Zarábate málo? Týchto 11 tipov vám pomôže vyjednať si vyšší plat

Ilustračné fotoIlustračné foto

Mnoho ľudí sa sťažuje na to, že ich plat nie je férový, že nedostávajú toľko, koľko by si zaslúžili. Smutnou realitou však je, že väčšinou zostáva iba pri sťažnostiach. Nedávny zahraničný prieskum ukázal, že o vyšší plat žiada iba 37% zamestnancov, 18% opýtaných uviedlo, že s touto požiadavkou za svojím zamestnávateľom nikdy neprišli. Čo je horšie, až 44% respondentov priznalo, že túto tému ani nikdy nevytiahli pri ich hodnotiacich pohovoroch. Z akého dôvodu? Najčastejšie išlo o strach. Ale prečo?

 

Ľuďom sa väčšinou nechce vyjednávať o plate. Už samotná predstava ísť za nadriadeným s touto požiadavkou je nepríjemná. A to ešte nedošlo k samotnému rozhovoru, ktorý je pre mnohých tým najväčším strašiakom. Áno, priznávame, vyjednávanie o plate môže pôsobiť desivo. Ešte desivejšie je však neurobiť to. Len v málo prípadoch sa stáva, že vám zamestnávateľ sám od seba navrhne zvýšenie mzdy. Ak mlčíte, dávate mu tým totiž najavo, že ste so svojou aktuálnou situáciou spokojný.

Prekonajte svoj strach, začnite vyjednávať a zlepšite svoju finančnú situáciu. Že neviete, ako na to? Máme pre vás niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu uspieť pri žiadaní o zvýšenie platu.
 

  1. Poznajte svoju hodnotu
    Aby ste vedeli povedať, aký plat si zaslúžite, musíte najprv spoznať sám seba z profesijného hľadiska. Ako ste na tom z hľadiska vašej pozície? Pracujete v špecifickom odvetví? Aké sú zárobky v oblasti, v ktorej žijete? Zistite si o platoch na vašej pozícii čo najviac. Na internete nájdete množstvo prieskumov o mzdách, vďaka ktorým veľmi jednoducho odhalíte, koľko zarábajú ľudia vykonávajúci rovnaké zamestnanie ako vy.
  2. Žiadajte najvyššie číslo z rozmedzia
    Platové prieskumy sú veľmi užitočné. Prezradia vám, v akom rozmedzí sa vie pohybovať mzda na vašej pozícii. Pri vyjednávaní o vyššom plate si vyžiadajte vždy najvyššiu sumu, ktorú vám prieskumy ukázali. Buďte však ochotný zjednávať - zamestnávateľ sa totiž určite bude snažiť znížiť túto sumu. Ak však aj bude uberať z najvyššej možnej čiastky, dostanete sa na úroveň, s ktorou budete spokojný. Majte však zároveň stanovenú najnižšiu hranicu, pod ktorú nechoďte.
  3. Stanovte si presné číslo
    Výskumy ukázali, že ak si pýtate konkrétnu cifru, máte väčšiu šancu, že túto sumu aj dostanete. Nepýtajte si teda  1 000 alebo 1 600 eur. Buďte viac špecifický a požiadajte o sumu napríklad 1 050 alebo 1 670 eur. Ak použijete takéto číslo, ukážete zamestnávateľovi, že ste si robili dôkladný prieskum.
  4. Uistite sa, že ste pripravený
    Ešte pred tým, než požiadate o zvýšenie, zodpovedzte si niekoľko otázok.  Ste v práci aspoň rok? Zobrali ste na seba nové zodpovednosti, od kedy vás prijali? Naplnili ste očakávania nadriadených? Odpovede na tieto otázky by mali byť „áno“.
  5. Vyberte si správny čas
    Správne načasovanie je kľúčové! Nežiadajte o zvýšenie platu vtedy, ak je u vás zvyšovanie platov nastavené na konkrétne obdobie, nežiadajte šéfa o stretnutie pred veľkým mítingom či v napätom období. Využite moment, kedy je dobre naladený, ideálne tiež po tom, ako sa vám v práci niečo podarilo.
  6. Majte poruke dôkazy, že si vyšší plat zaslúžite
    Stačí jedna A4-ka, na ktorej spíšete všetko, prečo ste skvelý zamestnanec a prečo si vyšší plat zaslúžite. Zosumarizujte všetky svoje úspechy, ocenenia, ale napríklad aj pochvaly od vašich kolegov.
  7. Buďte na vyjednávanie pripravený na 110%
    Spíšte si a opakujte si všetko, čo chcete vášmu zamestnávateľovi povedať. Precvičujte si vašu reč pred zrkadlom, skúste sa nahrať na video, prípadne si vyskúšajte vyjednávanie nanečisto so svojím kamarátom či známym.
  8. Buďte sebavedomý
    Už to, ako vojdete do miestnosti, môže ovplyvniť  výsledok vašej žiadosti. Snažte sa pôsobiť sebavedome, buďte vzpriamený a držte hlavu hore.
  9. Zostaňte pozitívny
    Hoci vyjednávanie o plate nie príjemná záležitosť, snažte sa z nej urobiť čo najpríjemnejšie stretnutie. Buďte pozitívne naladený, milý, priateľský a ak aj sa stretnete s nepriateľským postojom, neútočte, ale snažte sa radšej zmeniť situáciu na pohodovejšiu.
  10. Nehrajte na city
    Častou chybou, ktorú mnohí zamestnanci pri žiadaní o vyšší plat robia, je, že začnú hovoriť o svojej zlej situácii či o tom, že potrebujú živiť svoju rodinu. Hoci to vyznie kruto, zamestnávateľa tieto veci veľmi nezaujímajú. Do práce vás prijal pre to, čo viete a čo dokážete a pri žiadaní o vyššiu mzdu by ste mali argumentovať práve tým.
  11. Nebojte sa odmietnutia
    Naopak, vopred sa naň pripravte. Nenechajte sa tým však ovplyvni ť – na stretnutí vystupujte odvážne a so sebavedomím a dodržte všetky predchádzajúce rady a odporúčania. Ak zo strany zamestnávateľa príde zamietavá odpoveď, nič sa nedeje, je to jedna z možností, ako sa celý tento „proces“ môže skončiť. Vy však dúfajte, že pre vás skončí pozitívne.
Viac o téme: Plat Mzda Zvýšenie Požiadať Vyšší Vyššia Pridať Platu Vypýtať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: themuse; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy