Pracujem na zmeny. Kedy mám nárok na voľno?

Rozvrhnutie pracovného času je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi najmenej týždeň vopred a s platnosťou najmenej na týždeň.Rozvrhnutie pracovného času je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi najmenej týždeň vopred a s platnosťou najmenej na týždeň. Zdroj: photl.com

Pracujem na 12 hodinové zmeny a neviem, koľko ich môžem odpracovať za týždeň. Na ako dlhú prestávku mám nárok medzi jednotlivými zmenami?

Poradňa: Všeobecne platí, že pracovný čas v priebehu 24 hodín nesmie presiahnuť osem hodín, ale Zákonník práce  povoľuje aj dlhšiu prácu, takže pri stanovení, koľko a akých zmien môže zamestnanec odpracovať v prebehu týždňa, treba vychádzať z týždenného pracovného času a z ustanovení o dĺžke prestávok medzi dvoma zmenami.

Pracovný čas zamestnanca je najviac 40 hodín týždenne a ak vykonáva prácu v oboch zmenách v dvojzmennej prevádzke, má pracovný čas najviac 38 a 3/4 hodiny týždenne a vo všetkých zmenách v trojzmennej prevádzke alebo v nepretržitej prevádzke má pracovný čas najviac 37 a 1/2 hodiny týždenne.

Priemerný týždenný pracovný čas zamestnanca vrátane práce nadčas nesmie prekročiť 48 hodín, ani tento limit však neplatí bez výnimky. Ak ide o zdravotníckeho zamestnanca a ak tento zamestnanec s rozvrhnutím pracovného času súhlasí, jeho priememrný týždenný pracovný čas vrátane práce nadčas môže prekročiť 48 hodín za obdobie štyroch mesiacov po sebe nasledujúcich,a to až do rozsahu 56 hodín týždenne.

Dlhšie pracovné zmeny nie sú možné pri rovnomernom rozvrhnutí pracovného času na jednotlivé týždne, kedy  rozdiel dĺžky pracovného času pripadajúci na jednotlivé týždne nepresiahne tri hodiny a pracovný čas v jednotlivých dňoch nepresiahne deväť hodín. Pri rovnomernom rozvrhnutí pracovného času rozvrhuje zamestnávateľ týždenný pracovný čas v zásade na päť pracovných dní v týždni.

Ak povaha práce alebo podmienky prevádzky nedovoľujú, aby sa pracovný čas rozvrhol rovnomerne na jednotlivé týždne, zamestnávateľ môže po dohode so zástupcami zamestnancov alebo po dohode so zamestnancom, rozvrhnúť pracovný čas nerovnomerne na jednotlivé týždne. Priemerný týždenný pracovný čas nesmie pritom presiahnuť v období najviac štyroch mesiacov ustanovený týždenný pracovný čas.         

Pri nerovnomernom rozvrhnutí pracovného času pracovný čas v priebehu 24 hodín nesmie presiahnuť 12 hodín.

Ak je pracovný čas rozvrhnutý do dvoch pracovných zmien, ide o dvojzmenný pracovný režim, pri troch zmených hovoríme o trojzmennom  pracovnom režime a ak činnosť prebieha súvislo po všetky dni v týždni, jedná sa o nepretržitý pracovný režim.

Rozvrhnutie pracovného času je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi najmenej týždeň vopred a s platnosťou najmenej na týždeň. Pri rozvrhovaní pracovného času do zmien musí zamestnávateľ rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal medzi koncom jednej a začiatkom druhej zmeny minimálny odpočinok 12 hodín.

Za výnimočných okolností možno tento odpočinok možno skrátiť až na osem hodín zamestnancovi staršiemu ako 18 rokov,a to:  v nepretržitých prevádzkach a pri turnusovej práci, pri naliehavých poľnohospodárskych prácach, pri poskytovaní univerzálnej poštovej služby, pri naliehavých opravárenských prácach, ak ide o odvrátenie nebezpečenstva ohrozujúceho život alebo zdravie zamestnancov, a pri mimoriadnych udalostiach.

Zamestnávateľ je povinný rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal raz za týždeň dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku, ktoré musia pripadať na sobotu a nedeľu alebo na nedeľu a pondelok a ak to povaha práce nedovoľuje a jedná sa o zamestnanca staršieho ako 18 rokov, zamestnávateľ poskytne  dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku v týždni v iných dňoch týždňa. Ak nie je kvôli povahe práce a podmienkam prevádzky poskytnúť dva po sebe nasledujce dni odpočinku a ak je zamestnanec starší ako 18 rokov, zamestnávateľ mu môže rozvrhnúť, po dohode so zástupcami zamestnancov alebo po dohode so zamestnancom, pracovný čas tak, aby zamestnanec mal raz za týždeň najmenej 24 hodín nepretržitého odpočinku, ktorý by mal pripadnúť na nedeľu s tým a následne, v priebehu 8 mesiacov, poskytnúť náhradný odpočinok.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Zmeny Oddych Na Práca Zmena Voľno Prestávka Služby Nepretržitá
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy