Má zamestnanec právo na prestávky a odpočinok medzi zmenami?

Prestávky v práci na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia sa započítavajú do pracovného času.Prestávky v práci na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia sa započítavajú do pracovného času. Zdroj: photl.com

Vo firme chcú prejsť na 12-hodinovú pracovnú dobu, preto chcem vedieť, na koľko prestávok mám nárok. Je to jedna alebo dve prestávky?

Poradňa: Zamestnancovi, ktorého pracovná zmena trvá dlhšie ako šesť hodín, je zamestnávateľ povinný zabezpečiť 30 min. prestávku na jedlo a odpočinok. Prestávka sa zamestnancom poskytuje v priebehu pracovnej zmeny, a to prerušením práce, t.j. nemožno ju poskytnúť na začiatku a na konci pracovnej zmeny. Účelom prestávky, okrem jedla, je regenerácia síl potrebná na ďalšiu práce. Prestávka na jedlo a odpočinok sa nezarátava do pracovného času. Zamestnávateľ stanoví čas prestávky (po dohode so zamestnancami). Zamestnávateľ je povinný poskytnúť prestávku na odpočinok a jedenie nie vždy po 6 hodinách, ale v prípade, ak pracovná zmena trvá viac ako 6 hodín, napr. ak pracovná zmena trvá 8 hodín, zamestnávateľ môže stanoviť prestávku v strede pracovnej zmeny. Rozvrh pracovných zmien, a v rámci nich aj čas prestávky na jedlo a odpočinok, zamestnávateľ pripraví písomne minimálne v týždennom predstihu a najmenej na jeden pracovný týždeň.

Mladistvému zamestnancovi, ktorého pracovná zmena trvá dlhšia ako štyri a 1/2 hodiny, je zamestnávateľ povinný poskytnúť prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút. Ak ide o práce, ktoré sa nemôžu prerušiť, musí sa zamestnancovi aj bez prerušenia prevádzky alebo práce zabezpečiť primeraný čas na odpočinok a jedenie.

Všetky ďalšie podrobnosti týkajúce sa využívania prestávky dohodne zamestnávateľ so zástupcami zamestnancov, a to vrátane možnosti pohybu po pracovisku.  Zamestnávateľ musí oboznámiť zamestnancov s určením začiatku a konca prestávky v práci vrátane jej dĺžky (ak poskytuje dlhšiu prestávku) najmenej týždeň vopred, písomne a na bežne prístupnom mieste (nástenka na pracovisku, intranet zamestnávateľa a pod.).

Na rozdiel od prestávky na odpočinok a jedenie, prestávky v práci, ktoré poskytuje zamestnávateľ z dôvodov zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia zamestnancov pri práci sa započítavajú do pracovného času. Pri práci so zobrazovacími jednotkami v rámci prevencie zdravotného poškodenia zamestnancov na týchto pracoviskách sa musí zaistiť vhodné technické riešenie pracovného miesta a dobrá viditeľnosť obrazovky, je potrebné zaistiť optimálne osvetlenie, zabrániť odrazom, oslneniu alebo inému zhoršeniu podmienok pre rozlíšenie potrebných informácií a organizovať pracovnú činnosť, jej dĺžku, striedanie a začlenenie prestávok na oddych s vhodnou náplňou ku kompenzácii pracovného zaťaženia zamestnancov.

Nariadenie vlády SR č.276/2006 Z.z. o minimálnych bezpečnostných a zdravotných požiadavkách pri práci so zobrazovacími jednotkami podrobnejšie ustanovuje ďalšie povinnosti zamestnávateľa, pričom jednou z nich je aj povinnosť zabezpečiť pravidelné prerušovanie práce so zobrazovacou jednotkou najneskôr po 4 hodinách nepretržitej práce. Táto povinnosť sa týka pracovísk, kde zamestnanci pracujú napr. pri počítači.

S prestávkami v práci súvisí aj oddych medzi dvoma pracovnými zmenami, kedy medzi koncom jednej a začiatkom druhej zmeny musí mať zamestnanec minimálny odpočinok v trvaní 12 po sebe nasledujúcich hodín v priebehu 24 hodín a mladistvý zamestnanec aspoň 14 hodín v priebehu 24 hodín. Tento odpočinok možno skrátiť až na 8 hodín zamestnancovi staršiemu ako 18 rokov v nepretržitých prevádzkach a pri turnusovej práci, pri naliehavých opravárenských prácach, ak ide o odvrátenie nebezpečenstva ohrozujúceho život alebo zdravie zamestnancov, a pri mimoriadnych udalostiach. Ak zamestnávateľ skráti minimálny odpočinok je povinný dodatočne poskytnúť zamestnancovi do 30 dní rovnocenný nepretržitý náhradný odpočinok.

Zamestnávateľ je povinný rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal raz za týždeň dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku, ktoré musia pripadať na sobotu a nedeľu alebo na nedeľu a pondelok. Ak to povaha práce a podmienky prevádzky neumožňujú u zamestnanca staršieho ako 18 rokov, zamestnávateľ musí poskytnúť dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku v týždni v iných dňoch týždňa. Ak ani takého rozvrhnutie pracovného času nie je možné, zamestnávateľ môže zamestnancovi staršiemu ako 18 rokov, po dohode so zástupcami zamestnancov alebo, ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov, po dohode so zamestnancom, rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal raz za týždeň najmenej 24 hodín nepretržitého odpočinku, ktorý by mal pripadnúť na nedeľu s tým, že zamestnávateľ je povinný dodatočne poskytnúť zamestnancovi náhradný nepretržitý odpočinok v týždni do ôsmich mesiacov odo dňa, keď mal byť poskytnutý nepretržitý odpočinok v týždni. Ak ani toto nie je možné, zamestnanec musí mať raz za týždeň najmenej 35 hodín nepretržitého odpočinku, ktorý pripadne na nedeľu a na časť dňa predchádzajúceho nedeli.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Poradňa Prestávka Odpočinok Podmienky Prestávky Pracovné Break Coffee
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy