Invalidita nie je dôvodom na výpoveď

Zamestnancovi so zdravotným postihnutím môže dať zamestnávateľ výpoveď len so súhlasom úradu práce, inak je výpoveď neplatná.Zamestnancovi so zdravotným postihnutím môže dať zamestnávateľ výpoveď len so súhlasom úradu práce, inak je výpoveď neplatná. Zdroj: photl.com

Viac ako sedem rokov pracujem v jednej firme. Momentálne som na PN-ke s chrbticou a nakoľko podľa lekára mám nárok na 50% invalidný dôchodok, vybavujem aj to. Môžem požiadať zamestnávateľa o zmenu pracoviska? Chcela by som pracovať naďalej. Môžu ma prepustiť ak budem invalid? Môžu ma donútiť, aby som pracovala tam, kde mi to zdravotne nevyhovuje?

Poradňa: Zamestnanec, ktorý je invalidný v zmysle zákona o sociálnom poistení a ktorý svojmu zamestnávateľovi predložil potvrdenie o tejto skutočnosti sa v zmysle Zákonníka práce považuje za zamestnanca so zdravotným postihnutím. Skutočnosť, že sa jedná o zamestnanca so zdravotným postihnutím, neznamená automaticky, že zamestnanec nemôže vykonávať svoju prácu. Ak je práca pre zamestnanca vhodná, môže ju vykonávať naďalej. Posúdenie, či sa jedná o prácu vhodnú pre zamestnanca aj zo zdravotného hľadiska závisí od viacerých faktorov a musí ich posúdiť lekár pri zohľadnení zdravotného stavu zamestnanca a práce, ktorú zamestnanec vykonáva.

Zamestnávateľ je povinný v zmysle ustanovenia § 55 ods. 2 písm. a) Zákonníka práce, preradiť zamestnanca na inú prácu, ak zamestnanec podľa lekárskeho posudku vzhľadom na svoj zdravotný stav dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. Zákon výslovne uvádza, že tento záver musí vyplývať z  lekárskeho posudku, nie len z nálezu alebo odporučenia lekára a z posudku musí vyplývať záver, že zamestnanec dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu; takýto posudok vydáva lekár, špecializovaný lekár alebo zdravotnícke zariadenie. Zamestnanec takýto lekársky posudok predloží zamestnávateľovi a požiada o preradenie na inú prácu.  

Ak zamestnávateľ nemá možnosť preradiť zamestnanca na inú prácu,  môže dať zamestnancovi výpoveď  z výpovedného dôvodu podľa ustanovenia §  63 ods. 1 písm. c) , t.j.  ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva. Zamestnanec má nárok na odstupné. Výška odstupného závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru aj od spôsobu skončenia pracovného pomeru a jeho výška je uvedená v ustanovení § 76 Zákonníka práce.

V zmysle ustanovenia § 66 Zákonníka práce, zamestnancovi so zdravotným postihnutím môže dať zamestnávateľ výpoveď len s predchádzajúcim súhlasom príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, inak je výpoveď neplatná.

Ak zamestnávateľ po predložení lekárskeho posudku zamestnanca nepreradí na inú prácu ani mu nedá výpoveď, zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu. Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, musí v ňom uviesť dôvod a doručiť ho zamestnávateľovi. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Zamestnanec Invalidný Výpoveď Posudok Invalidita
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy