Sláva Zarobiť Lepší Bohatstvo Úspešný Byť Ako Úspešnejší
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: brightside; Foto: gettyimages

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy