Moja invalidita sa mi zhoršuje. Čo mi hrozí v práci?

Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu.Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu. Zdroj: photl.com

Od decembra 2011 mám priznaný polovičný invalidný dôchodok a v práci mi vyšli v ústrety a preradili ma na jednosmennú prevádzku. No môj zdravotný stav sa aj tak zhoršuje a doktorka (neurologička) mi odporúča zmenu zamestnania, alebo zníženie pracovnej doby. Chcem sa informovať, aké by som mal nevýhody. Mohol by zamestnávateľ so mnou rozviazať pracovný pomer kedykoľvek bez udania dôvodu? Patrilo by mi odstupné? Boli by mi platené prescasy a práca vo sviatok? Mohol by som vykonávať prácu aj na 8 hodín?

Poradňa: Zamestnanec, ktorý je uznaný za invalidného podľa osobitného predpisu (t.j. podľa zákona o sociálnom poistení), ktorý svojmu zamestnávateľovi predloží rozhodnutie o invalidnom dôchodku sa na účely Zákonníka práce označuje ako zamestnanec so zdravotným postihnutím.

Každý zamestnanec, aj ten so zdravotným postihnutím, musí byť zaradený na výkon práce, ktorý zodpovedá jeho zdravotnej spôsobilosti a kvalifikačným predpokladom a predchádzajúcim skúsenostiam.

Ak zamestnanec vykonáva prácu, ktorá nie je zo zdravotných dôvodov pre neho vhodná, najprv musí požiadať zamestnávateľa o preradenie na inú prácu a svoju žiadosť podložiť aj lekárskym posudkom.

V zmysle ustanovenia § 55 Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu.

Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva, ako aj v prípade, ak zamestnanec pracujúci v noci na základe lekárskeho posudku je uznaný za nespôsobilého na nočnú prácu.

Dlhodobo nepriaznivým zdravotným stav zamestnanca je stav, ktorý zamestnancovi spôsobuje pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou a ktorý má trvať dlhšie ako jeden rok.

Ak nemožno dosiahnuť účel preradenia preradením zamestnanca v rámci pracovnej zmluvy, môže zamestnávateľ preradiť zamestnanca v týchto prípadoch po dohode aj na prácu iného druhu, ako bol dohodnutý v pracovnej zmluve. Práca, na ktorú zamestnávateľ preraďuje zamestnanca, musí zodpovedať zdravotnej spôsobilosti zamestnanca a byť vhodná vzhľadom na schopnosti a kvalifikáciu zamestnanca. Zamestnávateľ je povinný vopred prerokovať so zamestnancom dôvod preradenia na inú prácu a dobu, počas ktorej má preradenie trvať.

Ak zamestnanec predloží zamestnávateľovi lekársky posudok, z ktorého vyplýva potreba zmeny práce alebo preradenie, môžu nastať v zásade tri situácie:

a) zamestnávateľ preradí zamestnanca na inú vhodnú prácu, prípadne aj na prácu s kratším pracovným časom,

b) zamestnávateľ do 15 dní od predloženia lekárskeho posudku nepreradí zamestnanca na inú vhodnú prácu; vtedy môže zamestnanec pracovný pomer okamžite skončiť v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, musí v ňom uviesť dôvod a doručiť zamestnávateľovi.

 c) zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď podľa ustanovenia § 63 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce z dôvodu, že zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva; v takomto prípade má zamestnanec nárok na odstupné podľa počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba, ak o vyplatenie odstupného požiada ešte pred začiatkom plynutia výpovednej doby. V tejto súvislosti upozorňujeme, že zamestnancovi so zdravotným postihnutím môže dať zamestnávateľ výpoveď len s predchádzajúcim súhlasom príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, inak je výpoveď neplatná. Tento súhlas sa nevyžaduje, ak ide o výpoveď dávanú zamestnancovi, ktorý dosiahol vek určený na nárok na starobný dôchodok.

Ak bude zamestnane  vykonávať prácu v pracovnom pomere na kratší pracovný čas, práva aj povinnosti zamestnanca aj zamestnávateľa  sú rovnaké ako v prípade inej práce vykonávanej v pracovnom pomere (na základe pracovnej zmluvy), t.j. zamestnávateľ nemôže dať zamestnancovi výpoveď bez uvedenia dôvodu, nárok na odstupné podľa aktuálnej právnej úpravy ani podľa právnej úpravy od 1.1.2013 závisí od dôvodu skončenia pracovného pomeru a dĺžky trvania pracovného pomeru a nie od toho, či  zamestnanec pracuje na kratší pracovný čas, zamestnanec má nárok na mzdové zvýhodnenia za prácu nadčas aj za prácu vo sviatok.

Špecifikom pri kratšom pracovnom čase je, že zamestnancovi s kratším pracovným časom nemožno nariadiť prácu nadčas, takýto zamestnanec sa  však  môže so zamestnávateľom dohodnúť, že bude vykonávať prácu nadčas.  Kratší pracovný čas nemusí byť rozvrhnutý na všetky pracovné dni. Zamestnancovi v pracovnom pomere na kratší pracovný čas patrí mzda zodpovedajúca dohodnutému kratšiemu pracovnému času.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

 

Viac o téme: Zmena Dôchodca Invalidný Podmienky Pracovné Invalidita Zaradenia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy