Neviete prijať kritiku? Odborník radí, ako zvládnuť, ak v práci počúvate výčitky

Zdroj: Getty Images

Dokážete prijať kritiku a nevnímať ju osobne? Kritika sa nepočúva dobre ani ľahko, mnohí zamestnanci s ňou majú problém. Ak počúvajú od šéfa výčitky, často to vnímajú ako útok na ich osobu. A hoci má kritika fungovať primárne ako nápravný či motivačný prvok, často skončí narušením vzťahov. Ak ste príliš citlivý na kritizovanie, naučte sa s touto svojou slabou stránkou pracovať. Poradíme vám, ako sa to dá.

Či sa vám to páči alebo nie, v práci budete vždy dostávať spätnú väzbu. A nie vždy to bude len pochvala za dobre vykonanú prácu. Je dôležité naučiť sa vnímať kritiku ako dôležitý prvok, ktorý vám môže pomôcť k profesijnému, ale aj osobnostnému rastu. Ak sa na kritiku pozriete správnou optikou, môžete ňou dokonca posilniť vaše sebavedomie. Naučiť sa zvládať kritiku vám tiež výrazne pomôže počas celej vašej kariéry. 

Možno sa takto snažíte nastaviť, no v reálnej situácii, keď dostávate v práci negatívne hodnotenie, to nie je vždy ľahko zrealizovateľné. Ak vás šéf kritizuje, je veľmi ťažké necítiť sa pritom ublížene, nespokojne či urazene.

Prijať negatívnu spätnú väzbu je ťažké. Ľudia túto situáciu prežívajú veľmi intenzívne a často sa stáva, že kritiku, ktorá sa týka napríklad ich práce, vezmú osobne. Vnímajú ju často ako zlyhanie či spochybnenie ich schopností a odbornosti.

Ako sa vyrovnať s kritikou v práci

Ak dostanete negatívnu spätnú väzbu, je dôležité, aby ste kritiku oddelili od vašej osoby a zamerali sa len na to, čo vám je vyčítané. Neberte kritiku osobne, nezačnite sa správať defenzívne a nespadnite do kruhu výčitiek a obviňovania sa.

Pozrite sa na kritiku ako na niečo, čo vás môže posunúť, vďaka čomu sa môžete zlepšiť. Dodávate úlohy vždy s meškaním? Robíte chyby, ktoré po vás kolegovia musia opravovať? Neurážajte sa, nie je to kritika vašej osoby, ale vašich zlých vlastností, ktoré by ste mali chcieť vo vlastnom zájme odstrániť. Možno u vás prevláda lenivosť, nedochvíľnosť a nepozornosť. Nie je to nič, čo sa nedá zmeniť. A ak sa o tom dozviete (pretože ste si to možno doteraz sám/sama neuvedomili), je to vlastne skvelá správa. Môžete začať pracovať na odstraňovaní vašich nedostatkov. Vďaka tomu sa vám bude lepšie pracovať a myslite aj do budúcnosti - všetky dobré vlastnosti a zručnosti využijete aj v ďalšom zamestnaní.

Neviete prijať kritiku? Odborník Galéria fotiek (2) Zdroj: Getty Images

Dá sa naučiť prijať kritiku bez toho, aby ste si z nej odniesli pocity smútku, pochybovania o sebe samom či urazenia sa? Vyskúšajte si jednoduché cvičenie, vďaka ktorému sa naučíte zvládať prijať negatívnu spätnú väzbu.

Jednoduché cvičenie na zvládanutie prijatia kritiky

1. Vezmite si list papiera a rozdeľte ho do štyroch stĺpčekov

Lepšie urobíte, ak budete písať rukou na papier než v počítači. Štúdie ukazujú, že písanie rukou pôsobí na človeka ako očista. Umožňuje viac premýšľať, hlbšie uvažovať a dokonca tým naruší aj vašu každodennú zaužívanú schému, keďže pravdepodobne aj vy, tak ako veľa iných ľudí, už málokedy píšete rukou.

2. Do prvého stĺpca napíšte, čo vám bolo vyčítané

Prepíšte, čo vám daná osoba vyčítala, slovo za slovom. Snažte sa to napísať presne tak, ako vám to bolo povedané. Neparafrázujte, nevkladajte svoju interpretáciu. Snažte sa v maximálnej možnej miere zostať objektívnym a držte sa faktov.

3. Do druhého stĺpca napíšte, čo bolo v spätnej väzbe nesprávne

V tomto stĺpci môžete napísať všetko, čo ste považovali za nepravdu a nesprávnu interpretáciu. Opíšte, v čom sa daná osoba zmýlila, aké nepresnosti uviedla, aké boli slabé miesta v jej argumentoch. 

4. Do tretieho stĺpca napíšte, čo bolo v spätnej väzbe pravdivé

Dobre sa zamyslite. Môže byť pravda v niečom, čo vám daná osoba vyčítala? Dostali ste kritiku, ktorá môže byť v niečom nápomocná? Čo ste sa o sebe dozvedeli a netušili, že to môže byť problém? Čo si môžete odniesť a zobrať z informácií, ktoré s vami boli zdieľané?

5. Do štvrtého stĺpca napíšte, ako to vyriešite

Zapíšte si vaše nasledujúce kroky. Chcete si o negatívnej spätnej väzbe ešte pohovoriť s vaším nadriadeným? Alebo si chcete vyjasniť niektoré veci, aby ste urovnali vzťahy? Ako sa k spätnej väzbe postavíte: pouvažujete nad ňou a pokúsite sa niečo zmeniť? Alebo to, čo vám bolo povedané, necháte tak a pokračujete ďalej? Toto všetko si spíšte.

Toto jednoduché cvičenie vám pomôže v tom, že poskytuje štruktúru na spracovanie spätnej väzby. Ak máte kritiku takto "rozloženú", môžete ju lepšie spracovať, pochopiť a rýchlejšie sa rozhodnúť, čo urobíte ďalej. 

Pamätajte si, že byť kritizovaný je súčasťou života. Môže vás to ovplyvniť dvojako: buď vás kritika zlomí, alebo naopak, pozdvihne. Ak využijete uvedené jednouché cvičenie, budete sa z negatívnej spätnej väzby zotavovať rýchlejšie a zároveň sa budete môcť ľahšie zamerať na to, v čom sa môžete zlepšiť.

Viac o téme: Ako prijať kritiku
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy