Pracovné oblečenie

poradnaporadna

Ako je to s pracovným oblečením? Je povinnosťou zamestnávateľa tento poskytnúť zamestnancom? Ak áno, ako si má zamestnanec uplatniť tento nárok?

Poradňa: Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovný odev len v prípadoch, ak je to potrebné na ochranu života a zdravia zamestnancov pri práci a nebezpečenstvo nemožno vylúčiť ani obmedziť.

Zoznam prác, pri ktorých sa poskytujú osobné ochranné pracovné prostriedky, je uvedený v prílohe č. 3 Nariadenia vlády č. 395/2006 Z.z. o minimálnych požiadavkách na poskytovanie a používanie osobných ochranných pracovných prostriedkov. Práca, pri ktorej sa poskytujú osobné ochranné pracovné prostriedky, môže byť aj iná práca, ako je uvedená v tejto prílohe, ak nebezpečenstvo nemožno vylúčiť ani obmedziť technickými prostriedkami, prostriedkami kolektívnej ochrany ani metódami a formami organizácie práce.

 

Ak je zamestnávateľ povinný poskytovať svojím zamestnancom ochranné pracovné prostriedky, táto povinnosť mus vyplýva zo zákona a zamestnanec nie je povinný zamestnávateľa osobitne žiadať alebo upozorňovať, pričom pridelenie a používanie týchto prostriedkov vyplýva z povahy samotnej prevádzky.

 

19.04.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Pracovny odev Pracovne pomocky
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy