Bola platne daná výpoveď invalidnému zamestnancovi?

Výpoveď je neplatná v prípade, ak zamestnávateľ v čase, kedy dal zamestnancovi výpoveď, o jeho invalidite nevedel.Výpoveď je neplatná v prípade, ak zamestnávateľ v čase, kedy dal zamestnancovi výpoveď, o jeho invalidite nevedel. Zdroj: photl.com

Výpoveď invalidnému zamestnancovi bola doručená v decembri minulého roka a výpovedná doba trvala do februára. Zamestnávateľ sa však dozvedel o invalidite zamestnanca až januári. Je v takomto prípade výpoveď platná, napriek tomu, že zamestnávateľ nepožiadal o dovolenie úrad práce?

Poradňa: Zamestnanec, ktorý je uznaný za invalidného podľa zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení, ktorý svojmu zamestnávateľovi predloží rozhodnutie o invalidnom dôchodku, sa na účely Zákonníka práce považuje za zamestnanca so zdravotným postihnutím.

V prípade výpovede danej takémuto zamestnancovi sa vyžaduje predchádzajúci súhlas príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, inak je výpoveď neplatná. Výpoveď bude neplatná aj v tom prípade, ak zamestnávateľ v čase, kedy dal zamestnancovi výpoveď, o jeho invalidite nevedel.

Súhlas úradu práce, sociálnych vecí a rodiny sa nevyžaduje, ak  je výpoveď daná zamestnancovi, ktorý dosiahol vek určený na nárok na starobný dôchodok, alebo z dôvodov ustanovených v § 63 ods. 1 písm. a) a e) Zákonníka práce, t.j. z dôvodov, že sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje alebo že sa zamestnávateľ alebo jeho časť premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce alebo ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

 

Viac o téme: Invalid Zamestnanec Invalidný Výpoveď Skončenie Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy