Mýty a nepravdy o personálnych agentúrach

pohovorpohovor

Napriek tomu, že dnes už tisíce ľudí úspešne využíva či využilo služby personálnych agentúr, stále sa nájdu osoby, ktoré im nedôverujú či pochybujú o ich spôsobilosti a schopnosti skutočne nájsť svojim kandidátom vhodné zamestnanie. Častokrát to môže byť spôsobené zlou skúsenosťou s neserióznou agentúrou či, ako to býva najčastejšie, nedostatkom informácií.

Je zvláštne, že i po toľkej dobe fungovania agentúr sprostredkúvajúcich zamestnanie mnoho ľudí nevie, ako vlastne fungujú a pracujú a tým vznikajú rôzne nedorozumenia, s ktorými majú skúsenosti aj naši zamestnanci.

Pozrime sa na pár mýtov, ktoré ešte stále pretrvávajú v názoroch na personálne agentúry na Slovensku. 

 

Za služby personálnej agentúry sa platí

Mnoho ľudí si myslí, že všetky služby pracovných agentúr sú spoplatnené a drahé, no opak je pravdou. Drvivá väčšina serióznych agentúr si nepýta žiadne poplatky za sprostredkovanie práce, registráciu do databázy či aj osobné stretnutie s Vami. Nie všetky agentúry fungujú na báze personálneho lízingu. Teda agentúra nie je vašim priamym zamestnávateľom, ktorý určuje platové podmienky či iné okolnosti zamestnania.

Mnoho personálnych agentúr len nájde vyhovujúceho kandidáta pre svojho klienta, ktorý si určí všetky podmienky pracovnej pozície pre svojich potencionálnych zamestnancov, rovnako ako si nakoniec sám spomedzi nich vyberie. Agentúra nemôže ovplyvniť teda napr. ponúknuté platové ohodnotenie či pracovnú dobu.

 

Personalista len preposiela životopisy

Ďalším z mnohých omylov je domienka, že personalista vlastne nič nerobí, je len určitý „posúvač“ životopisu od kandidáta k HR oddeleniu spoločnosti.

Faktom je, že správny a skúsený personalista by mal byť skutočne empatický, ovládať určité oblasti psychológie a tak isto by sa mal vedieť orientovať v rôznych sférach, aby vedel správne zhodnotiť a odhadnúť kvality kandidátov na rôzne obsadzované pozície v rozličných oblastiach. Rovnako v otázke neustáleho vzdelávania majú aj všetci personalisti AuJob-u jasno a vedia, že ju nesmú zanedbávať. Seriózny prístup agentúry spoznáte tak isto podľa snahy byť v stálom kontakte s klientom i kandidátom a snahy pravidelne kontaktovať obe strany s aktuálnymi informáciami.

 

V personálnej agentúre môj životopis založia a zabudnú naň

Tým, že zašlete svoj životopis do databázy agentúry sa vaša snaha nájsť si nové zamestnanie nekončí. Je dobré, ak po určitom čase vždy aktualizujete svoj profil zaslaním aktuálneho životopisu. Obvzlášť po nadobudnutí novej pracovnej skúsenosti či rozšírení svojho vzdelania. Tak má personalista prístup ku vždy aktuálnym údajom a takisto sa určitým spôsobom agentúre pripomeniete. Databázy personálnych agentúr totižto obsahujú tisíce rozličných profilov a nie je reálne možné vždy pri obsadzovaní novej pozície prezrieť celý jej obsah a vyhľadať potencionálnych kandidátov v nej.

 

Agentúra je zlá, lebo mi nenašla prácu

Netreba si myslieť, že personálna agentúra dokáže zázraky. Nie je vždy možné kontaktovať všetkých záujemcov o inzerované pozície a dať im osobnú odpoveď, rovnako ako je nereálne zamestnať každého, kto jej zašle svoj životopis. Personálni konzultanti sú tiež len ľudia, ktorí sa snažia síce pre každého kandidáta spraviť čo je v ich silách, no stretnúť sa možno skutočne len tými najvhodnejšími a ponúknuť môžu len tie pozície, ktoré sú momentálne aktuálne a vhodné.

 

Peter Ulbrik

riaditeľ personálnej agentúry AuJob

 

Pracovné ponuky spoločnosti AuJob »

 

 

Viac o téme: Kariera2011 Personalna agentura Aujob
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy