Môže mi zamestnávateľ nariadiť dovolenku?

Zamestnávateľ môže určiť hromadné čerpanie dovolenky, ak je to nevyhnutné z prevádzkových dôvodov.Zamestnávateľ môže určiť hromadné čerpanie dovolenky, ak je to nevyhnutné z prevádzkových dôvodov. Zdroj: photl.com

Chcel by som sa informovať, či podľa nového Zákonníka práce mi môže zamestnávateľ nariadiť, aby som všetky dni dovolenky, na ktoré mám nárok, vyčerpal do konca roku 2012? Pracujem ako pedagóg.

Poradňa: Čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka. Toto ustanovenie zákona je platné v súčasnosti a k jeho zmene nedôjde ani po zmene Zákonníka práce v roku 2013.

Pri určovaní dovolenky je potrebné prihliadať na úlohy zamestnávateľa a na oprávnené záujmy zamestnanca. V praxi čerpanie dovolenky prebieha podľa plánu dovoleniek, podľa ktorého si jednotliví zamestnanci požiadajú systémom obvyklým u zamestnávateľa o čerpanie dovolenky alebo zamestnávateľ jednotlivým zamestnancom určí dovolenku tak, aby boli zabezpečené úlohy zamestnávateľa počas roka. 

Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, ak má na ne nárok, a ak určeniu čerpania dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca. Dovolenku si zamestnanci zvyčajne čerpajú v častiach, pričom aspoň jedna časť  dovolenky musí byť najmenej dva týždne, ak sa zamestnanec so zamestnávateľom nedohodne inak. Čerpanie dovolenky je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi aspoň 14 dní vopred. Toto obdobie môže byť výnimočne skrátené so súhlasom zamestnanca.

Zamestnávateľ môže po dohode so zástupcami zamestnancov určiť hromadné čerpanie dovolenky, ak je to nevyhnutné z prevádzkových dôvodov.

Dovolenku si má zamestnanec vyčerpať spravidla v kalendárnom roku v ktorom mu na dovolenku vznikol nárok.  Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca ( práceneschopnosť a pod.), zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka, do ďalšieho roka už nie je možné dovolenku preniesť.       

Za časť dovolenky, ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky, ktorú zamestnanec nemohol vyčerpať ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku. Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru.

Zmena Zákonníka práce od 1.1.2013 umožní zamestnancom, ktorí nemôžu vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca, aby si stanovili čerpanie dovolenky sami. Ak zamestnávateľ neurčil čerpanie dovolenky v kalendárnom roku alebo ak zamestnanec pre prekážky v práci na strane zamestnanca nemohol čerpať dovolenku v kalendárnom roku,  zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka.

Ak zamestnávateľ neurčí zamestnancovi čerpanie dovolenky najneskôr do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka tak, aby zamestnanec vyčerpal dovolenku do konca tohto kalendárneho roka, čerpanie dovolenky si môže určiť zamestnanec. Toto čerpanie dovolenky je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi písomne, najmenej 30 dní vopred; uvedená lehota môže byť so súhlasom zamestnávateľa skrátená.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Dovolenka Oddych Čerpanie Dovolenky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy